Οι γάτες μεταδίδουν “γρίπη των πτηνών”;

615

Επιστήμονες αναφέρουν μια περίπτωση κτηνιάτρου που προφανώς νόσησε από «γρίπη των πτηνών» από μολυσμένη γάτα σε καταφύγιο ζώων της Νέας Υόρκης. Το περιστατικό έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2016. Ο ανώνυμος κτηνίατρος επέζησε της μάχης με το στέλεχος H7N2 της γρίπης, αλλά η γάτα πέθανε, σύμφωνα με ερευνητές των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Στο παρελθόν, άνθρωποι – συχνά εργαζόμενοι με πτηνά/πουλερικά – έχουν μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών H7N2 λόγω εγγύτητας.

Ωστόσο, «δεν γνωρίζουμε άλλες περιπτώσεις άμεσης μετάδοσης από γάτα σε άνθρωπο», σύμφωνα με μια ομάδα του CDC με επικεφαλής την μικροβιολόγο και ερευνήτρια της γρίπης, Δρ. Atanaska Marinova-Petkova. Ο εκτεταμένος εργαστηριακός έλεγχος στις εγκαταστάσεις του CDC έδειξε ότι η γενετική σύνθεση των στελεχών H7N2 της γάτας και του κτηνιάτρου ήταν 99,9% παρόμοια και «σχετίζονταν με τους ιούς H7N2 που απομονώθηκαν από πουλερικά στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφεραν οι ερευνητές.

Περισσότερα από 350 άλλα άτομα ελέγχθηκαν για τον ιό της γρίπης, αλλά κανένα δεν ήταν θετικός, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης. Η αναφορά του περιστατικού υποδεικνύει ότι ο H7N2 έχει υποστεί «πολλές γενετικές αλλαγές» τόσο στους ανθρώπους όσο και στις γάτες και επισημαίνει μια ανησυχητική «εξέλιξη του ιού από την τελευταία ανίχνευσή του σε πουλερικά και άγρια πτηνά», ανέφεραν οι ερευνητές του CDC. Αλλά ένας ειδικός σε μολυσματικές αναπνευστικές νόσους είπε ότι δεν είναι καιρός οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να πανικοβληθούν.

«Μπορεί να κολλήσεις γρίπη από τη γάτα σου;» δήλωσε ο Δρ. Alan Mensch, πνευμονολόγος στα νοσοκομεία Plainview και Syosset της Northwell Health, στο Long Island της Νέας Υόρκης «Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σπάνιο, . »

Ακόμα, η υπόθεση επισημαίνει ότι «οι ειδικοί του CDC και οι ιατροί πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση», δήλωσε ο Mensch. «Είναι στο πλαίσιο της πιθανότητας ότι τελικά μια παθογόνος μορφή γρίπης , όπως η υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών , μπορεί να επηρεάσει ένα από τα κατοικίδια ζώα μας και ότι ο ιός , με τη σειρά του, μπορεί να αναπτύξει την ικανότητα να επηρεάζει τους ανθρώπους». Τόνισε επίσης ότι –αντίθετα με ότι συνέβη με τον κτηνίατρο-ένας αγώνας έναντι του H7N2 θα ήταν δυσάρεστος αλλά όχι θανατηφόρος.

Οι προφυλάξεις κατά των ιών που μεταδίδονται με κατοικίδια ζώα είναι οι ίδιες με εκείνες μεταξύ των ανθρώπων. Ο Δρ. Sunil Sood διευθύνει την παιδιατρική στο Νοσοκομείο Southside στο Bay Shore, Νέα Υόρκη. Συμφώνησε ότι η προσοχή – όχι ο πανικός – δικαιολογείται. «Αυτή η εμφάνιση μετάδοσης από ένα κατοικίδιο ζώο είναι πάρα πολύ η εξαίρεση», είπε ο Sood. «Ήταν ένα στέλεχος γρίπης των πτηνών, το οποίο είναι πολύ απίθανο να μολύνει τους ανθρώπους».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ