Ο θηλασμός προστατεύει τα παιδιά από το άσθμα και τις αλλεργίες;

623

Η επίδραση του θηλασμού στον κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος και αλλεργίας έχει συζητηθεί εδώ και πολύ καιρό. Σε πρόσφατη μελέτη, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουψάλα δείχνουν ότι ο θηλασμός μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης πυρετού και εκζέματος χωρίς να έχει σαφή επίδραση στον κίνδυνο άσθματος. Τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης άσθματος και αλλεργιών εξαρτάται από γονίδια, το περιβάλλον και παράγοντες του τρόπου ζωής. Αρκετοί παράγοντες κινδύνου για τον τρόπο ζωής έχουν ήδη καθιερωθεί στην επιστημονική κοινότητα, όπως το κάπνισμα. Ωστόσο, μελέτες σχετικά με το θηλασμό έχουν δείξει αντιφατικά αποτελέσματα.

Πολλές μελέτες έχουν βρει ότι ο θηλασμός έχει προστατευτικό αποτέλεσμα κατά του άσθματος και της αλλεργίας , ενώ άλλες μελέτες έχουν αναφέρει αυξημένο κίνδυνο. Η παρούσα μελέτη εξετάζει την επίδραση του θηλασμού στο άσθμα, την αλλεργική ρινίτιδα και το έκζεμα. Περιλαμβάνει στοιχεία που έχουν αναφερθεί από περισσότερα από 330.000 άτομα μέσης ηλικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθιστώντας αυτή ως τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της μέχρι σήμερα.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι τα άτομα που θήλασαν ως μωρά έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ρινίτιδας και εκζέματος, ενώ ο θηλασμός δεν φαίνεται να έχει επίδραση στο άσθμα», λέει η Weronica Ek, ερευνητής στο Τμήμα Ανοσολογίας, Γενετικής και Παθολογίας του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, η οποία ηγήθηκε της μελέτης. Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι το υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο μειώνει τον κίνδυνο άσθματος, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ρινίτιδας.

Τα αποτελέσματα αυτά συμβαδίζουν με την «υπόθεση της υγιεινής», η οποία αναφέρει ότι η ανάπτυξη σε ένα καθαρότερο περιβάλλον αυξάνει τον κίνδυνο διάγνωσης αλλεργιών εξαιτίας της έλλειψης έκθεσης σε μικροοργανισμούς σε πρώιμη παιδική ηλικία, μεταξύ άλλων. Η μελέτη αυτή δείχνει επίσης ότι ένας υψηλός δείκτης μάζας σώματος αυξάνει τον κίνδυνο για άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα και έκζεμα, ενώ ο κίνδυνος μειώνεται σε άτομα με υψηλότερο βάρος γέννησης.

Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψιν ότι αυτή η μελέτη είναι μια μελέτη παρατήρησης, η οποία δεν επιτρέπει τη μορφοποίηση κλινικών συστάσεων. Σε τέτοιες μελέτες μπορεί πάντα να υπάρχουν παράγοντες για τους οποίους οι ερευνητές δεν διαθέτουν σχετικές πληροφορίες, και οι οποίοι θα μπορούσαν να συνιστούν τις πραγματικές αιτίες των παρατηρούμενων επιπτώσεων.

Για παράδειγμα, μπορεί να συνιστάται σε μητέρες που έχουν άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα ή έκζεμα να θηλάσουν ή να μην θηλάσουν, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τα ευρήματα της μελέτης. Είναι βέβαιο ότι ο θηλασμός έχει θετική επίδραση στην υγεία του μωρού. Παρόλο που δεν διαπιστώθηκε προστατευτικό αποτέλεσμα του θηλασμού στον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος ή αλλεργιών, αυτά τα αποτελέσματα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για να προτείνουν ή να αποθαρρύνουν το θηλασμό, αφού η παρούσα μελέτη διερευνά μόνο την επίδραση του θηλασμού στις αλλεργίες και το άσθμα . «Ωστόσο, ελπίζουμε ότι η μελέτη μας μπορεί να δώσει μια πιο σωστή εικόνα των ωφελειών για την υγεία εκ του θηλασμού «, λέει η Weronica Ek.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ