Τάρτα με καλαμποκάλευρο και σπανάκι…από την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

566

Οι ζύμες με το καλαμπόκι, αυτές οι εύκολες παραδοσιακές ζύμες, πάντα έρχονται στο μυαλό μου από την μαμά μου που πολύ συχνά τις έφτιαχνε και την γιαγιά μου στο χωριό μας στην Αρκαδία.

Είναι πανεύκολες ζύμες, που μπορούν πανεύκολα να γίνουν πολλά πράγματα, σήμερα ας πούμε ένα, θα την κάνουμε τάρτα με σπανάκι.

Να τι θα χρειαστούμε…

Για την ζύμη λοιπόν θα χρειαστούμε μισό πακέτο καλαμποκάλευρο, ένα κουταλάκι μπέκιν, μισό ποτήρι του κρασιού λάδι, μια τζούρα αλάτι και λίγο νεράκι, για την γέμιση θα χρειαστούμε μισό κιλό σπανάκι τριμμένο και στυμμένο, ένα μπολάκι ντοματίνια, γραβιέρα τριμμένη, δυο αυγά, ένα σφηνάκι γάλα εβαπορέ,  λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.

 

Πάμε τώρα να την φτιάξουμε…

Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το καλαμποκάλευρο, το μπέκιν το λάδι το αλάτι και το νεράκι, μέχρι να κάνουμε μια εύπλαστη ζύμη.

Θα σας πω κι ένα μυστικό, στην Κρήτη όταν κάνουμε τα εφτάζυμα, το νερό που χρησιμοποιούμε για το ζύμωμα το βράζουμε με δαφνόφυλλα, κόκκους από όλα τα πιπέρια και κόκκινη πιπεριά καυτερή, να πάρει δυο βράσεις δηλαδή, το αφήνουμε να κρυώσει, το σουρώνουμε και το βάζουμε μέσα στο αλεύρι μας για να κάνουμε την ζύμη, η γεύση και η μυρωδιά του είναι απίθανη, θα με θυμηθείτε.

Αφού λοιπόν φτιάξουμε το ζυμαράκι μας, λαδώνουμε μια ταρτιέρα η ένα πυρεξάκι, ότι έχουμε και το απλώνουμε μέσα με το χέρι μας, αφού το στρώσουμε, πασπαλίζουμε λίγη γραβιέρα, βάζουμε το σπανάκι αλατοπιπερωμένο, κόβουμε και σκορπίζουμε τα ντοματίνια, χτυπάμε τα δυο αυγά με πολύ λίγο γάλα και τα ρίχνουμε πάνω από το σπανάκι, σκεπάζουμε με γραβιέρα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς πάνω κάτω για καμιά ώρα με αλουμινόχαρτο, όταν ψηθεί το βγάζουμε για να πάρει το τυρί το χρυσαφί χρώμα κι είναι έτοιμη!!

Σημείωση: Αν την θέλετε πιο πικάντικη βάζετε μέσα και λίγο ψιλοκομμένο μπέικον.

Θα την συνοδεύσετε με μια ωραία πράσινη σαλάτα.

 

 

 

 

 

Αυτή και άλλες συνταγές της καθημερινότητάς μας θα βρείτε στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε ; θα σας πω εγώ»…

 

FB            #timageirevounpaliavrio

Twitter   #timageirevounpaliavrio

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ