Η καρδιακή προσβολή είναι γένους θηλυκού;

644

Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου συνιστά μεγαλύτερη απειλή για τις γυναίκες από ό, τι στους άνδρες σύμφωνα με εργασία στο περιοδικό PLoS One. Μια ομάδα στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κατά το πρώτο έτος μετά από μια καρδιακή προσβολή οι γυναίκες υπόκεινται σε σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από τους άνδρες με παρόμοια νοσολογία.

Οι επιστήμονες προτρέπουν τους ιατρούς να παρέχουν εντατική υποστήριξη σε γυναίκες ασθενείς με καρδιακή προσβολή θηλυκό, τις πρώτες 365 ημέρες από την εκδήλωση της νόσου. Το έμφραγμα εξακολουθεί να θεωρείται μια ασθένεια που επηρεάζει κυρίως τους άνδρες. Αυτό είναι αλήθεια, με την έννοια ότι οι άνδρες αποτελούν περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών που νοσηλεύονται μετά από μια καρδιακή προσβολή.

Μελέτες των τελευταίων ετών έχουν δείξει, ωστόσο, ότι οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη επίπτωση θανάτου από καρδιακή προσβολή και τα παρελκόμενά της. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι οι γυναίκες υποφέρουν από «διαφορετικό» έμφραγμα: στατιστικά, τείνουν να είναι 10 χρόνια μεγαλύτερες από τους άνδρες κατά την εκδήλωση του εμφράγματος και είναι πιο πιθανό να έχουν συνοδές νόσους όπως ο διαβήτης.

Επιπλέον, στις γυναίκες είναι λιγότερο συχνό το έμφραγμα να προκληθεί από μια τοπική στένωση των στεφανιαίων αγγείων (που μπορεί να διανοιχθεί σχετικά εύκολα). Αντίθετα οι γυναίκες υποφέρουν πιο συχνά διάχυτη νόσο στα στεφανιαία αγγεία τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι τοπικές διαδικασίες κατάλυσης έχουν λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας. Ο Δρ Romy Ubrich, ο πρώτος συγγραφέας της εργασίας, εξηγεί την προσέγγιση: «Θέλαμε να μάθουμε αν ο κίνδυνος θνησιμότητας των γυναικών μετά από καρδιακή προσβολή είναι ακόμη υψηλότερος μετά την προσαρμογή για αυτούς τους παράγοντες ».

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα ασθενών που συλλέχθηκαν σε δύο μελέτες (« ISAR-RISK »και« ART ») με συνολικά 4.100 συμμετέχουσες. «Αν κοιτάξουμε την πλήρη περίοδο της έρευνας πέντε ετών μετά την καρδιακή προσβολή, δεν υπάρχουν ασυνήθιστα μεγάλες διαφορές με βάση το φύλο, μετά προσαρμογή για παράγοντες όπως η ηλικία και το είδος της θεραπείας», λέει ο Ubrich. «Αλλά ήμασταν έκπληκτοι από τα στοιχεία για τις πρώτες 365 ημέρες από την εκδήλωση του εμφράγματος: κατά την περίοδο αυτή, οι γυναίκες είχαν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τους άνδρες.» Πιθανοί λόγοι για αυτή τη διαφορά – κατά τους συγγραφείς του σχετικού άρθρου – μπορεί να είναι κοινωνικά και ψυχολογικά αίτια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ