Σάλτσα «pesto» βασιλικού…από την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

551

Σήμερα θα σας πω γιατί και πως έφτιαξα πέστο βασιλικού.

Όταν στο τέλος του Σεπτέμβρη έφυγα απ την Κρήτη για την Αθήνα, είχα πάρα πολλούς βασιλικούς, κάθε καλοκαίρι φτιάχνω όλα τα είδη, γύρω γύρω παντού στο σπίτι, δεν είναι μόνο η ομορφιά τους, δεν είναι μόνο η μυρωδιά τους, διώχνουν τα κουνούπια και με τα φύλλα τους κάνουμε υπέροχη σάλτσα  για τα μακαρόνια, την γνωστή ιταλική pesto.

Έτσι λοιπόν έκοψα πολλούς, τους έβαλα στο νερό και τους πήρα μαζί μου στην Αθήνα.

Σχεδόν όλα τα κλαδιά που είχα στο νερό έβγαλαν τεράστιες ρίζες και τα ξαναφύτεψα, είναι οι λεγόμενοι «αθάνατοι», όλο τον χειμώνα κρατιούνται, τους σγουρούς όμως πλατύφυλλους, τους έκανα pesto.

Να λοιπόν τι θα χρειαστούμε…

Τρία φλυτζάνια φύλλα βασιλικού, ένα ποτήρι του κρασιού και κάτι, λάδι, δυο φακελάκια κουκουνάρι, δυο σκελίδες σκόρδο, λίγο πιπέρι, αλάτι δεν βάζουμε γιατί είναι η παρμεζάνα αλμυρή  και περίπου ένα φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη, ίσως και κάτι παραπάνω.

 

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα αλέθουμε, μέχρι το μείγμα να γίνει σαν αλοιφή.

Η σάλτσα μας είναι έτοιμη, την διατηρούμε στο ψυγείο, αφού την βάλουμε σε γυάλινο βάζο και την καλύπτουμε με λάδι.

Όταν θέλουμε να βάλουμε το pesto βασιλικού στα μακαρόνια μας, πρώτα βγάζουμε το φαγητό από τη φωτιά και μετά βάζουμε το pesto, διαφορετικά κινδυνεύει να ψηθεί η παρμεζάνα και να κόψει το λάδι, διαχωρίζονται και δεν είναι καλό .

 

Αυτό ήταν, φτιάξτε το και θα κάνετε υπέροχη μακαρονάδα…

 

Αυτή και άλλες συνταγές της καθημερινότητάς μας θα βρείτε στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε ; θα σας πω εγώ»…

 

FB            #timageirevounpaliavrio

Twitter   #timageirevounpaliavrio

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ