Μουσταλευριά…από την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

528

Όπως γράφω και στο βιβλίο μου*, το ιδανικό είναι να τρώμε τα φαγητά και τα γλυκά σύμφωνα με την εποχή τους.

Αυτό το Φθινοπωρινό γλυκό που θα πούμε σήμερα, έχει μεγάλη θρεπτική αξία κι αυτό γιατί συνδυάζει την υψηλή θρεπτική αξία του μούστου που προέρχεται από το σταφύλι με το πλήθος των αντιοξειδωτικών που περιέχει, αλλά και βασικών βιταμινών Α, B, C, φυτικών ινών, σιδήρου, καλίου, φωσφόρου, ασβεστίου.

Επομένως εκτός από ένα υπέροχο γλυκό, είναι και μια βόμβα βιταμινών.

Δεν αγόρασα μούστο, αλλά έβαλα στον αποχυμωτή σταφύλια που έφερα μαζί μου από την Κρήτη και έβγαλα περίπου 10 μεγάλα φλυτζάνια χυμό, δηλαδή μούστο, μάλιστα ήταν τα μισά άσπρα και τα μισά μαύρα.

Τα άφησα να κάτσουν μια μέρα και την επόμενη πάνω πάνω είχαν βγάλει έναν αφρό που έβγαλα με μια τρυπητή κουτάλα, αυτό έγινε πριν βράσει ο μούστος, έκανε δηλαδή την δική του ζύμωση.

Αμέσως μετά έβαλα μέσα σ ένα τουλουπάνι στάχτη που έχω φυλάξει από το τζάκι τον χειμώνα και αφού το έδεσα σφιχτά, το βύθισα μέσα στην κατσαρόλα και άνοιξα την φωτιά για να βράσει ο μούστος, αν θέλετε βάλτε κι ένα κλωνάρι αρμπαρόριζα η δυο κλαδάκια βασιλικό, δίνουν ιδιαίτερο άρωμα.

Μη με ρωτήσετε γιατί έβαλα στάχτη, έτσι έκανε η γιαγιά μου, έτσι έκανε η μαμά μου, έτσι κάνω κι εγώ, λένε ότι βοηθάει στο να γίνει διαυγής ο μούστος και η αλήθεια είναι πως γίνεται.

Μετα το βράσιμο τον αφήνουμε πάλι λίγη ώρα να κάτσει και τον σουρώνουμε με ένα τουλουπάνι για να συγκρατήσει ότι έχει απομείνει.

Κρατάμε δυο φλυτζάνια να κρυώσει καλά για να διαλύσουμε το αλεύρι και το υπόλοιπο το βάζουμε και πάλι στην φωτιά, η αναλογία είναι 8 φλυτζάνια μούστος ενάμιση φλυτζάνι αλεύρι.

Βάζω τον κρύο μούστο στο μούλτι μαζί με το αλεύρι και γίνεται αλοιφή έτσι ώστε να μην υπάρχουν σβολαράκια και μόλις βράσει ο μούστος το ρίχνουμε μέσα ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει και να γίνει κρέμα.

Μπορείτε να ρίξετε μέσα στην μουσταλευριά  λίγη κανέλλα σκόνη, λίγο σουσάμι και λίγο κοπανισμένο καρύδι.

Μετα το μοιράζουμε στα σκεύη μας, μπολάκια η ρηχά πιατάκια και πασπαλίζουμε με κανέλα, σουσάμι και καρύδι κοπανισμένο.

Αφού κρυώσει την βάζουμε στο ψυγείο.

Καλό Φθινόπωρο!!

*Το βιβλίο μου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε; θα σας πω εγώ…»

 

 

FB            #timageirevounpaliavrio

Twitter   #timageirevounpaliavrio

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ