Πιπεριές στην γυάλα ξιδάτες, με αρωματικά και πιπέρια …από την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

559

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή μαζευόμαστε για τον χειμώνα, ετοιμάζοντας διάφορα καλούδια του καλοκαιριού, με διάφορους τρόπους φτιαγμένα και φυλαγμένα.

Έχω ήδη μαζέψει αμπελόφυλλα για ντολμάδες, βλίτα που τα έχω καταψύξει, μελιτζάνες και πιπεριές μεγάλες που τα έψησα και τα έβαλα κι αυτά στον καταψύκτη, σκέφτηκα να κάνω και σάλτσα ντομάτας, που είναι τόσο ωραίες αυτήν την εποχή, αλλά παίρνω από μια κυρία στην Αρκαδία και συγκεκριμένα στο Λεβίδι, που όμοιά της δεν υπάρχει κι έτσι δεν έκανα, έκανα όμως ντομάτες λιαστές για τις σαλάτες και τις μακαρονάδες μας, σύκα ξερά, σταφίδες και άλλα πολλά καλούδια αυτού του παραδεισένιου τόπου που έχουμε την τύχη να ζούμε.

Σήμερα θα σας πω πως έκανα τις πιπεριές κέρατο στην γυάλα με ξύδι, αρωματικά και πιπέρια.

Λοιπόν, θα χρειαστούμε εκτός από τις πιπεριές, ένα μπουκαλάκι ξύδι λευκό, πιπέρια άσπρα, μαύρα και κόκκινα, δεντρολίβανο, φρέσκη ρίγανη, καυτερές ξερές πιπεριές, λίγο αλάτι χοντρό, λίγη ζάχαρη και δάφνη.

Αφού πλύνουμε τις πιπεριές, κάνουμε μια μικρή χαρακιά στο πλάι και βγάζουμε όσα σποράκια μπορούμε χωρίς να κόψουμε την ουρίτσα τους, το κοτσανάκι δηλαδή, τις πλένουμε και τις βάζουμε μέσα στο γυάλινο βάζο σφιχτά σφιχτά μέχρι επάνω.

Όταν τις βάζουμε στην γυάλα, ενδιάμεσα ρίχνουμε πιπέρια, τις κόκκινες τις ξερές πιπεριές, βάζουμε το δεντρολίβανο, την φρέσκη ρίγανη, αν δεν έχετε μη βάλετε ξερή, και την δάφνη.

 

Σ ένα κατσαρολάκι τώρα ρίχνουμε όλο το ξύδι και νερό τόσο, όσο χρειάζεται για να γεμίσει η γυάλα μας, επίσης ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας καλά γεμάτη με χοντρό αλάτι και άλλη μια με την ζάχαρη, ρίχνουμε κι εδώ λίγα πιπέρια, δεντρολίβανο, ρίγανη και δάφνη και τα βάζουμε να βράσουν, μόλις πάρουν δυο τρεις βράσεις, δεν θέλουμε να εξατμιστούν τα διαφορά μας, τα βγάζουμε από την φωτιά και  ρίχνουμε καυτό το νερό μέσα στην γυάλα.

 

Πάνω πάνω εγώ έβαλα μια καθαρή πέτρα που έχω γι αυτές τις δουλειές για να τις βυθίσει όλες τις πιπεριές μέσα και το έκλεισα.

Θα μείνει έτσι για μια βδομάδα και μετά είναι έτοιμες για κατανάλωση, φυσικά αφού τις ανοίξουμε, θα βγάλουμε την πέτρα και θα βάλουμε λίγο λαδάκι στην κορυφή για να τις προστατεύει από την μούχλα και τις φυλάμε στο ψυγείο.

Για ένα μεζεδάκι, για να συνοδεύουν τα όσπριά μας, για κάποιο φαγητό που θέλει μέσα καμιά πιπερίτσα και τυχαίνει να μην έχουμε φρέσκια εκείνη την ώρα στο σπίτι, είναι ότι πρέπει!!

Αυτή και άλλες συνταγές της καθημερινότητάς μας θα βρείτε στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε ; θα σας πω εγώ»…

 

FB            #timageirevounpaliavrio

Twitter   #timageirevounpaliavrio

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ