Πίτα με βλίτα, ξυνομυζήθρα, γλυκό τραχανά και αντί φύλλου, κουρκούτι από καλαμποκάλευρο

542

Καλοκαιρινή πίτα αυτή αφού τα βλίτα είναι καλοκαιρινό χόρτο, με καταγωγή την Γορτυνία σε ότι αφορά την μπομπότα και την Κρήτη σε ότι αφορά την γέμιση.

Είναι πολύ γευστική και η αντικατάσταση του φύλου με το κουρκούτι από καλαμποκάλευρο την κάνει πιο χορταστική, αφού η «μπομπότα» (έτσι λένε τα ψωμιά τα πρόχειρα με καλαμποκάλευρο στην Γορτυνία)που την σκεπάζει κάτω πάνω, μάλλον επισκιάζει την γέμιση.

Να σας πω τι θα χρειαστούμε και πάμε να την φτιάξουμε.

Αρχικά θα χρειαστούμε βλίτα, καλαμποκάλευρο, δυο αυγά για την μπομπότα και δυο για την γέμιση, ξυνομυζήθρα, μια χούφτα γλυκό τραχανά, λίγο λάδι, ένα κύβο ζελέ λαχανικών, λίγο πιπέρι και ελάχιστο αλάτι στην γέμιση γιατί έχει η ξυνομυζήθρα, στην μπομπότα όμως θα βάλουμε  αλάτι και πιπέρι, λίγο σουσάμι και λίγο παπαρουνόσπορο για το πασπάλισμα.

Βράζουμε τα βλίτα, προσωπικά τα βράζω από την προηγούμενη και ταχω στο ψυγείο, όταν είναι να κάνουμε την πίτα τα βάζω μέσα σε μια κατσαρόλα με λίγο λάδι, ρίχνω το κύβο, λίγο πιπέρι και πολύ λίγο αλάτι και τα φέρνω βόλτες, μετά ρίχνω την ξυνομυζήθρα και συνεχίζω ανακατεύοντας καλά, η ξυνομυζήθρα λιώνει, δεν μένει κομματάκια όπως η φέτα, μετά σπάμε δυο αυγά, τα ρίχνουμε μέσα, ανακατεύουμε να ενσωματωθούν και τέλος ρίχνουμε τον τραχανά.

 

Το αφήνουμε στην άκρη και φτιάχνουμε το κουρκούτι μπομπότα, ρίχνοντας μέσα σε μια λεκανίτσα καλαμποκάλευρο, νεράκι, λίγο λάδι, αλατοπίπερο και δυο αυγά χτυπημένα, ανακατεύουμε πολύ καλά να γίνει ένας χυλός ημίσφιχτος.

Στο ταψάκι που θα την ψήσουμε, αν είναι αντικολλητικό ακόμα καλύτερα, εγώ δεν είχα κι έβαλα λαδόκολλα, το λαδώνουμε λίγο και ρίχνουμε τον μισό χυλό, τον στρώνουμε καλά και από πάνω ρίχνουμε προσεκτικά την γέμιση με τα βλίτα, απλώνουμε μαλακά και σκεπάζουμε με τον υπόλοιπο χυλό, πασπαλίζουμε μα σουσάμι και παπαρουνόσπορο και ψήνουμε για μιάμιση ώρα  στους 180 πάνω κάτω, όταν είναι έτοιμη γυρίζουμε μόνο στο κάτω για να ξεροψηθεί λίγο ο πάτος και αφήνουμε κάνα δεκάλεπτο.

Βγάζουμε την πίτα από τον φούρνο, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και την κόβουμε για να την σερβίρουμε…

Συνοδεύεται με πολλά άλλα φαγητά όπως φακές, χορτόσουπα λαχανικών, γίγαντες στον φούρνο η και μόνη της είναι πολύ χορταστική.

Σημείωση: Αν βάλετε λαδόκολλα, θα γυρίσετε την πίττα ανάποδα για να βγάλετε την λαδόκολλα, αλλιώς θα βγαίνει με κάθε κομμάτι, για αυτό σας είπα καλύτερα το αντικολλητικό η κανονικό καλολαδωμένο ταψάκι.

 

 

Αυτή και άλλες συνταγές της καθημερινότητάς μας θα βρείτε στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε ; θα σας πω εγώ»…

 

FB            #timageirevounpaliavrio

Twitter    #timageirevounpaliavrio

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ