Γλυκό κουταλιού σταφύλι…από την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

539

Είμαστε στο φόρτε του καλοκαιριού και των σταφυλιών, ώρα λοιπόν να φτιάξουμε και το διαχρονικό, κλασικό, οικογενειακό γλυκό κουταλιού, το γλυκό μιας εποχής όταν έλειπε η πληθώρα των γλυκών και ήταν το γλυκό για το τρατάρισμα των επισκεπτών μας…

Ας δούμε πρώτα τι θα χρειαστούμε…

Ενάμιση κιλό ρόγες από σουλτανί σταφύλι, 750 γραμμάρια ζάχαρη, χυμό από ένα λεμόνι, ένα φλυτζάνι νερό και ένα κλαδί αρμπαρόριζα.

 

Να το φτιάξουμε τώρα…

Στρώνουμε το σταφύλι σε μεγάλη κατσαρόλα σε 2-3 στρώσεις εναλλάξ με τη ζάχαρη, σταφύλι ζάχαρη, σταφύλι ζάχαρη… προσθέτουμε το νερό και βάζουμε το γλυκό σε δυνατή φωτιά ν αρχίσει να βράζει.

Αν κατά την διάρκεια του βρασμού βγάλει αφρό το ξαφρίζουμε και αφήνουμε να βράσει περίπου μισή ώρα, κλείνουμε την φωτιά και το αφήνουμε μέχρι την επόμενη μέρα.

Την επομένη το ξαναβάζουμε να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να δέσει το σιρόπι, θα το καταλάβετε γιατί θα αφρίζει σφιχτά και χαμηλά όλο το γλυκό, τότε κλείνετε το μάτι και ρίχνετε μέσα τον χυμό από το λεμόνι και το κλαδί της αρμπαρόριζας.

Το αφήνετε να κρυώσει λίγο και γεμίζετε τα βάζα σας.

Ο τρόπος αυτός που σας περιγράφω αφήνει το γλυκό με ανοιχτό χρώμα ροζ, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι που σκουραίνει όμως πολύ, εγώ έχω φτιάξει όλους τους τρόπους κι αυτός είναι ο καλύτερος απ όλες τις απόψεις γι αυτό και σας τον προτείνω.

Σημείωση: Σας έχω γράψει πολλές φορές, ότι δεν ακολουθώ τις «υστερίες» των αποστειρωμένων βάζων και τα τοιούτα, που το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να μας ταλαιπωρούν, έχω γλυκά και μαρμελάδες πάνω από δυο και τρία χρόνια, εκτός ψυγείου χωρίς κανένα πρόβλημα, γι αυτό να μην ταλαιπωρείσθε, να είναι καλά  πλυμένα τα βάζα σας κι όπως είναι ζεστά τα γλυκά την ώρα που τα γεμίζετε, κάνουν και την αποστείρωση.

Απλά, γρήγορα και νοικοκυρεμένα…

 

Αυτή και άλλες συνταγές της καθημερινότητάς μας θα βρείτε στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε ; θα σας πω εγώ»…

 

FB            #timageirevounpaliavrio

Twitter    #timageirevounpaliavrio

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ