Φασολάδα καλοκαιρινή αλευρολέμονο… από την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

754

Να πως φτιάχνω εγώ, την κλασσική ελληνική φασολάδα στην καλοκαιρινή της εκδοχή…

Τα φασόλια και όλα τα όσπρια, τ αγοράζω όταν πηγαίνω στο χωριό μου, Αρκαδικά προϊόντα  απ τον Φενεό, όταν βρίσκομαι στην Κρήτη, απ το ορεινό Λασίθι και τα δύο είναι καταπληκτικά!

Απ το προηγούμενο βράδυ βάζω τα φασόλια στο νερό να μαλακώσουν, την επόμενη μέρα, τα βάζω σε μια μετρίου μεγέθους χύτρα ταχύτητας, μαγειρεύω σχεδόν τα πάντα με χύτρα, ρίχνω μέσα αλάτι, πιπέρι, σέλινο ψιλοκομμένο, λίγη ρίγανη, κόβω καρότο σε ροδέλες, ρίχνω επίσης μισό ποτήρι λάδι και νερό μέχρι την μέση της χύτρας περίπου και ένα κύβο λαχανικών σε μορφή ζελέ.

Εγώ στην φασολάδα δεν βάζω κρεμμύδι, αυτό όμως δεν σημαίνει πως αν σας  αρέσει δεν θα βάλετε κι εσείς, αυτά είναι γούστα.

Μόλις αρχίσει ο βρασμός, κλείνω την χύτρα και αφού σφυρίξει και χαμηλώσω την φωτιά, την αφήνω ακριβώς μία ώρα να βράσει καλά.

Όταν ανοίξω την χύτρα, ανεβάζω πάλι την θερμοκρασία και την αφήνω δέκα λεπτά να βράσει, ανακατεύοντας και πιέζοντας τα βρασμένα φασόλια στα τοιχώματα της χύτρας για να «χυλώσει», που είναι και το μυστικό μιας επιτυχημένης φασολάδας.

Στο στρατό την φασολάδα την έλεγαν «μπλούμ» ακριβώς για το αντίθετο, ήταν πολύ νερουλή, ε…. αφού σε καζάνι έβραζε… φαντάρος πάντως δεν πήγα κι ας με φώναζαν Αλέκο, για να ξέρω τις λεπτομέρειες, αλλά μεγάλωσα στην κυριολεξία μέσα στα στρατόπεδα, λόγω αξιωματικού πυροβολητή πατέρα.

Αφού λοιπόν είναι έτοιμη, κάνουμε το αλευρολέμονο, στύβουμε τρία λεμόνια, τα βάζουμε στο μούλτι, βάζουμε και ζουμί από τα φασόλια πάνω απ την μέση του μούλτι, ρίχνουμε και δυο γεμάτες γεμάτες κουταλιές αλεύρι, τα χτυπάμε καλά και το ρίχνουμε στην φασολάδα μας, ανακατεύουμε και είναι έτοιμη.

Η φασολάδα συνοδεύεται καταπληκτικά με ελιές, αγγουροντοματοσαλάτα με κρεμμύδι, σαρδέλα παστή, ρέγκα η λακέρδα και φυσικά κόκκινο κρασί.

Επίσης φρέσκο ζυμωτό ψωμί ολικής άλεσης, το όποιο επίσης ζυμώνω εγώ, στο βιβλίο μου #timageirevounpaliavrio θα βρείτε οδηγίες για ζυμωτό ψωμάκι.

Κρύα, ακόμα καλύτερα…

Φασολάδα καλοκαιρινή λοιπόν, προσωπικά είμαι λάτρης της Κρητικής διατροφής, της  ονομαζόμενης και Μεσογειακής, που σημαίνει πως μπορώ να ζω με ελάχιστο κόκκινο κρέας, για να ακριβολογήσω, θεωρώ πως κρέας πρέπει να ξαναρχίσουμε να τρώμε μόνο τις Κυριακές, όπως παλιότερα κι ίσως ξαναβρούμε το υψηλό προσδόκιμο ζωής που με τα χρόνια και τις κακές συνήθειες χάσαμε!!

 

 

Αυτή και αλλες συνταγές της καθημερινότητάς μας θα βρείτε στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε ; θα σας πω εγώ»…

 

FB            #timageirevounpaliavrio

Twitter   #timageirevounpaliavrio

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ