Ψάρι βραστό «Αθηναϊκή»…από την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

555

Πριν έρθω για το καλοκαίρι στην Κρήτη φάγαμε στο σπίτι παιδικού μας φίλου απ τα Φάρσαλα, μεταξύ των άλλων υπέροχων φαγητών που είχε ετοιμάσει η γυναίκα του η Ντίνα ήταν και ψάρι Αθηναϊκή.

Αυτό το φαγητό με ξετρελαίνει, άσε που μου θυμίζει τα χρόνια στις λέσχες των αξιωματικών που τρώγαμε με τον πατέρα μου, έδινε κι έπαιρνε… ήταν η «αστική μαγειρική» της δεκαετίας του 70, ένα πιάτο της μόδας, του συρμού, όταν η χώρα ξανάβρισκε, η προσπαθούσε να ξαναβρεί τον βηματισμό της.

Σήμερα λοιπόν σας την θυμίζω και σας δίνω την συνταγή για να την φτιάξετε.

Για να δούμε τι θα χρειαστούμε…

Ένα ψάρι για βραστό σφυρίδα, συναγρίδα ή όποιο άλλο, δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι φρέσκο, μπορεί και κατεψυγμένο να γίνει τέλειο, περίπου ενάμιση κιλό να είναι καθαρισμένο, μισό ποτήρι λευκό κρασί, τρία τέσσερα μεγάλα καρότα, καθαρισμένα και κομμένα κατά μήκος στη μέση, δυο τρεις μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κατά μήκος στη μέση κι αυτές, ένα κουταλάκι κόκκους μαύρου πιπεριού, ένα ξερό κρεμμύδι καθαρισμένο ολόκληρο, ένα  ματσάκι  σέλινο, 3-4 αγγουράκια τουρσί κομμένα σε κύβους, μια χούφτα κάππαρη, δύο τρία φλιτζάνια του τσαγιού μαγιονέζα, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό, για το γαρνίρισμα, αλάτι και πιπέρι.

Άντε να πάμε να το φτιάξουμε…

 

Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε το κρασί και νερό λίγο πάνω απ την μέση, προσθέτουμε λίγο αλάτι, τα πιπέρια, το κρεμμύδι, το σέλινο και τις πατάτες.

Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μόλις κοχλάσει, αφήνουμε τα υλικά να βράσουν για 5-6 λεπτά, μετά, προσθέτουμε τα καρότα και βράζουμε για άλλα περίπου 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και τα καρότα.

Τρυπώντας τα με ένα πιρούνι θα καταλάβουμε.

Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τις πατάτες και τα καρότα σε ένα σουρωτό και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και αφήνουμε τα υπόλοιπα υλικά να βράζουν στην κατσαρόλα.

 

Στο ζωμό της κατσαρόλας που κοχλάζει βυθίζουμε το ψάρι και το βράζουμε για 15-20 λεπτά, όχι παραπάνω για να μη στεγνώσει, το τραβάμε προσεχτικά με δυο τρυπητές κουτάλες και το αφήνουμε σε ένα ταψάκι να κρυώσει λίγο για να μπορέσουμε να το καθαρίσουμε.

 

Σουρώνουμε τον ζωμό και τον κρατάμε για μελλοντική χρήση (π.χ. για ένα πιλάφι).

 

Κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα σε μικρούς κύβους και τα βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ προσθέτουμε την κάππαρη, το αγγουράκι τουρσί το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε απαλά, βάζουμε την μαγιονέζα και ανακατεύουμε και πάλι απαλά.

 

Ξεψαχνίζουμε το ψάρι προσεχτικά, αφήνοντας άθικτο το κεφάλι και την ουρά του που θα τα χρησιμοποιήσουμε στην διακόσμηση, στο στήσιμο του ψαριού,  βάζουμε τα ψαχνά στο μπολ με τα λαχανικά, προσθέτουμε λίγη μαγιονέζα ακόμα και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε το ξεκοκαλισμένο ψάρι σε μια πιατέλα και «χτίζουμε» τον κορμό του με το μείγμα που έχουμε φτιάξει, μετά καλύπτουμε με μια λεπτή στρώση μαγιονέζας και πασπαλίζουμε με τα φρέσκα μυρωδικά.

 

Για να στολίσουμε το ψάρι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγη κάππαρη, αγγουράκια τουρσί, καρότα.

Με λίγα λόγια αυτοσχεδιάζουμε, βάζουμε την πιατέλα με το ψάρι στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος, για να κρυώσει καλά.

 

Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί και λευκό παγωμένο κρασί.

Αυτή και αλλες συνταγές της καθημερινότητάς μας θα βρείτε στο βιβλίο μου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ με τίτλο «Τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε ; θα σας πω εγώ»…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ