Γλυκό κουταλιού κεράσι…από την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

539

Αυτόν τον καιρό έχει τόσο ωραία κεράσια που πραγματικά βλέποντάς τα μου ήρθε η όρεξη να κάνω γλυκό η μαρμελάδα, ε λοιπόν έκανα κι απ τα δυο μ ένα κόπο.

Αγόρασα δυο κιλά κεράσια, έβγαλα τα κοτσανάκια τους, τα έπλυνα και μετά με μια καταπληκτική μηχανή που έχω, τους έβγαλα στο τσακ μπάμ τα κουκούτσια.

 

Ο μπαμπάς μου πάντα έφερνε στην μαμά μου τα πιο περίεργα εργαλεία  για την κουζίνα, πατατοκαθαριστές, φασολοκαθαριστές για να κόβουμε σαλάτες, να χτυπάμε αυγά, και και… η μαμά μου μονίμως νευρίαζε, δεν το είχε μ αυτά, αντίθετα εγώ ενθουσιαζόμουνα, συνεχίζω λοιπόν ακάθεκτη, είμαι γκατζετάκιας…ότι πιο περίεργο κυκλοφορεί το αγοράζω, έτσι προέκυψε και το εργαλείο που βγάζουμε τα κουκούτσια,  αν με ρωτήσετε δεν θυμάμαι που το είδα και το πήρα, το βέβαιο είναι ότι είναι πολύ πρακτικό.

Τα βάζω λοιπόν ξεκουκουτσιασμένα μέσα στην κατσαρόλα αφού τα ζυγίσω για να δω το βάρος τους χωρίς κουκούτσια και προσθέτω την ζάχαρη, έτσι θα μείνουν μέχρι την επόμενη μέρα για να βγάλουν τα νερά τους.

Το βάρος τους λοιπόν ήταν ένα κιλό και οκτακόσια γραμμάρια, έβαλα λιγότερη ζάχαρη, πάντα βάζω λιγότερη ζάχαρη όχι όσο το βάρος τους, δηλαδή έβαλα ενάμιση κιλό, θα χρειαστούμε εκτός από τα κεράσια, ζάχαρη, λεμόνι και βανίλια.

Την επόμενη έχει βγάλει νερό κι έτσι δεν συμπληρώνουμε άλλο, βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να βράσει το γλυκό χωρίς να το ανακατεύουμε, μόλις πάρει βράση ξαφρίζουμε τον αφρό που βγαίνει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το σιγοβράζουμε για ένα τέταρτο είκοσι λεπτά περίπου, χαμηλώνοντας την φωτιά στο 2.

Όταν περάσει ο χρόνος, το αφήνουμε να κρυώσει, σκεπάζοντάς το με μια πετσέτα όχι με το καπάκι για να μην κάνει νερά πάλι, το καπάκι θα μαζέψει τους υδρατμούς και θα γίνει νερό..

Την επόμενη μέρα ξαναβράζουμε το γλυκό για άλλο ένα τέταρτο περίπου μέχρι να δέσει το σιρόπι, προς το τέλος προσθέτουμε  χυμό από ένα λεμόνι και μια βανίλια.

Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και γεμίζουμε το βάζο μας, το υπόλοιπο που θα μείνει το χτυπάμε στο μούλτι και το κάνουμε μαρμελάδα, τόσο απλά!!

Στο βιβλίο μου με τίτλο, «τι μαγειρεύουν πάλι αύριο μου λέτε; θα σας πω εγώ»… στην ενότητα –γλυκά- θα βρείτε και άλλα γλυκά κουταλιού όπως και μαρμελάδες.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ