Φακόρυζο… η φακές σαλάτα από την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

478

Πριν δυο μέρες  είχα μαγειρέψει φακή και περίσσεψε λίγη, σήμερα λοιπόν θα φτιάξω ένα ωραιότατο φακόρυζο, το πρωτοέφαγα στην Κρήτη κι εκεί έμαθα την παραλλαγή της φακής σούπας σε φακόρυζο.

Θα το συνοδεύσω με μια καταπράσινη σαλάτα με ρόκα και ντοματίνια, ανθότυρο και ψωμάκι φρέσκο.

Η φακή λοιπόν που θα μας μείνει, ξαναμπαίνει στην κατσαρόλα και την κάνουμε φακόρυζο.

Να σας πω πως το φτιάχνουμε…

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα την φακή που μας έμεινε και συμπληρώνουμε με λίγο νερό, αυτό βέβαια το κανονίζετε ανάλογα με την ποσότητα της φακής που σας έχει περισσέψει, αν ρίξουμε απ την αρχή λίγο παραπάνω νερό, η ποσότητα αυξάνεται και γίνεται κανονικό φαγητό για πολλούς.

Ρίχνουμε μέσα επίσης ένα κύβο λαχανικών, λίγο λαδάκι, λίγο αλατοπίπερο ακόμα και λίγη τριμμένη  ντομάτα αν θέλετε και το βάζουμε να βράσει, μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε και το ρύζι μας και περιμένουμε να γίνει σαν το πιλάφι.

Εννοείται ότι και την ποσότητα του ρυζιού εσείς θα την καθορίσετε ανάλογα με το υλικό σας.

Υπάρχει βέβαια και η πιο εμπλουτισμένη παραλλαγή της καλής μου φίλης Αγγελικής Θεμέλιου, που έβαλε μέσα καρότο, λίγα ψιλοκομμένα άγρια ραδίκια, ένα μέτριο ξερό κρεμμύδι και δύο φρέσκα, αυτή για τους πιο  μερακλήδες.

Αν δεν έχετε φάει, κάντε το, είναι υπέροχο…

Όμως η φακή δεν τρώγεται μόνο σούπα η φακόρυζο, φτιάχνουμε με βρασμένη φακή υπέροχη σαλάτα.

Δηλαδή την φακή απλά την βράζουμε, χωρίς να λιώσει, την σουρώνουμε, την βάζουμε σ ένα βαθύ μπολ, αλατοπιπερώνουμε, κόβουμε μερικά ντοματίνια στην μέση, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, λίγο μαιδανό επίσης ψιλοκομμένο, λάδι, ξύδι και από πάνω λίγη φρέσκη ξυνομυζήθρα, αν έχετε και σας αρέσει, βάζετε και μερικές λιαστές ντομάτες.

Η σαλάτα φακή είναι πολύ ωραία το καλοκαίρι, όπως και η φακή σούπα, μόνο που τρώγεται κρύα και είναι υπέροχη…

Αυτά τα λίγα αλλά … πολλά!!!!!

 

Η κεντρική φωτογραφία είναι της Αγγελικής Θεμέλιου

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ