Πουρές πατάτας «γκραντινέ»… ενισχυμένος από την Αλεξάνδρα Σουλαδάκη

767

Αρχικά να πούμε ότι ο όρος «γκραντινέ» είναι γαλλικός και είναι της οικογενείας των ογκραντέν «au gratin»που σημαίνει το μαγείρεμα ενός φαγητού στο γκριλ του φούρνου, η σε δυνατή θερμοκρασία ώστε η επιφάνειά του να «ροδίσει»,να κάνει δηλαδή μια χρυσαφί κρούστα.

Συνήθως τα ογκραντέν καλύπτονται από μια στρώση υλικών που βοηθάνε στο να γίνει η κρούστα,τριμμένο τυρί ή μπεσαμέλ ας πούμε…

Πολλά είπαμε, για να δούμε τώρα τι θα χρειαστούμε για το φαγητό μας, πατάτες φυσικά ένα φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, λίγο λάδι για τον πουρέ και το άλειμμα του πυρέξ, πολύ λίγο αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, τριμμένα μαλακάτυριά περίπου ένα τέταρτο και τα δυο του γούστου σας, εγώ έβαλα παρμεζάνα και γραβιέρα,  δυόμιση η και τρία φλιτζάνια ζεστό γάλα, εγώ αραιώνω εβαπορέ με το νερό που έβρασα τις πατάτες, εσείς αν βάλετε φρέσκο να το ζεστάνετε λίγο και τρία αυγά, (η συνταγή είναι για ενάμιση κιλό πατάτες περίπου, πιο πολλές όχι πιο λίγες)

Ανοίγουμε το φούρνο στους 180° να ετοιμάζεται.

 

Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε στα δυο η στα τρία αν είναι μεγάλες και τις βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό να τις σκεπάζει και τις  βράζουμε.

Όταν μαλακώσουν οι πατάτες, τις σουρώνουμε, κρατάμε λίγο νερό που μπορεί να μας χρειαστεί και τις πολτοποιούμε με το εργαλείο για τον πουρέ, στην … σεφίστικη διάλεκτο το λένε «πρες πουρέ».

Προσθέτουμε το λάδι, το γάλα,το αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο,τα αυγά και ανακατεύουμε, με τον δάρτη των αυγών καλύτερα, μετά ρίχνουμε το αλεύρι, αναμειγνύουμε όλα τα υλικά καλάκαλά, τότε ρίχνουμε και τα τυριάκαι ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί ο πουρές με όλα τα υλικά που του βάλαμε.

Λαδώνουμε ελαφρά ένα πυρέξ μεσαίου μεγέθους,αδειάζουμε μέσα τον πουρέ και τον ψήνουμε περίπου μια ώρα, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Όταν δεν νηστεύουμε από κρέας, το συνοδεύει καταπληκτικά όπως κι αν είναι μαγειρεμένο, όταν νηστεύουμε όμως, με μια ωραία πράσινη σαλάτα τον συνοδεύουμε εμείς και τον απολαμβάνουμε…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ