Χοιρινό στο φούρνο με πατάτες, κολοκύθα, κυδώνια κάστανα και πορτοκάλια, το Χριστουγεννιάτικο…

553

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν,εδώ και πάρα πολλά χρόνια φτιάχνω πάντα γαλοπούλα, την ιδιαίτερη κρασάτη γαλοπούλα των Χριστουγέννων, αν την θελήσετε θα την βρείτε στο αρχείο του Donna.gr, όμως φέτος είπα ν αλλάξω, έτσι, γιατί οι αλλαγές είναι αναγκαίες, για να μην πω επιβεβλημένες στην ζωή μας.

Έτσι αποφάσισα να φτιάξω χοιρινό στο φούρνο στολισμένο με κυδώνια, κίτρινη κολοκύθα, πατάτες, κάστανακαι πορτοκάλια για να το κάνουμε Χριστουγεννιάτικο…

Να δούμε τι θα χρειαστούμε…

Αγοράζουμε μπούτι για το συγκεκριμένο φαγητό, χοιρινό μπούτι χωρίς κόκκαλο, αφού το πλύνω, το βάζω μέσα στο ταψί, το πήλινο, η στην γάστρα, ότι έχετε, εγώ το βάζω στη γάστρα.

Οφείλω να ομολογήσω, ότι η περιγραφή και μόνο, «μπούτι χωρίς κόκκαλο», μου προκαλεί μια ανατριχίλα….

Θα μου πεις, γιατί δεν το τρως; ναι το τρώω, αλλά ούτε που το σκέφτομαι, η προσπαθώ να μην το σκέφτομαι!!

Επανέρχομαι…

Θα χρειαστούμε επίσης κυδώνια, κάστανα, πορτοκάλια, πατάτες, αλατοπίπερο και λάδι.

kidonia-2

Τις ποσότητες τις καθορίζετε εσείς ανάλογα με τα άτομα που είστε.

Καθαρίζω τα κυδώνια όπως τα μήλα, τις πατάτες χοντροκομμένες, την κίτρινη κολοκύθα σε κομμάτια όπως της πατάτας, τα καθαρισμένα κάστανα που έχετε μισοβράσει, εκτός αν τα πάρετε έτοιμα βρασμένα και καθαρισμένα.

Τα βάζω όλα μαζί με το κρέας και αλατοπιπερώνω, προτιμώ το χοντροκομμένο πιπέρι και μάλιστα να είναι τρία είδη, πράσινο, μαύρο και κόκκινο.

Εγώ έχω μύλο πιπεριού και το αλέθω μόνη μου.

Πάμε παρακάτω….

Στύβω μερικά πορτοκάλια και γεμίζω ένα ποτήρι του νερού, τις κούπες που περισσεύουν από το στύψιμο τις κόβω στα δυο και τις στριμώχνω μέσα τα υλικά μου.

Ρίχνω λοιπόν τον χυμό, άλλο τόσο νερό και ένα ποτήρι επίσης λάδι.

Τοποθετούμε από κάτω τα στολίδια…τα άλλα υλικά μας δηλ. και από πάνω το κρέας να τα σκεπάζει, για να μαλακώσουν και να βγάλουν με ηρεμία τους χυμούς τους.

Τώρα θα σας πω για το ψήσιμο, ένα τρόπο που μου έμαθε, καλή του ώρα, ένας φίλος μου αρχιτέκτονας, πρώτος μάγειρας, όταν κάναμε διακοπές στην υπέροχη Ύδρα, στα σπίτια που ο ίδιος έφτιαχνε τότε, στο Μανδράκι, καταπληκτικά όλα και τα σπίτια και τα φαγητά του και η συντροφιά του και ακόμα περισσότερο το νησί!!

Αυτός ο τρόπος βέβαια,θέλει την προετοιμασία να γίνεται, από το προηγούμενο βράδυ, είναι όμως καλύτερος και ξεκούραστος.

Όπως λοιπόνέχουμε το φαγητό μας στο ταψί με όλα του τα υλικά έτοιμο, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο φούρνο στους 140 βαθμούς και το αφήνουμε να ψηθεί όλη την νύχτα, αν έχουμε γάστρα με καπάκι, φυσικά, δεν βάζουμε αλουμινόχαρτο, αλλά μόνο το καπάκι.

Εσείς δηλαδή κοιμάστε και το φαγητό σας άφοβα και μαλακά, ψήνεται υπέροχα… άσε που μοσχοβολάει το σπίτι και σας γαργαλάει την μύτη την ώρα του ύπνου.

Το πρωί που θα ξυπνήσετε, πάρτε το πρωινό σας, κάντε τις δουλειές του νοικοκυριού σας και μετά, ανοίξτε τον φούρνο, βγάλτε το αλουμινόχαρτο, δυναμώστε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για να ροδίσει, να πάρει χρώμα δηλαδή και να ελαττωθούν τα υγρά του, αυτό, για μισή ωρίτσα περίπου, θα το δείτε εσείς.

chirino-me-patates-kolokitha-ke-portokallia

Έτσι έχετε μια χαλαρή μέρα Χριστουγέννων κι ένα υπέροχο φαγητό….

Απλοποιήστε τα πράγματα στην ζωή σας και δώστε χώρο και χρόνο για τον εαυτό σας, γιατί αν «τσακίσει», το …  σημάδι  δεν φεύγει εύκολα…

Καλά Χριστούγεννα…

chirino-me-portokalia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ