Συκαλευριά….

576

«Η συνταγή είναι παραδοσιακή από την  Μυτιλήνη και την εξαιρετική κυρία πάβλοβα, Έφη Γιαλούση».

Διανύουμε την περίοδο του σταφυλιού και του μούστου, τα σταφύλια μαζεύονται, πατιούνται και  γίνονται μούστος για να φτιαχτεί το νέο κρασί.

Όσοι μπορούν να βρουν μούστο, φτιάχνουν μουσταλευριά, αυτή την εποχή έχει την τιμητική της…

Όσοι όμως δεν έχουμε μούστο η θεωρούμε λίγο  δύσκολη την διαδικασία για μουσταλευριά, φτιάχνουμε Συκαλευριά, δηλαδή με ζουμί από ξερά σύκα.

sikalefria-jpg-2

Διαβάστε λοιπόν πως θα την κάνουμε και όταν την ετοιμάσετε και την φάτε, θα εκπλαγείτε.

Θα χρειαστούμε τα ξερά σύκα, μια γεμάτη κουταλιά μέλι, καρύδια, κανέλα, ένα κλωνάρι αρμπαρόριζα, ένα κλωνάρι βασιλικό και λίγο κονιάκ, ένα σφηνάκι, του πάει πολύ, επίσης πάει πολύ με το σύκο το ρούμι..

Παίρνουμε μισό κιλό ξερά σύκα, να έχετε υπόψη σας ότι θα είναι λίγο διαφορετική η γεύση με τα ξερά αγοραστά σύκα, γιατί αυτά θα είναι ήδη ζεματισμένα και φουρνισμένα, εγώ τα μάζεψα από τη συκιά και τα ξέρανα στον ήλιο.

sikalefria-1-jpg-2

Ξεπλένουμελοιπόν λίγο τα ξερά και τα τοποθετούμε σε μια λεκάνη, τα σκεπάζουμε με νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν όλο το βράδυ.

Την επόμενη σουρώνουμε το εκχύλισμα των σύκων με λεπτό σουρωτήρι για να αφαιρέσουμε τα σποράκια του σύκου, τα μουλιασμένα σύκα μην τα πετάξετε, βάλτε τα στην κατάψυξη και μπορείτε να φτιάξετε κέικ με σύκο η να τα χρησιμοποιήσετε στην μαγειρική η μια ωραία πίτα  με σύκα, που θα σας δώσω σε μια επόμενη φορά..

Μετράμε 5 ποτήρια από το σουρωμένο ζουμί και αν είναι λιγότερο συμπληρώνουμε με νερό κρατάμε το 1 ποτήρι για να διαλύουμε μέσα σ’ αυτό 1 φλιτζάνι,όχι τελείως γεμάτο, νισεστέ.

Βάζουμε το ζουμί σε μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε 1 κουταλιά μέλι ανακατεύουμε, προσθέτουμε απόένα κλωνάρι αρμπαρόριζα και βασιλικό, ένα σφηνάκι ρούμι η κονιάκκαι βράζουμε σε μέτρια φωτιά.

Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το διαλυμένο νισεστέ ανακατεύοντας συνεχώς για 1 – 2 λεπτά μέχρι να γίνει μια διάφανηκρέμα όχι όμως πολύ πηχτή.

Ότανη κρέμα πήξει ελαφρά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τα αρωματικά.
Σερβίρουμε την Συκαλευριά σε ρηχή πιατέλα και πασπαλίζουμε με μπόλικα ψιλοκομμένα καρύδια και κανέλα…
sikalefria-jpg-3

Όταν κρυώσει την βάζουμε στο ψυγείο.

Να την απολαύσετε….

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ