Επηρεάζει η κλιματική αλλαγή το βάρος των βρεφών;

582

Η κλιματική αλλαγή πέρα από τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον γύρω μας, επηρεάζει ακόμη και το βάρος των… βρεφών.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται μια ομάδα επιστημόνων, οι οποίοι ανακάλυψαν την ύπαρξη μιας σχέσης ανάμεσα στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και το βάρος των βρεφών κατά τη γέννησή τους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο να γεννηθούν μικρά μωρά. Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, η μελέτη αυτή αναφέρεται στις ανησυχητικές συνέπειες για τις εγκύους, από τους καύσωνες και υπαινίσσεται ότι δραματική υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε λιγότερο υγιή μωρά.

Ερευνητές από το ισραηλινό πανεπιστήμιο Ben-Gurion University of the Negev και το αμερικανικό πανεπιστήμιο Χάρβαρντ μελέτησαν τη σχέση ανάμεσα στο βάρος κατά τη γέννηση και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στη Μασαχουσέτη, κατά τα έτη 2000-2008.

«Βρήκαμε, ότι η έκθεση στην υψηλή θερμοκρασία του αέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο χαμηλού σωματικού βάρους κατά τη γέννηση και μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό» εξήγησε ο Dr Itali Kloog από το BGU. «Μια αύξηση 8,5 °C στο τελευταίο τρίμηνο της μέσης έκθεσης, συνδέθηκε με 17 γραμμάρια μείωση στο σωματικό βάρος των μωρών που γεννιούνται τελειόμηνα, έχοντας λάβει υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου».

Για τις ανάγκες του πειράματός τους, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μοντέλο «υψηλής ανάλυσης-εκτίμησης της θερμοκρασίας του αέρα» για να προβλέψουν την ημερήσια θερμοκρασία του αέρα σε περιοχές. Αυτό τους βοήθησε να αναλύσουν πώς εκτίθεντο οι γυναίκες σε διαφορετικές θερμοκρασίες, από την ημερομηνία της σύλληψης μέχρι τη γέννηση των μωρών τους.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Health Perspectives και σύμφωνα με τον Dr Kloog είναι σημαντικά, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας τον τελευταίο αιώνα και τις συνεχιζόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, απαιτείται να επιστήσουμε την προσοχή μας στις επιδράσεις της υπερθέρμανσης» είπε ο ίδιος.

Μια έρευνα που είχε δημοσιευτεί τον Απρίλιο από την Κινεζική Ακαδημία Ερευνών Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας, προειδοποιούσε ότι τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη των εμβρύων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ