Τι μπορεί να σημαίνει όταν βλέπουμε “πρόσωπα” σε άψυχα πράγματα;

707

Τι βλέπεις όταν κοιτάς την παραπάνω φωτογραφία, ή κάποια ηλεκτρική πρίζα; Αν βλέπεις ένα πρόσωπο πιθανώς είσαι… νευρωτική!

neuroticΕρευνητές από το NTT Communication Science Laboratorie του Τόκιο, πραγματοποίησαν μια μελέτη που αποκάλυψε ότι η παρειδωλία, ή το φαινόμενο να βλέπουμε πρόσωπα σε άψυχα σχήματα και αντικείμενα, είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των νευρωτικών ανθρώπων!

Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες αξιολόγησαν τους τύπους προσωπικότητας εθελοντών. Στη συνέχεια, έδειξαν στους συμμετέχοντες τυχαία τοποθετημένες τελείες σε ένα φύλλο χαρτί και τους ζήτησαν να αναφέρουν τι σχήματα βλέπουν, δηλαδή, αν έβλεπαν κάποια σχήματα και αν ναι ποιά.

Κατά την εξέταση των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν υψηλότερα αποτελέσματα σε τεστ νευρωτισμού – μια πιο αρνητική συναισθηματική κατάσταση, ήταν πιο πιθανό να δουν πρόσωπα στις εικόνες που παρουσιάζονταν κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Πως σχετίζεται το γεγονός ότι κάποιοι βλέπουν πρόσωπα σε άψυχα αντικείμενα με το αν είναι θετικοί (βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο) ή αρνητικοί άνθρωποι (βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο);

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εκείνοι που είναι πιο πιθανό να έχουν υψηλά επίπεδα άγχους και αρνητικές σκέψεις είναι σε επιφυλακή για απειλές. Έτσι, οι άνθρωποι που βλέπουν πρόσωπα λαμβάνουν σήματα κινδύνου, ακόμη και αν πρόκειται για απλά κουμπιά.

Είτε είδατε πρόσωπα είτε όχι  σε κάποια αντικείμενα πριν μπορείτε να διαβάσετε αυτό, βάζουμε στοίχημα ότι τώρα δεν θα μπορείτε να σταματήσετε να τα βλέπετε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ