Πώς θα βελτιώσετε τον ύπνο του μωρού σας;

645

Οι πρώτοι μήνες ζωής του μωρού, όσον αφορά στον ύπνο, είναι αρκετά δύσκολοι. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ποιοι είναι οι λόγοι που ξυπνάει να βρούμε τρόπους ώστε να κάνει πιο ποιοτικό ύπνο.

Η αφύπνιση του νεογέννητου κάθε 2-4 ώρες είναι πολύ φυσιολογική, αν και είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου αυτή η νυχτερινή «δραστηριότητα» μπορεί να διαρκέσει για μεγαλύτερο διάστημα, ακόμη και για ένα ή δύο χρόνια

Λόγοι που ξυπνάει:

Οι λόγοι που κάνουν ένα παιδί να κοιμάται με διαλείμματα είναι αρκετοί.

Σχεδόν όλα τα βρέφη ξυπνούν στη διάρκεια της νύχτας και συνήθως ηρεμούν αμέσως, αφού πιουν το γάλα τους. Το μωρό, μετά τους έξι μήνες, πρέπει να μάθει να ξανακοιμάται από μόνο του αν δεν υπάρχει κάτι σοβαρό που το εμποδίζει. Μπορούμε να του δώσουμε το χρόνο και τη δυνατότητα να κατακτήσει αυτή του την ικανότητα, δίνοντας τους ένα απαλό χάδι στην πλάτη, μια γλυκιά κουβεντούλα.

Κάτι άλλο που αναστατώνει συχνά τους γονείς είναι η απότομη αλλαγή στις συνήθειές του όπως το άγχος του αποχωρισμού από τη μαμά  το οποίο συχνά επηρεάζει τις συνήθειες ύπνου που έχει, καθώς μεγαλώνει. Το συναίσθημα αυτό γίνεται πιο έντονο μεταξύ των 12 και των 14 μηνών και ειδικά τη νύχτα, με αποτέλεσμα περισσότερες άγρυπνες ώρες για τη μαμά και περισσότερο κλάμα για το μωρό.

Το βράδυ, αφιερώνοντας χρόνο σ’ ένα ήρεμο παιχνίδι ή βάζοντας στη ρουτίνα μας ένα χλιαρό μπάνιο, θα δημιουργήσουμε προϋποθέσεις σιγουριάς και ασφάλειας. Πολλές φορές, ωστόσο, ο ύπνος του διαταράσσεται από πόνους στην κοιλιά ή δοντάκια που βγαίνουν – ενοχλήσεις που απαιτούν χρόνο και υπομονή για να ξεπεραστούν.

 
Πρακτικές συμβουλές

 – Καθιερώνουμε ένα «τελετουργικό», για παράδειγμα ένα χλιαρό μπάνιο, μετά το βραδινό του γάλα και μια τρυφερή αγκαλιά.

– Σιγουρευόμαστε ότι οι συνθήκες στο δωμάτιο είναι ιδανικές: ησυχία, σκοτάδι -ή ένα διακριτικό φωτάκι- και θερμοκρασία γύρω στους 18-20 βαθμούς.
– Φροντίζουμε να μάθει από πολύ μικρό να διακρίνει την ημέρα από τη νύχτα. Το πρωί τραβάμε τις κουρτίνες, επιτρέποντας στον ήλιο να μπει στο σπίτι, και κάνουμε «φασαρία». Το βράδυ χαμηλώνουμε το φωτισμό και ασχολούμαστε μόνο με χαλαρωτικά παιχνίδια, ώστε το παιδί να περάσει σταδιακά από την εγρήγορση στην ηρεμία.
– Αν ξυπνάει για να πιει το γάλα του, ανάβουμε μόνο ένα φωτάκι, μιλάμε πολύ σιγά και αποφεύγουμε να αλλάξουμε την πάνα του και να το πλύνουμε στη βρύση, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο.
– Σε περίπτωση που θηλάζουμε, περιορίζουμε τους καφέδες, το ευρωπαϊκό τσάι και τα αναψυκτικά που περιέχουν καφεΐνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ