Ελληνικό σούσι ή αλλιώς… γάβρος μαρινάτος!

64

Υλικά

  • 1 κιλό γαύρος
  • αλάτι θαλασσινό χοντρό
  • ξύδι καλής ποιότητας ή λεμόνι
  • σκόρδο 1-2 σκελίδες
  • μια χούφτα μαϊντανό ή άλλο αρωματικό
  • 1 μικρή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε τα ψάρια τραβώντας το κεφάλι και ξεπλένοντας την κοιλιά. Βγάζουμε το κόκκαλο με μια κίνηση και μαζεύουμε όλα τα καθαρά κομμάτια σε ένα πυρέξ
  • Καλύπτουμε τα ψάρια με χοντρό αλάτι και τα αφήνουμε για 1/2 ώρα να στραγγίσουν
  • Μόλις περάσει το μισάωρο ξεπλένουμε καλά τα ψάρια και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ, κατά προτίμηση γυάλινο ή ανοξείδωτο, με ξύδι ή λεμόνι. Το ξύδι πρέπει να είναι καλής ποιότητας για να μην χαλάσει τη γεύση του ψαριού. Τα αφήνουμε να ψηθούν με το ξύδι/λεμόνι για άλλη 1/2 ώρα (αν κάνει πολλή ζέστη καλύτερα στο ψυγείο).
  • Όταν ασπρίζουν είναι έτοιμα!
  • Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε δοχείο με λάδι διαδοχικά σε στρώσεις μαζί με το μαϊντανό, το σκόρδο και την πιπεριά. Το λάδι πρέπει να καλύπτει τα ψάρια εντελώς. Προτιμήστε μια μίξη μίξη ελαιόλαδου και σπορέλαιου, γιατί το σκέτο ελαιόλαδο πετρώνει στο ψυγείο. Αφήνουμε τα ψάρια στο λάδι και τα μυρωδικά κατ ελάχιστον 1/2 ώρα ακόμη (στο ψυγείο). Το καλύτερο είναι 2-3 ώρες για να δέσουν οι γεύσεις
  • Τα σερβίρουμε για μεζέ με ένα καλό ούζο ή τσίπουρο

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here