Η παυσίπονη δράση του αγγίγματος

629

Μέχρι τώρα έχουμε συνδέσει το χάδι ως μία κίνηση αγάπης, προστασίας και στοργής. Μελέτη σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το χάδι του δέρματος γύρω από το σημείο του πόνου μπορεί να μειώσει την ένταση και την οξύτητα του πόνου αυτού. Ας δούμε όμως στη συνέχεια πως οι επιστήμονες οδηγήθηκαν σε αυτό το συμπέρασμα.

Όλα ξεκίνησαν από μία ομάδα εθελοντών. Οι εθελοντές, φορώντας ακουστικά και έχοντας δεμένα τα μάτια, δέχθηκαν μια δέσμη λέιζερ στην μασχάλη η οποία ήταν επώδυνη. Μερικοί από αυτούς παράλληλα με το λέιζερ, δέχθηκαν και ένα άγγιγμα από νάιλον τρίχες σε μια περιοχή ενός εκατοστού μακριά από το σημείο που «χτύπησε» το λέιζερ. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όταν οι εθελοντές δέχονταν την ταυτόχρονη δράση του λέιζερ και της αφής από τις νάιλον τρίχες ανέφεραν ότι το «τσίμπημα» του λέιζερ ήταν λιγότερο επώδυνο. Πιο συγκεκριμένα όταν δέχονταν μόνο το «τσίμπημα» του λέιζερ ανέφεραν ότι ήταν επώδυνο σε ποσοστό 93%, ενώ σε συνδυασμό με την αφή από τις νάιλον τρίχες, αυτό το ποσοστό μειωνόταν αισθητά, στο 28%.

Οι επιστήμονες κατέληξαν πως το αποτέλεσμα αυτό προέρχεται από το γεγονός ότι τα νεύρα που επεξεργάζονται την αίσθηση της αφής παρεμβάλλονται στις νευρικές απολήξεις που μεταδίδουν την αίσθηση του πόνου προκαλώντας αναλγησία. Η ένταση και η οξύτητα του πόνου μπορεί να μειωθεί όταν πλησίον της περιοχής που πονά, σε μια περίμετρο 1-5 εκατοστών, εφαρμοστεί ένα απαλό άγγιγμα.Για αυτό την επόμενη φορά που ένα από τα αγαπημένα σας πρόσωπα δείχνει να πονάει μη διστάσετε να το χαϊδέψετε θα το ανακουφίσετε και σωματικά αλλά και ψυχικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here