5 φυσικοί τρόποι για να πείτε… αντίο στο σκόρο!

755

“Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν” λέει ο λαός και δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί το κλειδί στην επιτυχία της καλής νοικοκυράς!

Γι αυτό τώρα που καλοκαιριάζει και μαζεύουμε τα χειμερινά, είναι η ώρα για να λάβουμε τα μέτρα μας κατά του σκόρου.

Γιατί, δυστυχώς, αν προλάβει το μικρό ενοχλητικό έντομο, τότε χάσαμε το παιχνίδι! Θα ανακαλύψουμε τις γνωστές τρύπες στα αγαπημένα μας ρούχα. Όσο πιο αγνό το μαλλί του ρούχου, τόσο πιο πιθανό να βρεθεί τρυπημένο…

Το εντυπωσιακό είναι ότι στην πραγματικότητα ο σκόρος ΔΕΝ τρώει τα υφάσματα!

Οι ένοχοι είναι τα μωρά του, οι λεγόμενες προνύμφες.

Οι προνύμφες χρειάζονται πρωτεΐνες για να τραφούν και να αναπτυχθούν. Οι θρεπτικές ουσίες βρίσκονται στην κερατίνη, με άλλα λόγια σε οποιαδήποτε οργανική ίνα έχει προέλθει από κάποιο ζώο.

Τρώνε μάλλινα, κασμιρένια, μεταξωτά, βαμβακερά, σεντόνια, γούνες, φτερά, μαλλιά, χνούδια, χαλιά, βούρτσες, τρίχωμα από κατοικίδια ζώα μέχρι και σκόνη.

Και δε σταματούν εκεί. Αν δε βρουν κάτι… οργανικό να καταβροχθίσουν, θα δοκιμάσουν την τύχη τους με τις μη φυσικές ίνες, όπως ο πολυεστέρας!

Από τις ίνες που τρώνε οι προνύμφες δημιουργούν το κουκούλι μέσα στο οποίο… ενηλικιώνονται και γίνονται κανονικοί σκώροι, οπότε δεν αποτελούν πια απειλή για τα ρούχα σας (άλλωστε την έχουν κάνει ήδη τη ζημιά) και το μόνο που τους ενδιαφέρει πια είναι το… ζευγάρωμα.

Πως όμως θα απωθήσω το σκόρο από τα ρούχα μου, χωρίς χημικές ουσίες;

1.Αιθέρια έλαια: Τα αιθέρια έλαια, τα αποξηραμένα άνθη και τα φύλλα από φυτά που δεν αγαπά ο σκόρος, είναι μια σίγουρη λύση. Κλείστε τα σε ένα λινό ή βαμβακερό πουγκί και βάλτε το ανάμεσα στα ρούχα, στις σακούλες ή τις ντουλάπες. Επιλέξτε λεβάντα, μέντα, θυμάρι, δεντρολίβανο, κέδρο ή αρτεμισία.

2. Σανταλόξυλο: Ραντίστε με λίγο σανταλόξυλο στα συρτάρια ή στην ντουλάπα σας ή εμποτίστε ένα βαμβάκι με το έλαιό του.

3. Μπαχαρικά: Το γαρίφαλο (μοσχοκάρφι) ανάμεσα στα ρούχα ή τις τσέπες είναι εξίσου αποτελεσματικό για τον σκόρο. Μια άλλη λύση είναι να κοπανήστε κόκκους πιπέρι και να τους βάλετε σε μια παλιά νάιλον κάλτσα. Ο σκόρος δεν αντέχει τη μυρωδιά από τα περισσότερα μπαχαρικά.

4. Σαπούνι: Ό,τι περισσεύει από το σαπούνι που πλένεστε, μην το πετάτε. Αφήνετέ το στην άκρη κι όταν συγκεντρώσετε αρκετά κομματάκια, βάλτε τα σε τούλι ή γάζα και μετά στο ντουλάπι ή το συρτάρι. Όχι μόνο δεν θα έχετε σκόρο, αλλά θα μοσχομυρίζουν και τα ρούχα σας.

5. Ξύλινες κρεμάστρες: Οι ξύλινες κρεμάστρες θεωρούνται καλύτερες καθώς απωθούν τον σκώρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ