Γιατί τα παιδιά ζητάνε συνέχεια να διαβάζουμε το ίδιο παραμύθι;

694

Μόλις αρχίσει το παιδί να επικοινωνεί, να εκφράζεται και να επιλέγει, το πιο συχνό φαινόμενο είναι να μας ζητά συνεχώς την ίδια ρουτίνα. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική περίπτωση είναι τα βραδινό παραμύθι!

Πόσες φορές δεν έχεις αναγκαστεί να υποκύψεις στην επίμονη επιλογή του παιδιού σου για το ίδιο παραμύθι;

Μπορεί να έχει πλήθος βιβλίων μπροστά του αλλά εκεί, επιμένει στο ίδιο!

Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;

Θα πρέπει να ακολουθήσεις τις επιλογές του ή θα πρέπει να διευρύνεις τους ορίζοντές του με νέα παραμύθια;

Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως

Τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της επανάληψης, οπότε μην εκπλήσσεστε με την εμμονή τους σε συγκεκριμένα βιβλία ή παραμύθια. Είναι ο μόνος τρόπος για να απορροφήσει ο εγκέφαλος τους την ιστορία και να εξοικειωθούν με τη γλώσσα. Έρευνα έδειξε ότι όταν ακούν πολλές φορές την ίδια ιστορία τα βοηθάει να κατανοήσουν το νόημα των λέξεων καλύτερα. Τα βοηθάει, λοιπόν, να επεκτείνουν το λεξιλόγιο τους. Επίσης αρέσει στα παιδιά να ξέρουν την ιστορία και τι ακολουθεί και να μπορούν να «συνεισφέρουν» ολοκληρώνοντας την πρόταση. Είναι όπως εμείς οι μεγάλοι προτιμούμε να ξέρουμε τα λόγια ενός τραγουδιού για να μπορούμε να συμμετέχουμε όταν το τραγουδάνε. Η επανάληψη, λοιπόν, βοηθάει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και της αντίληψης!

Η επανάληψη ως καταπραϋντικό

Στα νήπια αρέσει η ρουτίνα. Και αυτό δεν αφορά μόνο στο διάβασμα αλλά και στα μαχαιροπίρουνα, τα πιάτα, τα ποτήρια που χρησιμοποιούν, τη διαδρομή για την παιδική χαρά, κ.ο.κ. Τα νήπια αναζητούν τη ρουτίνα και την ομαλότητα στην καθημερινότητα τους. Ως εκ τούτου το να ακούνε την ίδια ιστορία είναι κάτι που τα ηρεμεί. Είναι όπως το μπάνιο ή το μπιμπερό. Τους δίνει μια αίσθηση ασφάλειας. Ξέρουν τι να περιμένουν και τι ακολουθεί. Κατ’ επέκταση τα βοηθάει να ηρεμήσουν, να χαλαρώσουν. Οπότε μην φαντάζεστε ότι είναι θέμα εμμονής! Είναι θέμα ρουτίνας και αίσθηση ασφάλειας.

Μην φοβάστε την επανάληψη αλλά φροντίστε να διευρύνετε τους ορίζοντες του.

Μην αρνείστε να επαναλάβετε την ίδια ιστορία εφόσον αυτό σας ζητάει το παιδί σας – ακόμη και εάν έχετε πραγματικά σιχαθεί να διαβάζετε τις ίδιες γραμμές, τις ίδιες λέξεις ξανά και ξανά, αυτές τις γραμμές, αυτές τις λέξεις που στο παρελθόν λατρεύατε!

Για να μπορέσετε, όμως, να διευρύνετε και τους ορίζοντες του παιδιού πρέπει να βρείτε “κόλπα” για να καταφέρετε να εισάγετε νέες ιστορίες στη ρουτίνα σας.

Μια ιδέα είναι να κάνετε συμφωνία με το παιδί σας έτσι ώστε να διαβάζετε δύο ιστορίες κάθε βράδυ πριν τον ύπνο, μια που επιλέγει το ίδιο και μια που θα επιλέξετε εσείς.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ