Σινάπι: Η πρώτη ύλη της μουστάρδας

561

Σαν μικρές στρογγυλές χάντρες, ξανθοί ή σκούροι καστανοί, οι σπόροι του σιναπιού είναι υπεύθυνοι για τη γεύση, το άρωμα και το χρώμα της μουστάρδας, ενώ αρωματίζουν εξαιρετικά σαλάτες ή τουρσιά.

Βρούβες τρώτε; Ε, τότε τρώτε φρέσκια μουστάρδα ή, αν προτιμάτε, φρέσκο σινάπι. Για να ξεκαθαρίσουμε καλύτερα τα πράγματα, η βρούβα είναι ένα από τα είδη σιναπιού, μαζί με τη λαψάνα, που από τα σπόρια τους γίνονται διαφορετικά είδη μουστάρδας.

Η λέξη μουστάρδα προέρχεται από το μούστο (mustum ardens = καυτερός μούστος) με τον οποίο οι Λατίνοι έκαναν σιναπισμούς, σάλτσες δηλαδή από σιναπάλευρο.

Τα διάφορα είδη σιναπιού αναφέρονται από την αρχαία Kίνα (καλλιεργούσαν πολλές ποικιλίες), την αρχαία Aίγυπτο (βρέθηκαν σπόρια σε μνήματα), την αρχαία Eλλάδα (ο Aθήναιος αναφέρει σάλτσες με κοπανισμένο σινάπι) και την Aρχαία Pώμη (ο Aπίκιος με τις σάλτσες και ο αγρονόμος Kολουμέλος με την πρώτη συνταγή). Ίσως η πιο εντυπωσιακή ιστορία σιναπιού να αφορά τον Μέγα Αλέξανδρο: Όταν ο Δαρείος ο Γ΄ απέστειλε στον Μέγα Αλέξανδρο ένα σάκο με σπόρους σουσαμιού, για να δηλώσει τον μεγάλο αριθμό των στρατευμάτων του, εκείνος του ανταπέστειλε έναν σάκο σιναπόσπορο, υπονοώντας τη δύναμη του δικού του!

Την άνοιξη, τα φρέσκα φύλλα σιναπιού δίνουν σαλάτες με γεύση ανώτερη της πολυφορεμένης ρόκας και ισοδύναμη με το σχεδόν αγνοημένο κάρδαμο.

Μπορούν να μαγειρευτούν, αλλά τότε βγάζουν γεύση λάχανου, στην οικογένεια του οποίου ανήκουν.

Σιναπισμοί ή μουστάρδες υπάρχουν πολλές και διάφορες, οι πιο πολλές παράγονται από μαύρο σινάπι (συχνά αποφλοιωμένο), όπως η διάσημη γαλλική, καυτερή Ντιζόν ή βορδελέζικη με μαύρο μούστο, η πιο χωριάτικη της Μω, με κομμάτια σπόρων ή και ολόκληρους, η γλυκιά αγγλική, η καφετιά γερμανική, η πράσινη με αρωματικά βότανα και τόσες άλλες. Τα σινάπια είναι και από τα βασικά υλικά στα ινδικά μείγματα μπαχαρικών – οι Ινδοί συνηθίζουν να καβουρντίζουν τα σπόρια, μειώντας την καυστικότητα και προσδίδοντας μια ελαφριά γεύση φουντουκιού.

Από θεραπευτικής πλευράς, χρησιμοποιούνται ως επιθέματα για μυϊκούς και ρευματικούς πόνους, ως εμετικό, ως ορεκτικό και το λάδι τους για χειρομαλάξεις.

Βρούβες και σιναπόσορος στην αγορά

Η φρέσκια βρούβα είναι ανοιξιάτικη και εξαρτάται από τον καιρό και την περιοχή πόσο θα κρατήσει. Οσο πιο νότια, τόσο γρηγορότερα «ξεσταχιάζει», δηλαδή σκληραίνει. Τα τελευταία χρόνια τη βρίσκουμε εύκολα στις λαϊκές αγορές. Σιναπόσπορο και σκόνη μυστάρδας βρίσκουμε και στα ράφια

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ