Δώσε στον οργανισμό σου καλή και ψυχοσωματική κατάσταση με θεραπευτικά βότανα

639
triantafyllos charalampous

Υπάρχουν βότανα που δεν ήξερες μέχρι τώρα τι θεραπευτικές τους ιδιότητες σου προσφέρουν, αλλά και ότι σου χαρίζουν μια απίστευτη ευεξία μόλις τα γευτείς.Διάβασε παράκατω δίαφορα βότανα για τόνωση, ενέργεια και πόλλα άλλα.

1. ΧΑΜΟΜΗΛΙ

Το χαμομήλι είναι ίσως το πιο γνωστό και εύκολα αναγνωρίσιμο από τα βότανα της ελληνικής γης! Σαν μικροσκοπική μαργαρίτα, δύσκολα θα σου ξεφύγει αφού διαχέει τη μυρωδιά του απλόχερα.Το αφέψημα χαμομηλιού είναι καταπραϋντικό, ηρεμιστικό και παράλληλα βοηθά πολύ στη καλύτερη λειτουργία της πέψης ως φυσικό χωνευτικό.Σε περίπτωση που το έχεις μαζέψει μόνη σου, αρχικά πρέπει να γνωρίζεις πως τα λουλουδάκια του πρέπει να ξεραθούν για να σου δώσουν το ευωδιαστό χαμομήλι. Βράσε λοιπόν τα λουλούδια του σε μπόλικο νερό. Σούρωσε το περιεχόμενο σε φλιτζάνι και απόλαυσε.

2. ΘΥΜΑΡΙ

Αν ήταν άρωμα, θα ήταν σίγουρα το αγαπημένο της Ελλάδας. Έχει συνδεθεί με την ελληνική ύπαιθρο και το καλύτερο ελληνικό μέλι! Όμως το θυμάρι γίνεται και αφέψημα.Το θυμάρι  είναι ενισχυτικό του αναπνευστικού συστήματος και έτσι θα σε βοηθήσει να μειώσεις την αίσθηση άπνοιας που σε πιάνει λίγο πριν κάποιο κρύωμα.Και το θυμάρι πρέπει να είναι έτοιμο και αποξηραμένο! Μέτρησε για ένα φλιτζάνι ένα κουταλάκι του γλυκού θυμάρι! Βάλε το νερό να πάρει βράση, σούρωσε και σέρβιρε.

3. ΚΟΛΙΑΝΤΡΟΣ

Ίσως να μην είναι τόσο διαδεδομένος τα τελευταία χρόνια στην ελληνική κουζίνα, όμως οι παλαιότερες γενιές το γνωρίζουν καλά. Τα φύλλα του μοιάζουν αρκετά με του μαϊντανού, ενώ και οι σπόροι του έχουν εξαιρετικό άρωμα. Αποτελεί φυσικό τονωτικό του γαστρεντερικού συστήματος και χωνευτικό.Χρησιμοποίησε τους σπότους κόλιαντρου! Βράσε μια κουταλιά της σούπας σε ένα φλιτζάνι νερό για δέκα λεπτά. Σούρωσε και απόλαυσε.

4. ΛΟΥΙΖΑ

Ίσως την έχει πάρει το αυτί σου σε περιπτώσεις που κάποιος θέλει να καλμάρει τα νεύρα του! Πρόκειται για τον πιο φυσικό τρόπο να διώξεις την ένταση μιας δύσκολης στιγμής,.Εκτός όμως από χαλαρωτικό, η δράση του λειτουργεί και αναλγητικά! Επιπλέον είναι ενισχυτικό του ουροποιητικού, του αναπνευστικού συστήματος και των αρθρώσεων. Βάλε 30γρ. αποξηραμένη λουίζα σε ένα φλιτζάνι νερό και άφησε να πάρει βράση! Σούρωσε και στη συνέχεια σέρβιρε.

5. ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ

Το χαρακτηριστικό του όνομα σίγουρα κάπου το έχεις ακούσει! Μάλιστα χρησιμοποιείται από την αρχαία αποχή για να καταπρϋνει τους στομαχόπονους. Είναι φυσικό ενισχυτικό του αναπνευστικού, χωνευτικό, φυσικό αγχολυτικό. Βράσε λίγα λεπτά ένα κουταλάκι του γλυκού μαντζουράνα σε ένα μπρίκι νερό. Σούρωσε και σέρβιρε ζεστό με μέλι.

6. ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ

Η βαλεριάνα είναι το κατ’ εξοχήν βότανο για την ψυχική σου ηρεμία.Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να γίνει πανάκεια σε κάθε σου δυσκολία, είναι όμως μια φυσική επιλογή για χαλάρωση.Η βαλεριάνα αποτελεί το φυσικό αγχολυτικό.10γρ. φύλλα ή ρίζα βαλεριάνας σε ένα λίτρο νερό αρκούν για να σου δώσουν το πιο φυσικό ηρεμιστικό στον κόσμο.

7. ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟ

Το όνομά του είναι κάπως αστείο, αλλά αν σου αποκαλύψω την άλλη – την πιο λαϊκή ονομασία του – τότε θα καταλάβεις γιατί ανήκει στην κατηγορία με τα ευεργετικά βότανα! Το μελισσόχορτο λοιπόν ονομάζεται και αλλιώς βάλσαμο.Πάντα ως αφέψημα (αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αλοιφή) αποτελεί φυσικό αγχολυτικό και υπνωτικό, τονωτικό του γαστρεντερικού συστήματος και εφιδρωτικό.Μια κουταλιά φύλλα και άνθη μελισσόχορτο σε νερό που βράζει! Σουρώνεις και απολαμβάνεις ένα ρόφημα ”βάλσαμο”.

8. ΜΟΛΟΧΑ

Μια ματιά στον κήπο με τα αγριόχορτα θα την αποκαλύψει στα μάτια σου. Είναι φυτό με μεγάλα σχεδόν τετράγωνα φύλλα που μοιάζουν με νούφαρο! Την άνοιξη η μολόχα ανθίζει και δίνει εντυπωσιακά λουλούδια. Η χρήση της ως αφέψημα έχει αντιφλογιστική δράση σε φλεγμονές του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού.Χρησιμοποιούμε συνήθως τη ρίζα της. Βράσ νερό και στη συνέχεια βάλε την ξεραμένη ρίζα για 10 λεπτά. Σούρωσε και πιες.

9. ΡΙΓΑΝΗ

Το αγαπημένο μυρωδικό για το ελληνικό μπάρμπεκιου. Δεν υπάρχει σήμερα ελληνικό σπίτι που να μην έχει σε άφθονες ποσότητες ευωδιαστή ρίγανη! Το ήξερες όμως πως μπορεί να κάνει καλό και στην υγεία σου; Τονώνει το αναπνευστικό, βοηθά στη λειτουργία του γαστρεντερικού και του μυοσκελετικού συστήματος.Βάλε μια κουταλιά της σούπας από τη ρίγανή σου σε νερό που βράζει! Σούρωσε και πιες.

10. ΠΑΣΙΦΛΟΡΑ Η ΡΟΛΟΓΙΑ

Το φυτό αυτό χαρίζει ένα ιδιαίτερο λουλούδι, που αν το έχεις δει σίγουρα δεν το ξεχνάς! Κάποια ποικιλία αυτού του φυτού σου δίνει το γνωστό σε όλους passion fruit.Δεν είναι και από τα πιο παραδοσιακά στην Ελλάδα, αφού ήρθε στην Ευρώπη από την ΑμερικήΔρα ως αγχολυτικό, συμβάλει σε πιο ξεκούραστο και εύκολο ύπνο, ενώ βοηθά και σε γαστρεντερικές διαταραχές.Οι βοτανολόγοι συστήνουν 2 με 5 γρ. ανά φλιτζάνι! Βράσε το νερό και αφού σουρώσεις πιες το αφέψημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ