Τι μαρτυρά το χρώμα των ματιών για την υγεία;

851

Ξέρετε ότι τα μάτια σας μπορεί να λένε πολλά για τα συναισθήματά σας – αλλά μια έρευνα δείχνει ότι μπορεί επίσης να πουν πολλά και για την υγεία σας!

Επειδή κάποια ορισμένα χρώματα ματιών συνδέονται με ορισμένα θέματα υγείας, είναι πιθανό, τουλάχιστον στη θεωρία, να διαγνωστεί κάποια ασθένεια από το χρώμα των ματιών.

Φυσικά, ο πραγματικός κίνδυνος να αναπτύξουμε μία συγκεκριμένη ασθένεια εξαρτάται από αμέτρητους άλλους παράγοντες, όπως το περιβάλλον και τα γονίδιά μας. Επίσης, είναι προφανές ότι για την ανίχνευση των προειδοποιητικών σημαδιών πρέπει να είστε γιατρός για να τα αντιληφθείτε.

Αλλά αν θέλετε να ξέρετε αν το χρώμα των ματιών σας, και μόνο, θα μπορούσε να πει κάτι σχετικά με τους κινδύνους της υγεία σας, διαβάστε παρακάτω…

Καφέ ίριδα

Όσο πιο σκούρα είναι τα μάτια σας, τόσο μεγαλύτερη προστασία στην UV-ακτινοβολία έχετε. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να παραλείψετε το αντηλιακό και τα γυαλιά ηλίου. Όμως πρέπει να αισθάνεστε τυχερές γιατί έχετε λιγότερες πιθανότητες από τους ανθρώπους με ανοικτόχρωμα μάτια να εμφανίσετε καρκίνο του δέρματος και καταρράκτη. Επίσης, άλλες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξετε λεύκη, μια αυτοάνοση ασθένεια του δέρματος που χαρακτηρίζεται από λευκές κηλίδες του δέρματος και των μαλλιών.

Επίσης είναι πιθανόν να έχετε μικρότερη ανοχή στον πόνο και υψηλότερη πιθανότητα να εμφανίσετε άγχος, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του τοκετού, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε το 2014.

Καστανή ίριδα

Τα καστανά μάτια σας θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι είστε πιο επιρρεπής στον πόνο και το άγχος από ό,τι οι γυναίκες με ανοιχτόχρωμα μάτια

Πράσινη ίριδα

Οι γυναίκες με ανοιχτόχρωμα μάτια μπορεί να έχουν υψηλότερη αντοχή στον πόνο, και χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν άγχος και κατάθλιψη, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εργασίας και μετά τον τοκετό.

Τα ανοιχτόχρωμα μάτια προδίδουν ότι έχετε μικρότερη προστασία κατά της UV ακτινοβολίας, σε σχέση με τα καφέ και καστανά μάτια, που σημαίνει ότι έχετε υψηλότερο κίνδυνο μελανώματος του οφθαλμού.

Μπλε ίριδα

Εκτός από το γεγονός ότι αντιμετωπίζεται τους ίδιους κινδύνους με όσες έχουν πράσινα μάτια, είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε εξάρτηση από το αλκοόλ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Οι συντάκτες της μελέτης δεν μπορούν ακόμα να εξηγήσουν αυτή την τυχαία συσχέτιση – και παραδέχονται ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Κόκκινα μάτια

Όλοι κάποια στιγμή της ζωής μας εμφανίζουμε κόκκινα μάτια, όταν τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται. Συνήθως οφείλεται σε ξηροφθαλμία, αλλεργίες, την έκθεση στον ήλιο, ή τη σκόνη. Είναι ενδιαφέρον ότι, η τακτική ερυθρότητα του οφθαλμού έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη – ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών. Αν τα μάτια σας είναι κόκκινα για περισσότερο από μερικές συνεχόμενες ημέρες, δείτε το γιατρό σας για μια επίσημη διάγνωση.

Θα μπορούσατε να έχετε το σύνδρομο Sjogren, μια κοινή αυτοάνοση ασθένεια, λοίμωξη, ανωμαλία των αιμοφόρων αγγείων, ή κάτι ακόμα πιο σοβαρό.

Κιτρινωπά μάτια

Όταν το λευκό των ματιών σας φέρει μια κιτρινωπή απόχρωση, το συκώτι σας μάλον είναι σε μπελάδες. Τα κίτρινα μάτια είναι ένα σύμπτωμα του ίκτερου, μια ασθένεια του ήπατος που επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να φιλτράρει μια συγκεκριμένη ουσία. Επίσης, έχει εντοπιστεί σε ανθρώπους που πάσχουν από αλκοολισμό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ