Το παρελθόν σου καθορίζει το μέλλον σου;

632

Δεν υπάρχει πωλητής ή πωλήτρια που να μην σκέφτεται τους στόχους που έχει βάλει. Κάθε μέρα, κάθε ώρα, σκέφτεται πως θα πετύχει τους στόχους που θα τον φέρουν πιο κοντά στα όνειρά του. Και τότε συμβαίνουν δύο πράγματα. Είτε η σκέψη «πετάει» στο παρελθόν και συνήθως στα κακά αποτελέσματα, είτε στο μέλλον και στην πιθανότητα να μην επιτευχθούν οι στόχοι και στην συνεπαγόμενη καταστροφή και δυστυχία.

Όταν οι σκέψεις πάνε στο παρελθόν είναι γιατί ξέρεις πως το παρελθόν σου καθορίζει και το μέλλον σου. Συνήθως οι εμπειρίες σου είναι η βάση για να κάνεις τις υποθέσεις σου για το μέλλον. Έβαλες τους στοχους σου με βάση το παρελθόν σου για αυτό το λόγο φρόντισες να είναι λίγο μεγαλύτεροι, τόσο ώστε να τους θεωρείς επιτεύξιμους αλλά και τόσο ώστε να έχεις ικανοποιημένο το εγώ σου πως αν τους πετύχεις θα έχεις κάνει πρόοδο. Αν έχεις βάλει στόχους πολύ μεγαλύτερους από την εμπειρία σου τότε δεν πιστεύεις πως θα τους πετύχεις (βαθιά μέσα σου) και το έκανες για κάποιο εξωτερικό λόγο, για να ικανοποιήσεις κάποια αυτιά ή για να μην βρεθείς σε δύσκολη θέση. Αυτοί οι στόχοι όμως είναι άχρηστοι για σένα.

Το θέμα είναι πως το παρελθόν σου καθορίζει το μέλλον σου με αυτό το τρόπο. Το παρελθόν σου σε γεμίζει ανασφάλεια και περιορίζει τις πραγματικές σου δυνατότητες. Δεν λειτουργείς με βάση το τι πραγματικά είναι δυνατόν να πετύχεις αλλά με το τι έχεις ήδη πετύχει μέχρι σήμερα. Τι κρίμα να περιορίζεις έτσι τον ορίζοντά σου, δεν νομίζεις;  Αν μάλιστα στο παρελθόν έχεις βάλει στόχους που δεν πέτυχες και έχεις τύψεις που δεν τα κατάφερες, τότε είναι λογικό αυτές οι τύψεις να σε πονάνε και να σε αποτρέπουν να σηκώσεις το κεφάλι ψηλά και να δεις τι πραγματικά μπορείς να πετύχεις.

Οι τύψεις σου λοιπόν για το παρελθόν και τις τυχόν «αποτυχίες» σου, είναι το πιο άχρηστο συναίσθημα που μπορείς να έχεις. Όσες τύψεις και να έχεις, θα διορθώσεις ή θα αλλάξεις έστω και ένα ασήμαντο κομμάτι από το παρελθόν σου;  Όσες τύψεις και να έχεις θα σε βοηθήσουν σήμερα να αλλάξεις το μέλλον σου; Σίγουρα όχι. Αντίθετα σε ακινητοποιουν ΣΗΜΕΡΑ, σε περιορίζουν ΣΗΜΕΡΑ και σε κάνουν αιχμάλωτο του παρελθόντος. Οι τύψεις είναι ένα απόλυτο χάσιμο χρόνου αλλά και η καταστροφή του παρόντος και του μέλλοντός σου. Μα θα ρωτήσεις αν το παρελθόν μας μαθαίνει κάποια πράγματα. Ναι λοιπόν, το παρελθόν μας μαθαίνει και αυτή είναι η πραγματική αξία του. Εμείς όμως μαθαίνουμε; Παίρνουμε την ουσία, τη γνώση από τα τυχόν «λάθη» μας και προχωράμε ή μένουμε προσκολλημένοι στις τύψεις;  Κάποιος είπε πως δεν υπάρχουν λάθη αλλά απλώς μαθήματα πως με τον τρόπο αυτό δεν γίνεται αυτό που θέλουμε, και είχε δίκιο. Πάρε το μάθημά σου λοιπόν και προχώρα.

Αν είχες βάλει στόχους στο παρελθόν που δεν τους πέτυχες, πάρε το μάθημά σου πως με τον τρόπο που προσπάθησες δεν επιτυγχάνονται και προσπάθησε ξανά με άλλο τρόπο. Βρες τι περισσότερο μπορείς να κάνεις, τι διαφορετικό, τι κάνουν άλλοι που πετυχαίνουν και άλλαξε τρόπο. Μην μειώνεις τους στόχους σου αν είναι εφικτοί. Άλλαξε τον τρόπο να τους πετύχεις και συνέχισε. Προσπάθησε ξανά και ξανά και το όνειρό σου θα γίνει πραγματικότητα.

Είναι μόνο στο χέρι σου και είναι θέμα χρόνου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ