Tα πολλά παιδιά κάνουν κακό στην καρδιά και των δύο γονιών

420

“Τα παιδιά είναι ευτυχία” αλλά μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Aging and Health βρήκε ότι οι γονείς που έχουν 5 ή περισσότερα παιδιά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου, σε σχέση με αυτούς που έχουν 1 ή 2.

Προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι οι γυναίκες με πολλά παιδιά μπορεί να έχουν χειρότερη υγεία, ίσως λόγω μεγαλύτερου στρες. Για παράδειγμα μια μελέτη βρήκε πως όσα περισσότερα παιδιά είχε αποκτήσει μια γυναίκα, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος να εμφανίσει κολπική μαρμαρυγή, μια συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας. Με τέσσερα παιδιά και άνω, ο κίνδυνος αυξανόταν σχεδόν 50%. Άλλες μελέτες ωστόσο έχουν βρει ότι οι γυναίκες με παιδιά ζουν περισσότερο από αυτές που δεν έχουν.

Να σημειωθεί ότι για τους άνδρες ενώ υπάρχουν παρόμοια στοιχεία επιβάρυνσης της υγείας από τα πολλά παιδιά τα πράγματα δεν είναι τόσο σαφή. Για παράδειγμα μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011 βρήκε ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακό νόσημα είναι υψηλότερος στους άνδρες που δεν έχουν παιδιά από ό,τι στους πατέρες.

H παρούσα μελέτη είναι σημαντική επειδή παρουσιάζει εξελιγμένες αναλύσεις σε ένα πολύ μεγάλο δείγμα που όχι μόνο αναπαράγει ευρήματα από μικρότερες μελέτες αλλά επεκτείνει την έρευνα εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ γονικής και καρδιακής νόσου στους άνδρες.

Η Sara Hipp και οι συνεργάτες της στην Σχολή Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 25.000 άτομα άνω των 50 ετών που είχαν λάβει μέρος σε μια εθνική μελέτη.

«Πολλές έρευνες έχουν συνδέσει ορισμένα αναπαραγωγικά χαρακτηριστικά των γυναικών, όπως η ηλικία γέννησης του πρώτου παιδιού με τον κίνδυνο καρδιακής νόσου μετέπειτα. Αλλά ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τη σχέση του μεγέθους της οικογένειας με την καρδιακή νόσο και ελάχιστες μελέτες έχουν εστιάσει στο πώς η πατρότητα σχετίζεται με τον κίνδυνο ενός άνδρα να εκδηλώσει καρδιακή πάθηση», είπε η Hipp.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι 30% των γονιών που είχαν 5 περισσότερα παιδιά είχαν κάποια καρδιακή πάθηση, όπως στεφανιαία νόσο, στηθάγχη ή συγγενή καρδιακή ανεπάρκεια. Ενώ το ίδιο συνέβαινε στο 22% αυτών που είχαν 1-2 παιδιά και στο 21% αυτών που δεν είχαν παιδιά.

«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι και στα δύο φύλα, όσο περισσότερα παιδιά έχει κάποιος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος καρδιοπάθειας. Μάλιστα ο συσχετισμός ισχύει ακόμα και αν συνεκτιμήσουμε άλλα χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία, η εθνικότητα ή η φυλή και ο τόπος γέννησης», είπε η Hipp.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ