Πώς να επανορθώσετε και να απολογηθείτε για ένα λάθος;

359

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που σε ώθησε να παρεκτραπείς, υπάρχουν κάποιες φορές που πρέπει να κάνεις πίσω και να πεις απλά mea culpa. Δεν αρκεί όμως πάντα ένα απλό «συγνώμη», χρειάζεται και λίγη κομψότητα. Μάθε, λοιπόν, ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να απολογείσαι σε ένα μόλις λεπτό.

Γράψ’ το

Αντί να αρχίζεις να «εκτοξεύεις» απολογίες, πάρε τον χρόνο σου και γράψτες. Θα μπορέσεις να οργανώσεις τις σκέψεις σου με έναν πιο παραγωγικό τρόπο.

Πάρε την ευθύνη

Ίσως να μην έφταιγες μόνο εσύ στον καβγά, αλλά άρχισε να σκέφτεσαι τι έκανες εσύ λάθος. Μην αποφεύγεις την αλήθεια, όσο σκληρή κι αν είναι. Με το να αποδέχεσαι την ευθύνη και να αφήνεις στην άκρη το ‘εγώ’ σου, κάνεις το πρώτο βήμα προς τη συμφιλίωση.

Βάλε περισσότερο «εγώ»

Χρησιμοποίησε περισσότερο το «εγώ» όταν απολογείσαι. Ο αντίπαλός σου θα φανεί περισσότερο δεκτικός όταν δεν νιώθει να κατηγορείται.

Δώσε μία εξήγηση

Οι δικαιολογίες δεν λειτουργούν ποτέ. Δώσε πραγματικές εξηγήσεις για τις ενέργειές σου μίλα με ειλικρίνεια για το τι σε ώθησε να συμπεριφερθείς κατά αυτόν τον τρόπο.

Δείξε μετανιωμένη

Δεν έχει σημασία τι λες ή πόσο σκύβεις το κεφάλι σου, αλλά αν δεν έχεις μετανιώσει πραγματικά δεν πρόκειται να συγχωρεθείς.

Βρες λύση

Ζήτησες συγνώμη και έκανες όλα τα παραπάνω. Κανένα πρόβλημα δεν λύνεται 100% αν δεν δοθεί μία βιώσιμη λύση. Σκέψου, λοιπόν, τι μπορείς να κάνεις για να αποφευχθεί το ίδιο σενάριο.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ