Οδηγός επιβίωσης για παιδικό πάρτι

528

Γενικά, το να βλέπεις το παιδί σου να περνάει καλά είναι η μεγαλύτερη χαρά που μπορείς να πάρεις. Ναι; Ναι. Δεν το αμφισβητούμε αυτό, κανείς δεν πρόκειται να το αμφισβητήσει αυτό. Αλλά δεν θα ήταν και ψέμα να πούμε ότι αν χρειαστεί να ξαναπάμε σε άλλο ένα παιδικό πάρτι αυτό το εξάμηνο, η ψυχική μας υγεία θα χρειαστεί πολύ καιρό για να επανέλθει. Αυτή η παράγραφος είναι κωμική, αλλά λογικά τώρα σε έχει πιάσει ο πολύ αληθινός φόβος για την ψυχική σου υγεία και πώς επηρεάζει τον ρόλο σου ως γονιός.

Είδες; Τα πάρτι φταίνε. Κι αν δεν μπορείς να το γλυτώσεις, επειδή το παιδί σου πρέπει να κοινωνικοποιηθεί και να κάνει φίλους, έχουμε μερικές συμβουλές για να την παλέψεις.

Φέρε ένα βιβλίο μαζί σου
Θα πρέπει να το διαβάσεις διακριτικά, εννοείται. Εκτός κι αν έχεις την αυτοπεποίθηση να στηρίξεις το (ομολογουμένως, power move) “εγώ θα κάτσω εδώ με το βιβλίο και θα προσέχω το παιδί μου”. Σίγουρα δεν θα είσαι ο πιο κοινωνικός γονιός, αλλά δύσκολα θα σε ενοχλήσουν κιόλας.

Ζήτα βοήθεια
Μερικές φορές, η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη στρατηγική. Όλοι οι γονείς εκεί μέσα είναι κουρασμένοι από τα πάρτι, όλοι νοσταλγούν τις εποχές που πάρτι σήμαινε σφηνάκια τεκίλας. Βρες τον πιο κοντινό σου γονιό που δεν μοιάζει να σφίγγει τα δόντια και ζήτα του να προσέχει το παιδί σου για λίγη ώρα. Βγες στο μπαλκόνι—στην καλύτερη θα αράξεις πέντε λεπτά με τον εαυτό σου, στην χειρότερη θα βρεθείς σε έναν χώρο που έχει μόνο ενήλικες που καπνίζουν βιαστικά.

Πήγαινε στο μπάνιο
Προφανώς όχι για κατούρημα, εκτός κι αν όντως κατουριέσαι. Αλλά το σημαντικό εδώ είναι να ξέρεις ότι αυτός είναι ο προσωπικός σου χρόνος. Κοίτα τον εαυτό σου στον καθρέφτη. Κλέψε λίγη ενυδατική από τον οικοδεσπότη. Ρίξε μια ματιά στα ντουλάπια του. Οι ενοχές σου για το ότι άφησες το παιδί σου μόνο του και κρύβεσαι δεν θα σε αφήσουν να το απολαύσεις πάνω από δέκα λεπτά, άρα δεν υπάρχει κίνδυνος να το παρακάνεις.

Αλκοόλ
Υπάρχει αλκοόλ στο σπίτι. Είναι χυμός για μεγάλους. Ξέρεις τι να κάνεις. Ξέρεις, ελπίζουμε, και να μην το παρακάνεις.

Δεν αισθάνομαι καλά…
Ξέρεις τι χρειάζονται οι άνθρωποι που δεν αισθάνονται καλά; Να ξαπλώσουν για λίγο. Σίγουρα, μπορεί να γίνεις η Ασθενική Μαμά™ του πάρτι, άρα καλύτερα αυτό να το φυλάξεις για έκτακτη ανάγκη. Ακόμα καλύτερα, αν με το παιδί σου κάνετε τέτοιες συνωμοσίες (και ειδικά αν δεν πολυγουστάρει και το παιδάκι που έχει γενέθλια), το “Δεν αισθάνομαι καλά” μπορεί να είναι και το κλειδί σας για να ξεφύγετε μαζί. Και μετά να πάτε για πίτσα.

Στην κουζίνα σου
Είναι προσωπική επιλογή σου να πας στην κουζίνα και να βοηθήσεις με ό,τι χρειάζεται να βοηθήσεις, επειδή τουλάχιστον εκεί δεν θα έχει παιδάκια. Και θα νιώσεις ότι βοηθάς. Και θα κάνεις λιγάκι τις άλλες μαμάδες να νιώσουν ότι είναι μουλάρες—και, συγγνώμη, να τα λέμε κι αυτά, κάποιες μαμάδες το αξίζουν. Κάποιες άλλες, βέβαια, θα σε πουν κουτσομπόλα και απελπισμένη. Μουλάρες κι αυτές.

Παίξε με τα παιδιά
Αντικειμενικά τώρα, αυτό θα είναι δέκα φορές πιο διασκεδαστικό και παραγωγικό από το να κάθεσαι σε έναν καναπέ με ένα μάτσο μεγάλους για τους οποίους στην καλύτερη αισθάνεσαι ελαφριά αντιπάθεια, και στην χειρότερη τίποτα. Γιατί η ελαφριά αντιπάθεια είναι καλύτερη από το τίποτα, ρωτάς; Επειδή τουλάχιστον νιώθεις κάτι.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ