Πόσο πρέπει να περιμένω για να πω το «σ’αγαπώ» σε μια καινούργια σχέση;

451

Εννοείται ότι κανόνες δεν υπάρχουν, αλλά μια γενική ιδέα την έχουμε.

Ναι, η πτώση της «βόμβας» του «σ’αγαπώ» είναι ένα δύσκολο αισθηματικό ορόσημο. Για να έχεις μια καλή γνώση σχετικά με την ακριβή ώρα και το πώς θα ξέρεις ότι είσαι έτοιμη και πραγματικά το αισθάνεσαι, το Ηealth.com απευθύνθηκε σε εμπειρογνώμονες σχέσεων. Εδώ είναι οι τρεις κατευθυντήριες γραμμές τις οποίες συμβουλεύουν.

Προτιμότερο είναι να μην το “ξεστομίσεις” πριν από τους 3 μήνες

Φυσικά, κάθε σχέση είναι διαφορετική. Εάν πιστεύεις αληθινά ότι είσαι ερωτευμένη από το δεύτερο ραντεβού και η καρδιά σου είναι έτοιμη να «ξεκολλήσει» από το στήθος σου αν δεν μοιραστείς το συναίσθημα σου, τότε με κάθε τρόπο, κάντο «και ας σου βγει και σε κακό».

Αλλά το καλύτερο είναι, ακόμη και αν νομίζεις ότι είσαι ερωτευμένη, να προτιμήσεις την αναμονή. Αυτό συμβαίνει επειδή η εξέλιξη της αγάπης απαιτεί χρόνο, τουλάχιστον τρεις μήνες, όπως λέει στο Ηealth, η θεραπεύτρια Rebekah Montgomery. Αν νομίζεις ότι το νιώθεις πιο νωρίς, είναι πιθανώς πόθος, ξεμυάλισμα, εξιδανίκευση ή χημεία.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ρομαντική αγάπη έχει πολλά να κάνει με τις συσσωρευμένες εμπειρίες με το πρόσωπο με το οποίο βγαίνεις. «Πόσο βαθιά τον ξέρεις; Πιστεύεις ότι τον ξέρεις πραγματικά ;» αναρωτιέται η Montgomery. «Μπορεί να ερωτευτείς κάποιον όταν τα πράγματα πάνε καλά και περνάς καλά, αλλά τι γίνεται κατά τη διάρκεια πιεστικών περιόδων στη δουλειά ή στην οικογένεια ή όταν κάποιος από τους δυό σας είναι άρρωστος, ευάλωτος ή όχι στα καλύτερα του;».

Βεβαιώσου ότι η νοοτροπία σου έχει περάσει από το «εγώ» στο «εμείς»

Ας πούμε ότι η σχέση έχει διαρκέσει και έχετε περάσει μαζί χρονο σε ιδανικές συνθήκες. Όταν αρχίσεις να αναμορφώνεις τον κόσμο σου γύρω από το άλλο άτομο και αισθάνεσαι άνετα και απελευθερώνεσαι μοιράζοντας μαζί του, τους βαθύτερους φόβους σου, τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου, «είναι πιθανό ότι είναι αγάπη», λέει στο Health η Marisa T. Cohen, ερευνήτρια σχέσεων και συγγραφέας του βιβλίου From First Kiss to Forever. «Όταν σκέφτεσαι συνεχώς το άλλο άτομο και το εκτιμάς για όλες τις δυνάμεις και τα ελαττώματά του, τότε είναι αγάπη».

Περίμενε μέχρι να να μην σε νοιάζει αν θα ακούσεις κι εσύ από την άλλη πλευρά το «σ΄αγαπώ»

Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο. «Η πιο κρίσιμη πτυχή της απόφασης για το πότε να πεις «σ’ αγαπώ» είναι να περιμένεις μέχρι να αισθάνεσαι άνετα με όποιο αποτέλεσμα και αν υπάρξει», λέει η Montgomery. «Θέλεις να νιώσεις καλά αν μοιραστείς αυτό που αισθάνεσαι ακόμα και αν ο σύντροφός σου δεν είναι έτοιμος να ανταποκριθεί».

Η Montgomery τονίζει ότι δεν πρέπει να πανικοβληθείς εάν δεν ακούσεις κι εσύ αυτά τα δύο μικρά λόγια. «Στην πραγματικότητα, είναι καλό να αφήσουμε το άλλο πρόσωπο να ξέρει ότι δεν χρειάζεται να το πει και αυτό», λέει. «Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε ότι δύο διαφορετικοί άνθρωποι θα βιώσουν τα ίδια ακριβώς συναισθήματα την ίδια ακριβώς χρονική στιγμή». Σε μια σχέση, θα είσαι έτοιμη για πράγματα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές: το πρώτο φιλί, το σεξ, κλπ.

Επίσης, ο ορισμός της αγάπης για ένα άτομο μπορεί να αλλάξει με το χρόνο και την ηλικία ή κατά τη διάρκεια μιας ενιαίας σχέσης. «Το ξεμυάλισμα ή η περίοδος κατά την οποία είσαι εντελώς απορροφημένη από ένα άλλο άτομο, όπου τα βλέπεις όλα ρόδινα, ενδεχομένως αγνοώντας τις προειδοποιήσεις, έχει αποδειχθεί ότι διαρκεί μέχρι δύο χρόνια», λέει. «Δεν σημαίνει ότι ένα άτομο πρέπει να περιμένει δύο χρόνια για να πει “σ ‘αγαπώ”, αλλά το “σ’ αγαπώ” μπορεί να επικοινωνεί διαφορετικά πράγματα και το νόημα πίσω από αυτά θα μπορούσε να εξελιχθεί».

Απλά μην ανησυχείς αν δεν το ακούσεις αμέσως. Εκτός από την περίπτωση που ο σύντροφος σου σου εξηγήσει ότι δεν βλέπει να έρχεται αυτό το συναίσθημα, είναι πιο σημαντικό να προσπαθήσει να αναπτύξει τη σχέση σας και να πάρει το χρόνο του για να πει αυτές τις δύο μικρές λέξεις. Για ένα ειλικρινές «σ ‘αγαπώ» από κάποιον που είσαι σίγουρη ότι αγαπάς, αξίζει να περιμένεις.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ