Παιδικά καθίσματα και ασφάλεια στο αυτοκίνητο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

542

Ένα από τα βασικά πράγματα που πολλοί γονείς, δυστυχώς αμελούν είναι το παιδικό κάθισμα του παιδιού τους. Θα σου έχει συμβεί να δεις παιδιά να πηγαινοέρχονται στα πίσω καθίσματα χωρίς ζώνη ή να τα κρατάνε αγκαλιά οι γονείς τους στο μπροστινό κάθισμα. Ακόμα όμως, κι αν το δικό σου παιδί μπαίνει κατευθείαν στο καθισματάκι του με το που μπείτε στο αμάξι, δεν σημαίνει ότι μπορεί να μην κάνεις λάθη. Ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, σου λέει ακριβώς τι πρέπει να κάνεις όσο αφορά την ασφάλεια του παιδιού σου στο αυτοκίνητο, αλλά και το πως πρέπει να είναι το κάθισμά του.

Κάθε χρόνο , δυστυχώς, πολλά παιδιά τραυματίζονται ή πεθαίνουν σε οδικά ατυχήματα εξ αιτίας της έλλειψης ενός σωστού συστήματος πρόσδεσης ή από λανθασμένη χρήση του συστήματος.

Η λανθασμένη χρήση μπορεί να οφείλεται στην ζώνη ασφαλείας, στο παιδικό κάθισμα ή στην θέση που κάθεται μέσα στο αυτοκίνητο.

Η λάθος επιλογή και η λάθος χρήση του παιδικού καθίσματος ή των ζωνών ασφαλείας, μπορούν να αυξήσουν κατά 70% τις πιθανότητες θανάτου ή τραυματισμού από τροχαία ατυχήματα.

Παρόλο που η χρήση του παιδικού καθίσματος είναι υποχρεωτική δια νόμου, το ένα στα δυο ατυχήματα συμβαίνει σε διαδρομές μικρότερες από τρία χιλιόμετρα.

Ας δούμε , λοιπόν, μερικά από τα κριτήρια επιλογής και αγοράς ενός κατάλληλου παιδικού καθίσματος αυτοκίνητου:

– μην χρησιμοποιείτε μεταχειρισμένο κάθισμα αν γνωρίζετε ότι έχει εμπλακεί σε κάποιο τροχαίο ατύχημα.

-τα πιο ακριβά και ντιζάινατα δεν σημαίνει ότι είναι και τα καλύτερα.

-το καλύτερο κάθισμα είναι εκείνο που συστήνει η κατασκευαστική εταιρία του αυτοκινήτου.

-το κάθισμα πρέπει να αναγράφει την πιστοποίηση της ευρωπαϊκής ένωσης (ΕΕ) και τον πιο πρόσφατο ευρωπαϊκό κανονισμό και την λέξη universal που σημαίνει ότι είναι συμβατό σχεδόν με όλα τα αυτοκίνητα.

– οι έλεγχοι ασφαλείας περιλαμβάνουν μετωπική και οπίσθια σύγκρουση και δοκιμασία ανατροπής του αυτοκίνητου και γίνονται από την ISO και την GRSP και εκπροσωπούνται απο τα υπουργεία μεταφορών,τους κατασκευαστές εξοπλισμού αυτοκινήτων και τις οργανώσεις των καταναλωτών της ευρωπαϊκής ένωσης.

Κανόνες ασφαλείας για την μεταφορά των παιδιών:

-ακόμα και από το μαιευτήριο το μωρό θα πρέπει να φεύγει με το κατάλληλο παιδικό κάθισμα.

-όλα τα παιδιά κάτω των 13 χρονών θα πρέπει να κάθονται στο πίσω κάθισμα.

-η πιο ασφαλής θέση του παιδικού καθίσματος είναι στο μέσον του πίσω καθίσματος του αυτοκίνητου.

-αν για κάποιο λόγο θα τοποθετηθεί στο μπροστινό κάθισμα, θα πρέπει να απενεργοποιηθεί ο αερόσακος.

– τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 2 χρόνων το κάθισμα και το παιδί θα πρέπει να είναι στραμμένα προς τα πίσω.

-απαγορεύεται το παιδί να ταξιδεύει στην αγκαλιά ή στα γόνατα κάποιου ενήλικα, έστω και με την χρήση της ζώνης ασφαλείας.

-μετά τα δυο χρόνια της ζωής του ένα παιδί μπορεί να ταξιδεύει σε κάθισμα που βλέπει μπροστά ή όταν το κεφαλή του είναι πιο ψηλά από το πάνω μέρος του καθίσματος η’ αν το βάρος του είναι μεγαλύτερο από το βάρος για το οποίο είναι κατασκευασμένο το κάθισμα.

-η ζώνη ασφαλείας της μέσης να βρίσκεται στο πάνω μέρος των μηρών και όχι στην κοιλιά.

-η ζώνη ασφαλείας του ωμού να βρίσκεται στο μέσω του ωμού και όχι κάτω από την μασχάλη του.

Να θυμάστε ότι και οι έγκυες θα πρέπει να φορούν τις ζώνες ασφαλείας για την προστασία της ζωής τους αλλά και της ζωής του εμβρύου. Ο διαγώνιος ιμάντας να βρίσκεται μεταξύ των δυο μαστών και να κάθεται στον ώμο και όχι στο λαιμό. Ο οριζόντιος ιμάντας να βρίσκεται στους γοφούς κάτω από την κοιλιά και πάνω από την λεκάνη.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ