Καλοκαιρινές διακοπές, ο ιδανικός αριθμός ημερών

973

Υπάρχει άραγε ο τέλειος μαθηματικός τρόπος ώστε να μπορεί κάποιος να υπολογίσει τον ακριβή αριθμό ημερών που χρειάζεται προκειμένου να ξεκουραστεί, χωρίς να χάσει επαφή με τη ρουτίνα; Δεν υπάρχουν αλγόριθμοι, αυτό είναι σίγουρο. Ένα ολόκληρο καλοκαίρι στη θάλασσα είναι ιδανικό για όλους αλλά από την άλλη, λειτουργεί κάπως ανασταλτικά για τους κανονικούς ρυθμούς της καθημερινότητας και την επανένταξη σε αυτούς.

Για τους ψυχολόγους, όλα έχουν να κάνουν με τη ντοπαμίνη, το νευροδιαβιβαστή που είναι υπεύθυνος για το αίσθημα της ευημερίας, που λειτουργεί ως επιβράβευση για μία συγκεκριμένη δραστηριότητα. Σύμφωνα με τον Peter Vuust, καθηγητή νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Άαρχους στη Δανία, οι διακοπές διεγείρουν τα επίπεδα ντοπαμίνης, με συνεχείς “προκλήσεις” των επιπέδων προσαρμογής του οργανισμού σε νέα μέρη, διαφορετικές κουλτούρες και καινούριες καθημερινές συνήθειες. Η συνήθεια όμως ακόμη και σε αυτό το περιβάλλον, μπορεί να κάνει κάποιον να νοσταλγεί έπειτα από λίγο καιρό το γραφείο και το σπίτι του.

Το βασικό ερώτημα λοιπόν παραμένει: Πόσες ακριβώς ημέρες διακοπών χρειάζεσαι; Η τέλεια διάρκεια είναι 15 ημέρες, όπως προκύπτει μετά από μελέτες του πανεπιστημίου της Μπρέντα στην Ολλανδία. “Οι δύο εβδομάδες -και όχι παραπάνω- είναι το ιδανικό διάστημα ώστε να αφομοιώσει ο οργανισμός τις νέες συνθήκες, να χαλαρώσει και να αυξηθούν τα επίπεδα ντοπαμίνης, χωρίς ωστόσο να πάει στο άλλο άκρο” αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας Jeroen Nawijn.

Καλοκαιρινές διακοπές, ο ιδανικός αριθμός ημερών
Στην περίπτωση που το διάστημα είναι μικρότερο, υπάρχει το ρίσκο να μην μείνει κάποιος πλήρως ευχαριστημένος οργανικά και να αναζητά διαρκώς περισσότερες ημέρες ξεκούρασης στην μετέπειτα πορεία του, ενώ μπορεί να νιώθει και υψηλά επίπεδα κόπωσης κατά την επιστροφή του στην εργασία.

Το μυστικό των τέλειων διακοπών βρίσκεται στην ποικιλία που μπορεί να προσφέρουν οι 15 ημέρες. Μπορείς να κάνεις νέες δραστηριότητες, τόσο όσο ώστε να μην βαρεθείς αλλά αρκετά για να επικεντρωθείς 100% σε αυτές. Φρόντισε λοιπόν να επικεντρωθείς και να απολαύσεις στο απόλυτο αυτές τις δύο εβδομάδες.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ