5 πρακτικά tips για τις πρώτες αποδράσεις με το μωράκι σας

468

“Να πάρω το μωρό στην παραλία;”, “Κάνει να το βάλω στη θάλασσα;”, “Τι θα γίνει σε περίπτωση που το τσιμπήσει κάτι;”, “Θα είναι οι διακοπές ποτέ ξανά όπως παλιά;”.

Αυτές είναι κάποιες από τις ανησυχίες που εκφράζουν οι νέοι γονείς όταν αποφασίζουν να πάνε για πρώτη φορά διακοπές παίρνοντας μαζί τους το μωρό.

Συχνά βιώνουν συναισθήματα άγχους, ανασφάλειας και φόβου, τα οποία είναι απολύτως φυσιολογικά δεδομένου ότι έρχονται αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη για αυτούς κατάσταση που τους επιφορτίζει με παραπάνω ευθύνες. Ο φόβος του άγνωστου, συχνά προκαταβάλει αρνητικά τους γονείς, οι οποίοι αγωνιούν για πώς θα αντιμετωπίσει το μωρό το ταξίδι και την συνεπακόλουθη αλλαγή περιβάλλοντος καθώς και αν τελικά θα καταφέρουν οι ίδιοι να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν.

Πώς μπορούν οι πρώτες διακοπές με το μωρό να μετατραπούν σε μια ευχάριστη και ποιοτική ανάπαυλα για όλη την οικογένεια;

Αρχικά είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι επειδή γίνατε γονείς δεν σημαίνει πως πρέπει να ξεχάσετε τις διακοπές και τα ταξίδια. Απεναντίας, η νέα πραγματικότητα με το μωρό θα σας δώσει την ευκαιρία να βιώσετε τις καλοκαιρινές διακοπές από μια τελείως διαφορετική και νέα οπτική. Πιο συγκεκριμένα, θα σας δώσει την πολυτέλεια να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το μωρό σας μακριά από το άγχος και την ρουτίνα της καθημερινότητας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβούν τα παραπάνω, είναι να βασίσετε τις καλοκαιρινές σας διακοπές σε ένα οργανωμένο πλάνο, που θα βασίζεται σε σωστό προγραμματισμό και ευελιξία, φροντίζοντας πάντα οι επιθυμίεςσας να συμβαδίζουν με τις ανάγκες του μωρού.

Ειδικότερα, πολλά μωρά λόγω ιδιοσυγκρασίας συχνά παρουσιάζουν δυσκολίες με τον ύπνο ή το φαγητό και δεν δέχονται εύκολα αλλαγές στη ρουτίνα τους. Επομένως, οι γονείς οφείλουν να λάβουν υπόψη τους ρυθμούςκαι τις ιδιαιτερότητες του μωρού τους και να διαμορφώσουν το πρόγραμμα των διακοπών τους ανάλογα.

Εάν ταξιδεύετε για πρώτη φορά με το μωρό:

1. Καλό είναι να επιλέξετε ένα σχετικά κοντινό προορισμό προκειμένου να μην ταλαιπωρήσετε το μωρό με το πολύωρο ταξίδι, ενώ παράλληλα να έχετε την δυνατότητα να επιστρέψετε άμεσα σε περίπτωση που το επιβάλλει μια απρόβλεπτη αλλαγή στην διάθεση του μωρού, ο κακός καιρός ή ενδεχομένως μια ασθένεια.

2. Ακόμη, θα ήταν εξαιρετικά βολικό να επιλέξετε ένα οικογενειακόξενοδοχείο όπου υπάρχει η υποδομή (λ.χ. παιδική χαρά, παιδική πισίνα, παιδότοπος) για την απασχόληση του παιδιού, καθώς και οι παροχές (λ.χ. κουζινάκι στο δωμάτιο) προκειμένου να μπορείτε ανά πάσα στιγμή να ετοιμάζετε τα γεύματα του μωρού σας.

3. Επίσης, εφόσον έχετε συμβουλευτεί τον παιδίατρό σας, οργανώστε ένα μίνι φαρμακείο με όλα τα απαραίτητα για την προστασία του μωρού σας, και εφόσον είναι εφικτό φροντίστε το κατάλυμά σας να βρίσκεται κοντά σε Κέντρο Υγείας.

4. Φροντίστε να ακολουθείτε τις γνώριμες ρουτίνες του μωρού σας στο ύπνο και στο φαγητό, προκειμένου να υπάρχει μια συνέχεια με το πρόγραμμα που ακολουθείτε στο σπίτι και να μην «απορυθμίζεται» το μωρό.

5. Τέλος, πάρτε μαζί σας το αγαπημένο του αντικείμενο ή κουκλάκι που θα του παρέχει μια αίσθηση οικειότητας και ψυχολογικής ασφάλειας και απολαύστε τις διακοπές σας!

Ιωάννα Φαντζίκη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ