Οι πιο κλασικές απορίες για τα μωρουδιακά δόντια

472

Πότε να περιμένω το πρώτο δόντι του μωρού μου; Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει στους 4 μήνες, αλλά τα περισσότερα μωρά βγάζουν δοντάκι στους 6 μήνες. Τα δόντια συνήθως βγαίνουν σε ζευγάρια και ξεκινούν από τα κάτω μπροστινά, ακολουθούν τα πάνω μπροστινά και μετά τα πλαϊνά. Τα πίσω δόντια κάνουν τελευταία την εμφάνισή τους. Τα παιδιά πρέπει να έχουν όλα τα βρεφικά δόντια τους μέχρι τα 3, τα οποία αντικαθίστανται από τα μόνιμα μεταξύ 4 και 6 ετών.

Το μωρό μου γεννήθηκε με ένα δόντι. Πρέπει να το τραβήξω; Αν και είναι πολύ σπάνιο, μπορεί να συμβεί. Αυτό συνήθως πέφτει όταν μεγαλώσει στη θέση του το βρεφικό δόντι. Αλλά ενίοτε, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί για να αποφύγει τον κίνδυνο του πνιγμού ή αν είναι πολύ χαλαρό και μπαίνει εμπόδιο στο θηλασμό.

Το μωρό μου είναι 8 μηνών και δεν έχει βγάλει δόντια. Το πρώτο δόντι μπορεί να βγει μεταξύ των 4 και 12 μηνών. Σε πολύ λίγες περιπτώσεις, η έλλειψη δοντιών είναι διαταραχή του μεταβολισμού, αλλά αν πρόκειται επ’αυτού, το παιδί παρουσιάζει κι άλλα αναπτυξιακά προβλήματα.

Πώς μπορώ να κάνω το μωρό μου να νιώσει καλύτερα; Το χειρότερο πράγμα που συμβαίνει είναι όταν βλέπετε και ακούτε το μωρό σας να πονάει. Με κάθε νέο δόντι, τα πράγματα βελτιώνονται. Στην αρχή εκκρίνει αρκετό σάλιο και προκαλεί ενόχληση σε όλο το στόμα. Υπάρχουν ειδικά παγωμένα δαχτυλίδια που μασάει το μωρό και ανακουφίζει τα ούλα του. Ακόμα κι ένα απλό και υγρό πανάκι θα προσφέρει ανακούφιση. Αν αγοράσετε κάποια ειδική αλοιφή, φροντίστε να ενημερωθείτε για τις παρενέργειες και την ασφάλεια.

Πρέπει να καθαρίζω τα βρεφικά δόντια αφού θα πέσουν; Τα πρώτα δόντια είναι πολύ σημαντικά γιατί βοηθούν το παιδί να μασάει το φαγητό του, να μιλάει καθαρά και προετοιμάζει το έδαφος των μόνιμων δοντιών. Αν δεν τα φροντίσετε, θα χαλάσουν και μπορεί να προκληθεί ουλίτιδα. Καθαρίστε τα ούλα μία φορά την ημέρα με μία ζεστή πετσετούλα. Όταν βγουν τα δύο πρώτα δοντάκια, χρησιμοποιήστε μία πολύ απαλή οδοντόβουρτσα και μετά τα 2 έτη, μπορείτε να βάλετε ελάχιστη ποσότητα οδοντόκρεμας.

Οι πιπίλες κάνουν κακό στα δόντια; Όχι, αν χρησιμοποιούνται για λίγο. Σε γενικές γραμμές, ένα παιδί δεν πρέπει να κάνει χρήση της πιπίλας μετά τα 4 έτη, γιατί αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στα μόνιμα δόντια. Και φυσικά, δεν βουτάμε ποτέ την πιπίλα στη ζάχαρη ή το μέλι που φθείρει ταχύτατα τα δόντια.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ