Η επιστήμη το επιβεβαιώνει: Οι εξωστρεφείς έχουν πλεονέκτημα στη δουλειά!

485

Κάθε γραφείο διαθέτει τον δικό του εξωστρεφή τύπο, αυτόν που μιλάει ασταμάτητα και έχει άποψη για όλα τα θέματα, αλλά κι αυτόν που συνήθως εκφράζει τις καλύτερες ιδέες στα meetings. Μπορεί να κάθεσαι δίπλα του, μπορεί να τον ακούς απ’ την άλλη πλευρά της αίθουσας, μπορεί να είσαι και εσύ ο ίδιος… Γι’ όλους αυτούς τους τύπους η επιστήμη έχει μερικά ευχάριστα νέα.
Οι εξωστρεφείς στη δουλειά τείνουν να τα πηγαίνουν καλύτερα, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Αλλά αλήθεια, εάν δεν διάβαζες τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, θα πίστευες ότι ένας εσωστρεφής είχε καλύτερες ελπίδες απ’ τον εξωστρεφή συνάδελφό του;

Ο επικεφαλής της μελέτης Michael Wilmot ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και συχνότερα το debate για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που έχουν οι εξωστρεφείς στο περιβάλλον εργασίας, ωστόσο αυτό δεν ήταν σωστά ανεπτυγμένο απ’ την επιστημονική βιβλιογραφία.

Η έρευνα της ομάδας του Wilmot που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Psychology, εξέτασε 91 μελέτες που διεξήχθησαν σε εταιρείες ανά τον κόσμο, ενώ αυτές συνδέουν την επαγγελματική αξιολόγηση με τον τύπο της προσωπικότητας των συμμετεχόντων. Το συμπέρασμα; Το συμπέρασμα είναι ότι μάλλον θα πρέπει να ξεκινήσεις να μιλάς περισσότερο στα επόμενα meetings.

Ειδικότερα, παρόλο που κάθε εταιρεία ήταν διαφορετική και η επιτυχία στη δουλειά είναι σχετική, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι εξωστρεφείς διαθέτουν όχι ένα άλλα τέσσερα πλεονεκτήματα στη δουλειά: Μεγαλύτερο κίνητρο για επίτευξη στόχων, μεγαλύτερη ικανοποίηση απ’ την εργασία, ισχυρότερες επικοινωνιακές δεξιότητες και καλύτερη απόδοση εργασίας γενικότερα.

Photo: Unsplash/Bewakoof.com Official
Τώρα εάν είσαι εσωστρεφής, αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι καταδικασμένος να μην πετύχεις ποτέ και τίποτα στην καριέρα σου, αλλά η έρευνα αναφέρει ότι ένας εξωστρεφής έχει συνήθως περισσότερες πιθανότητες να το καταφέρει και ίσως με λιγότερο κόπο. Επίσης, θα πρέπει να θυμάσαι ότι η εσωστρέφεια και οι εξωστρέφεια είναι τα δύο άκρα προσωπικοτήτων και οι περισσότεροι είμαστε κάπου στη μέση, οπότε δεν χρειάζεται ν’ απελπίζεσαι!

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ