Αγάπησε πρώτα τον εαυτό σου για να μπορούν να σε αγαπήσουν οι άλλοι

569

«Εσύ, ο ίδιος, όσο κανένας άλλος σε όλο το σύμπαν, αξίζεις την αγάπη και την τρυφερότητά σου». Βούδας

Πόσοι μπορούν να πουν με ειλικρίνεια ότι αγαπούν πραγματικά τον εαυτό τους; Ότι τον νοιάζονται και τον φροντίζουν με τον ίδιο τρόπο που νοιάζονται και φροντίζουν κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο; Μάλλον πολύ λίγοι! Συνηθίζουμε να πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο μας κάνει εγωιστές και «παρτάκηδες», άρα και λιγότερο αρεστούς. Μεγαλώνουμε αποζητώντας την αγάπη, ενώ είμαστε πολύ ενοχικοί για να αγαπήσουμε τον πιο σημαντικό άνθρωπο στη ζωή μας: τον εαυτό μας!

Η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, η αυτοεκτίμηση και ο αυτοσεβασμός είναι αρετές που χρειάζονται χρόνο και επιμονή για να αποκτηθούν. Παίζουν, όμως, σημαντικό ρόλο στη ζωή μας και μπορούν να μας οδηγήσουν στην ευτυχία. Φτιάχνοντας μια όμορφη σχέση με τον εαυτό μας και μαθαίνοντας να τον αγαπάμε γι’ αυτό που είναι, δημιουργούμε πιο όμορφες και υγιείς σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω μας, γιατί δεν προσπαθούμε να βρούμε αποδοχή και αγάπη σε λάθος άτομα, ούτε φοβόμαστε την μοναξιά.

Δεν είναι εύκολο, ωστόσο μπορούμε να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας έμπρακτα και ουσιαστικά όταν:

Αναγνωρίζουμε τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα μας
Έχουμε συνηθίσει να εστιάζουμε τόσο πολύ στα αρνητικά και τις ανασφάλειές μας που ξεχνάμε να αναγνωρίσουμε τα προτερήματά μας. Ωστόσο, με το να αυτομαστιγωνόμαστε για τα λάθη μας εγκαταλείπουμε την προσπάθεια να διορθώσουμε τα αρνητικά μας και αυτό δεν μας αφήνει να εξελιχτούμε ως άνθρωποι.

Λέμε ένα «μπράβο» στον εαυτό μας για όσα κάνουμε
Το να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας για τις προσπάθειές μας και να του κάνουμε κάποια χατίρια όπως μια επίσκεψη στο κομμωτήριο ή έναν καφέ με την κολλητή μας χωρίς τα παιδιά είναι ένας τρόπος να ανταμείψουμε τον εαυτό μας και να μας αναγνωρίσουμε τους κόπους μας. Η διάθεσή μας φτιάχνει και έχουμε πιο «καθαρό» μυαλό για να αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές προκλήσεις.

Σεβόμαστε τον εαυτό μας
Αν εμείς οι ίδιοι δεν σεβαστούμε τον εαυτό μας, πώς περιμένουμε από τους άλλους να κάνουν το ίδιο; Το να αγαπάμε τον εαυτό μας σημαίνει πολλά περισσότερα: σημαίνει να επιλέγουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί μας φίλοι. Σημαίνει να μην αφήνουμε τοξικά άτομα να μας ποδοπατούν, να μας πληγώνουν και να μας υποτιμούν. Σημαίνει να έχουμε την σιγουριά να λέμε «όχι» και να το εννοούμε.

Φροντίζουμε το σώμα και την υγεία μας
Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να φροντίζεις το σώμα και την υγεία σου. Οι κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ παραμονεύουν πίσω από τις δυσκολίες και τα καθημερινά άγχη. Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να προσαρμόσουμε όλη τη ζωή στα μέτρα μας, όμως, μπορούμε να βάλουμε τα δυνατά μας για να μας προστατεύσουμε.

Δεν είναι αμαρτία να θέλουμε να είμαστε χαρούμενοι. Δεν είναι λάθος να διεκδικούμε όσα μας αξίζουν. Αντίθετα, έχουμε υποχρέωση απέναντι σε εμάς και στα αγαπημένα μας πρόσωπα να σεβόμαστε τον εαυτό μας και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να είμαστε καλά. Μόνο έτσι θα μπορέσουν και οι γύρω μας να μας εκτιμήσουν και να μας αγαπήσουν.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ