10 οφέλη του θηλασμού για την υγεία του μωρού – και όχι μόνο

560

Εδώ και χρόνια χιλιάδες μελέτες αποδεικνύουν ξανά και ξανά ότι ο θηλασμός είναι ό,τι καλύτερο για τα βρέφη. Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικά μόνο από τα οφέλη του θηλασμού για την υγεία των μωρών αλλά και των μαμάδων.

1. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν καλύτερη όραση
Οι μελέτες δείχνουν ότι τα μωρά που θηλάζουν έχουν μεγαλύτερη οπτική οξύτητα, χάρη στα «έξυπνα» λιπαρά που περιέχονται στο μητρικό γάλα. Αυτού του τύπου τα λιπαρά είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη νευρικού ιστού στον εγκέφαλο και τα μάτια.

2. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν καλύτερη ακοή
Τα μωρά που τρέφονται με ξένο γάλα παθαίνουν περισσότερες λοιμώξεις του μέσου ωτός, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν και προβλήματα ακοής. Και ακόμη και μια προσωρινή μείωση στο επίπεδο της ακοής ενός παιδιού μπορεί να επηρεάσει τη γλωσσική του ανάπτυξη.

3. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν… καλύτερο χαμόγελο
Λόγω του ότι ο θηλασμός βελτιώνει την ευθυγράμμιση των γνάθων και την ανάπτυξη των μυών του προσώπου, τα μωρά που έχουν θηλάσει αντιμετωπίζουν και λιγότερα ορθοδοντικά προβλήματα.

4. Τα μωρά που θηλάζουν αναπνέουν καλύτερα
Τα μωρά που θηλάζουν εμφανίζουν λιγότερο σοβαρές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, έχουν πιο λίγα περιστατικά άσθματος και περιορισμένες ρινικές αλλεργίες.

5. Το μητρικό γάλα είναι πιο εύπεπτο για τα μωρά.
Λόγω του ότι είναι σχεδιασμένο ειδικά για τα βρέφη, το μητρικό γάλα είναι και πιο εύπεπτο από το ξένο γάλα. Το ανθρώπινο γάλα απομακρύνεται πιο γρήγορα από το στομάχι, κάτι που σημαίνει ότι τα μωρά που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η παλινδρόμηση αποτελεί μια συνηθισμένη – παρότι κρυφή – αιτία κολικών και επώδυνων νυχτερινών αφυπνίσεων.

6. Το μητρικό γάλα προστατεύει το ανώριμο πεπτικό σύστημα του βρέφους
Το μητρικό γάλα περιέχει ανοσοποιητικές ουσίες, οι οποίες λειτουργούν ως προστατευτικό στρώμα που καλύπτει τα τοιχώματα του εντέρου και εμποδίζει τους μικροοργανισμούς να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό το «φιλικό περιβάλλον» του εντέρου έχει ως αποτέλεσμα τα μωρά που θηλάζουν να αντιμετωπίζουν λιγότερες γαστρεντερικές λοιμώξεις και περιστατικά διάρροιας. Έχουν επίσης μικρότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τροφικές αλλεργίες, καθώς προστατεύονται από την έκθεση σε ξένες πρωτεΐνες, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν φλεγμονή στα τοιχώματα του εντέρου.

7. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν πιο υγιές δέρμα
Έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άγρια, ξηρά, αλλεργικά εξανθήματα σαν αυτά που εμφανίζουν πολλά από τα μωρά που τρέφονται με ξένο γάλα. Ο θηλασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό εκζέματος ή δερματικών αλλεργιών.

8. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν μικρότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα ως ενήλικες
Ο θηλασμός διδάσκει από την αρχή στα μωρά υγιεινές συνήθειες διατροφής. Τα βρέφη μαθαίνουν να αντιστοιχίζουν την κατανάλωση γάλακτος με την πείνα τους, χωρίς κανείς να τα πιέζει να πιουν, πχ, και τα τελευταία 30ml. Τα μωρά που θηλάζουν είναι συνήθως πιο αδύνατα (διαθέτουν δηλαδή ακριβώς την ποσότητα λίπους που απαιτείται για το βάρος τους) από όσα τρέφονται με ξένο γάλα, γεγονός που συμβάλλει σημαντικά στη γενική κατάσταση της υγείας τους.

9. Τα μωρά που θηλάζουν προστατεύονται από πολλές ασθένειες
Ο θηλασμός συνδέεται με μείωση στα κρούσματα όλων σχεδόν των μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης και της μικροβιακής μηνιγγίτιδας, των ουρολοιμώξεων και της βρεφικής αλλαντίασης. Τα παιδιά που έχουν θηλάσει εμφανίζουν πιο σπάνια παιδικό διαβήτη, νόσο του Κρον και παιδικούς καρκίνους. Τα ποσοστά ΣΑΝΘ (Σύνδρομο Αιφνίδιου Νεογνικού θανάτου) είναι επίσης μικρότερα στα μωρά που θηλάζουν.

10. Ο θηλασμός κάνει και τη μαμά πιο υγιή
Μία τουλάχιστον έρευνα έχει δείξει ότι μητέρες που θηλάζουν εμφανίζουν μειωμένα ποσοστά επιλόχειας κατάθλιψης. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών. Συνδέεται επίσης με χαμηλότερα ποσοστά οστεοπόρωσης. Πολλές γυναίκες, άλλωστε, δηλώνουν ότι ο θηλασμός τις βοήθησε να χάσουν πιο εύκολα τα κιλά της εγκυμοσύνης.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ