Πώς θα βρεις κίνητρο στη ζωή σου;

551

Το 2019 είναι η χρονιά που το κίνητρο 3.0, όπως το ονομάζει ο Daniel H. Pink, συγγραφέας του βιβλίου Κίνητρο: Η αναπάντεχη αλήθεια για όσα μας παρακινούν, θα είναι αυτό που θα βρίσκεται πίσω από κάθε προσπάθειά σου να πετύχεις κάτι, από τον επαγγελματικό τομέα μέχρι την κοινωνική σου ζωή και τις προσωπικές σχέσεις.

Ποιο είναι το κίνητρο 3.0
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δε διαφέρει πολύ από τον υπολογιστή. Στα πρώτα βήματα της ανθρωπότητας το ισχυρότερο «λειτουργικό σύστημα» ήταν το κίνητρο 1.0, το ένστικτο της επιβίωσης. Μπαίνοντας στη βιομηχανική εποχή, αρχίσαμε να λειτουργούμε με βάση το κίνητρο 2.0, το «καρότο και μαστίγιο» ή, αλλιώς, την προσμονή για ανταμοιβή μετά την εκπλήρωση του καθήκοντος. «Η μέθοδος του καρότου και του μαστιγίου είναι πλέον ξεπερασμένη» υποστηρίζει ο συγγραφέας. Το σύστημα χρειάζεται αναβάθμιση με έμφαση σε τρία στοιχεία:

Αυτονομία: Η επιθυμία να διευθύνουμε μόνοι τις ζωές μας.
Αριστοτεχνία: Η θέληση να γινόμαστε όλο και καλύτεροι σε κάτι που βρίσκουμε ότι έχει νόημα.
Σκοπός: Η λαχτάρα να κάνουμε ό,τι κάνουμε προς όφελος κάποιου πράγματος μεγαλύτερου από τον εαυτό μας.
Αυτά, όπως εξηγεί ο Daniel H. Pink, είναι η βάση του κινήτρου της ενδογενούς ανάγκης για αυτοβελτίωση. Και είναι προφανές ότι αυτή η ενδογενής ανάγκη προσδιορίζει συνολικά το πώς κινείσαι και δρας στη ζωή σου, από τις καθημερινές σου σχέσεις μέχρι το πώς προσπαθείς να γίνεσαι καλύτερη, μέσα από τη διατροφή, την άσκηση ή την επιμόρφωσή σου.

Από τη θεωρία στην πράξη

Ένα από τα trends του LinkedIn για το 2019 συμφωνεί απόλυτα με τη νέα αντίληψη για το κίνητρο. «Η δουλειά δεν είναι πια ένα μέρος όπου πηγαίνεις, είναι κάτι που κάνεις» θα διαβάσεις, αν πατήσεις το #BigIdeas2019. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως δεν αρκεί –και δεν έχει σημασία– να πηγαίνεις στο γραφείο 9-5. Σημασία έχει το έργο που παράγεις μέσα στην εργάσιμη μέρα σου, για το οποίο μπορεί να χρειάζεσαι λιγότερες ώρες εάν μέσα σου είναι ισχυρό το κίνητρο της αυτοβελτίωσης.

*Το άρθρο είναι βασισμένο στο βιβλίο Κίνητρο: Η αναπάντεχη αλήθεια για όσα μας παρακινούν του Daniel H. Pink (Keybooks).

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ