4 αλοιφές για να συνοδεύσετε το κρέας

579

Για να ξεφύγουμε από το κλασικό τρίπτυχο κέτσαπ- μουστάρδα- μαγιονέζα, που έτσι κι αλλιώς θα υπάρχει στο τραπέζι, μπορούμε να φτιάξουμε πεντανόστιμες και παραδοσιακές αλοιφές με τα χεράκια μας.

Τζατζίκι: Αξία κλασική

Τι θα χρειαστείτε (υλικά για ένα μεγάλο μπολ)

1 κιλό γιαούρτι σουρωτό

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 κουταλιές της σούπας ξίδι

1 μεγάλο αγγούρι ολόκληρο με την φλούδα

4 σκελίδες σκόρδο

1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο

Αλάτι

Για τη διακόσμηση

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

μερικές μαύρες ελιές

Τι πρέπει να κάνετε

Πλένετε καλά το αγγούρι με τη φλούδα του, κόβετε τις άκρες του και το τρίβετε στον τρίφτη από τη χοντρή μεριά. Το αλατίζετε ελαφρά και το αφήνετε στο σουρωτήρι να σουρώσει τα υγρά του για περίπου 15 λεπτά. Κατόπιν το σφίγγετε με το χέρι για να στεγνώσει εντελώς. Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζετε το γιαούρτι. Ρίχνετε μέσα το αγγούρι και ανακατεύετε καλά. Λιώνετε το σκόρδο στο γουδί μαζί με λίγο αλάτι μέχρι να γίνει κρέμα και το ρίχνετε μέσα στο γιαούρτι. Στη συνέχεια, ανακατεύετε καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο και το ξίδι. Αλατίζετε ελαφρά, ρίχνετε τον άνηθο και τον δυόσμο και ανακατεύετε. Σερβίρετε σε μπολ, περιχύνετε με λίγο λάδι και προσθέτετε προαιρετικά 2-3 μαύρες ελιές.

Παντζαροσαλάτα με γιαούρτι για… κάτι διαφορετικό

Τι θα χρειαστείτε

500 γραμμάρια παντζάρια

250 γραμμάρια γιαούρτι

2 κουταλιές της σούπας ξύδι

2 σκελίδες σκόρδο, θρυμματισμένες

Αλάτι και πιπέρι

2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας καρύδια, χοντροκομμένα

Φύλλα βασιλικού, για γαρνιτούρα

Τι πρέπει να κάνετε

Πλένετε και τρίβετε σχολαστικά τα παντζάρια με άφθονο νερό. Σε μια κατσαρόλα βάζετε τα παντζάρια με αρκετό νερό ώστε να τα καλύπτει και τα βράζετε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα ξεπλένετε κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό, αφαιρείτε τη φλούδα και τα κόβετε σε κύβους. Σε ένα μπολ ρίχνετε το γιαούρτι, το ξίδι, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και τη μισή ποσότητα από το ελαιόλαδο και ανακατεύετε. Προσθέτετε τα παντζάρια και τα καρύδια και ανακατεύετε. Βάζετε τη σαλάτα σε ένα μπολ σερβιρίσματος, περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, γαρνίρετε με φύλλα βασιλικού και σερβίρετε.

 

Χούμους για μια ανατολίτικη πινελιά

Τι θα χρειαστείτε

2 φλιτζάνια μαγειρεμένα ρεβύθια

1-3 σκελίδες σκόρδο (ανάλογα με την ένταση που θέλετε)

4 κουταλιές της σούπας ταχίνι

6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Χυμό από 1 μέτριο λεμόνι

2 πρέζες κύμινο

2 πρέζες γλυκιά πάπρικα

Αλάτι και πιπέρι

2-3 κουταλιές της σούπας νερό (για πιο κρεμώδες αποτέλεσμα)

Για το σερβίρισμα

Λίγη πάπρικα

Λίγο ελαιόλαδο

Τι πρέπει να κάνετε

Για το χούμους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγειρεμένα ρεβύθια. Εναλλακτικά, τα έχετε βάλει, ιδανικά από το προηγούμενο βράδυ, να μουλιάσουν σε νερό. Τα σουρώνετε και τα βράζετε σε δυνατή φωτιά. Έπειτα, ξαφρίζετε την επιφάνεια και μειώνετε την ένταση της εστίας. Τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, σχεδόν να λιώσουν. Μετά, τα σουρώνετε καλά και τα μεταφέρετε στον πολτοποιητή, για να τα χτυπήσετε με όλα τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σερβίρετε με έξτρα ελαιόλαδο, φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και λεμόνι. (Η μελιτζανοσαλάτα και το χούμους είναι δύο απολαύσεις χωρίς γλουτένη. Εσείς που έχετε δυσανεξία, προτιμήστε και ψωμί χωρίς γλουτένη).

 

Μους φέτας

Τι θα χρειαστείτε

200 γραμμάρια φέτα, σπασμένη σε κομμάτια

50 ml ξυνόγαλα

1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Ξερή ρίγανη

Πιπέρι

Ξύσμα από 1 λεμόνι

5-6 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι (μόνο για τα φύλλα)

Τι πρέπει να κάνετε

Σε ένα πολυμηχάνημα βάζετε τη φέτα, το ξυνόγαλα, το ελαιόλαδο, την ξερή ρίγανη και το πιπέρι. Χτυπάτε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να διαλυθεί η φέτα. Στη συνέχεια, προσθέτετε το ξύσμα από το λεμόνι και το φρέσκο θυμάρι και ανακατεύετε. Δοκιμάζετε και αν κρίνετε ότι χρειάζεται, προσθέτετε λίγα ακόμα μπαχαρικά. Τέλος, σερβίρετε.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ