Τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στο μεγάλωμα του παιδιού

507

Πάντα υπάρχουν μέρες που η μητρότητα μας φαίνεται βουνό, το παιδί γκρινιάζει κι εμείς θέλουμε απλά να κάνουμε ένα διάλειμμα διαρκείας από όλους και όλα. Αυτό που πρέπει να έχετε πάντα κατά νου είναι ότι τα μικρά δράματα δεν είναι τόσο σημαντικά όσο η μεγάλη εικόνα του να είμαστε γονείς. Ποια είναι αυτά τα ‘δώρα’ που μπορείτε να κάνετε στο παιδί καθώς μεγαλώνει και να αποτελέσουν τα εφόδια στην ενήλικη ζωή του;

Κάντε το να νιώσει ικανό. Μπορεί να είστε ήδη πολύ καλή στο να ενθαρρύνετε και να του φτιάχνετε τη διάθεση. Ωστόσο, είναι πιο δύσκολο να μπορείτε να κάνετε ένα βήμα πίσω και να το αφήσετε να διαχειρίζεται μόνο τις προκλήσεις. Τα παιδιά που μαθαίνουν να επιλύουν μόνα τους τα προβλήματα, είναι πιο πιθανό να δοκιμάσουν νέα πράγματα, να πάρουν ρίσκα και να ξεπερνούν αποτελεσματικά τις δυσκολίες ως ενήλικες. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να του υπενθυμίζετε ότι κάθε νέα πρόκληση έχει δυσκολίες και ότι δεν τα καταφέρνουμε πάντα με την πρώτη.

Μοιραστείτε τις αξίες σας. Καθίστε να μιλήσετε με το σύντροφό σας για το ποιες από τις αξίες σας θα θέλατε να δείτε και στο παιδί σας. Η ευγένεια, η ανεκτικότητα, η υπευθυνότητα, η ειλικρίνεια και η επιμονή είναι μία πολύ καλή και βασική αρχή. Όταν παρακολουθείτε μαζί μία παιδική εκπομπή, εντοπίστε τα θετικά στοιχεία των χαρακτήρων και συζητήστε μαζί του για αυτά. Το βασικότερο όμως είναι να είστε εσείς το πρότυπό του.

Προσέξτε τις λέξεις και τον τόνο σας. Λίγο πριν χάσετε την ψυχραιμία σας, θυμηθείτε το εξής: μιλήστε στο παιδί με τον τρόπο που θα το κάνατε σε ένα συνάδελφο ή σε φίλο σας. Αν το κάνετε, θα σας ακούσει πιο εύκολα και θα νιώσει πιο άνετα να έρθει σε εσάς για καθοδήγηση.

Φροντίστε τη σχέση σας. Τα χαρούμενα ζευγάρια δίνουν στα παιδιά την αίσθηση της ασφάλειας και της προβλεψιμότητας. Βρείτε χρόνο για εσάς και το σύντροφό σας. Έστω και 15 λεπτά κάθε βράδυ σας κρατούν συγχρονισμένους.

Πείτε στο παιδί πόσο το αγαπάτε. Αμέτρητες έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που νιώθουν ότι λατρεύονται από τους γονείς τους, τείνουν να είναι πιο ασφαλή και να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση. Όταν τους φέρεστε έτσι, απελευθερώνεται η ορμόνη της αγάπης, η ωκυτοκίνη.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ