Πώς η μουσική μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση των παιδιών

714

Τα ευεργετικά οφέλη της μουσικής στην πνευματική υγεία των παιδιών είναι γνωστά εδώ και πολλές δεκαετίες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ακόμη και σε αθλητικές εκδηλώσεις ακούγεται μουσική για να ξεσηκωθεί το κοινό, ή το γεγονός πως τα νήπια μαθαίνουν το αλφάβητο στα πλαίσια ενός παιδικού τραγουδιού. Την ίδια στιγμή οι καταναλωτές κάνουν τις αγορές τους σε μεγάλα πολυκαταστήματα υπό τον ήχο μουσικής ή ακόμη και πολλοί οδοντίατροι χρησιμοποιούν ήρεμες μελωδίες προκειμένου να ηρεμούν νευρικούς και αγχωμένους ασθενείς.

Πράγματι, επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν τη διευκόλυνση της διαδικασίας της εκμάθησης όταν συνοδεύεται με μουσικό ρυθμό, καθώς επίσης η μουσική βοηθά παιδιά και εφήβους με προβλήματα συγκέντρωσης. Την ίδια στιγμή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο ενίσχυσης της απομνημόνευσης, μετατρέποντας τα βαρετά μαθήματα πολλές φορές σε ρυθμούς και στιχάκια που μπορούν να γίνουν ένα διασκεδαστικό τραγούδι.

Μία εξαιρετικά σημαντική πτυχή των ευεργετικών επιδράσεων της μουσικής είναι η αντιμετώπιση του άγχους. Πράγματι, η μουσική είναι τόσο ευεργετική και αποτελεσματική στον περιορισμό του άγχους.

Μία ήρεμη μελωδία μπορεί να μειώσει την ευερεθιστότητα ενός παιδιού και να χαμηλώσει τα επίπεδα των ορμονών του στρες. Στην αντίθετη πλευρά, οι έντονοι ήχοι και οι μελωδίες μπορούν να εντείνουν το αίσθημα του άγχους και του στρες στον οργανισμό.

Σε μία μελέτη στην οποία συμμετείχαν 144 ενήλικοι και έφηβοι οι οποίοι άκουσαν 4 διαφορετικά είδη έντονων μελωδιών δήλωσαν σημαντική αύξηση εχθρικών αισθημάτων, θλίψης, έντασης και κούρασης.

Μία μελέτη για την επίδραση της μουσικής στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, έδειξε πως όχι απλώς είναι ευεργετική στους καταθλιπτικούς ασθενείς, αλλά βοηθάει επίσης και στη βελτίωση της διάθεσης του ατόμου.

Τα οφέλη της μουσικής είναι αδιαμφισβήτητα, καθώς βοηθά σημαντικά και στη διαδικασία του ύπνου.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ