Πώς να ερωτευτείς την προπόνησή σου

540

Το ότι η γυμναστική είναι απαραίτητη για την καλή μας κατάσταση και υγεία είναι γνωστό. Ωστόσο, για τους περισσότερους από εμάς πρόκειται απλά για καταπίεση. Αναγκάζουμε τον εαυτό μας να “μπει” στα αθλητικά του ρούχα χωρίς κανένα πραγματικό motivation. Σκέψου το λίγο. Τι λέξεις χρησιμοποιείς όταν μιλάς για την προπόνησή σου; Το “πρέπει” δε λείπει από τις προτάσεις σου, σωστά; Δεν είσαι μόνη.

Εμείς με τη βοήθεια της γυμνάστριας Ηλιάνας Γεωργακοπούλου, συγκεντρώσαμε όλα τα tips που χρειάζεσαι για να ερωτευτείς πραγματικά την προπόνησή σου. Και να την κάνεις ουσιαστικό μέρος του τρόπου ζωής σου.

Αναθεώρησε τι είναι αυτό που ψάχνεις από την προπόνησή σου
Τα οφέλη της γυμναστικής είναι πολλά και καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα: από σωματικά μέχρι ψυχολογικά. Παρατήρησε τη διάθεσή σου μετά την προπόνηση και δες αν το εφέ των ενδορφινών, η μείωση του άγχους και η εκτόνωση είναι αρκετά για να σε πειθαρχήσουν και να σε κάνουν να την αγαπήσεις. Στοιχηματίζουμε πως είναι.

Είναι πολύ ΟΚ αν ένας από τους λόγους που προπονείσαι είναι η καλή εμφάνιση
Σύμφωνα με την Ηλιάνα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να νιώθεις ενοχικά επειδή θέλεις να νιώθεις καλά μέσα στο σώμα σου. Αυτό σου δίνει την ενέργεια και την αυτοπεποίθηση να “βγάλεις τη μέρα”. “Η σχέση που έχουμε με το σώμα μας και το πόσο το αγαπάμε καθορίζει κατά πολύ και τις σχέσεις μας με τους γύρω μας.”

Είναι κάτι παραπάνω από εντάξει το να γυμνάζεσαι για την καλή εικόνα του σώματός σου λοιπόν.

Βρες το ιδανικό περιβάλλον για εσένα
Είναι σημαντικό το να εντοπίσεις ποιο περιβάλλον σε εμπνέει να μείνεις πιστή στο πρόγραμμά σου. Το γυμναστήριο; Η παραλία; Ένα πάρκο; Οι επιλογές είναι πολλές, αρκεί να βρεις αυτό που σου ταιριάζει.

Η Ηλιάνα μοιράστηκε μαζί μας κάποια πράγματα που καλό είναι να τσεκάρουμε όταν επιλέγουμε το ιδανικό fitness spot για εμάς:

*Θα πρέπει να είναι ένας χώρος που να εξυπηρετεί πρακτικά σύμφωνα με το πρόγραμμα σου. πχ απόσταση ωράριο κλπ.

*Θα πρέπει να σε εμπνέει.

*Να νιώθεις άνετα και φιλόξενα.

*Απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια και την υγιεινή είναι να υπάρχει επαρκής φωτισμός, αερισμός και κλιματισμός.

*Να γίνεται συνεχόμενη φροντίδα για την καθαριότητα και την απολύμανση όπου χρειάζεται .

*Να υπάρχει στο χώρο καταρτισμένος γυμναστής που να είναι εύκολη και άμεση η επικοινωνία μαζί του .

*Να υπάρχει εμφανής έξοδος κινδύνου και ασφάλεια σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Ξεπέρασε το άγχος του γυμναστηρίου
Το άγχος του γυμναστηρίου είναι αληθινό. Ευτυχώς όμως μπορείς να το αφήσεις πίσω σου.

“Οι άνθρωποι δε δίνουν τόση μεγάλη προσοχή στο τι συμβαίνει γύρω τους. Στο τι φορούν οι υπόλοιποι, σε πόσο καλή φόρμα είναι κλπ. όσο νομίζουμε. Ο καθένας παλεύει για κάτι δικό του στο γυμναστήριο και δύσκολα έχει χώρο στο μυαλό του για τρίτους. Ωστόσο και αυτό να συμβεί,τα πράγματα είναι απλά. Δεν έχουμε να ντρεπόμαστε για κάτι από τη στιγμή που είμαστε ήδη σε διαδικασία να το κάνουμε καλύτερο. Είναι προς τιμή μας που προσπαθούμε!”.

Και ένα πρακτικό tip: “Λίγη μουσική του γούστου μας στα ακουστικά πάντα βοηθάει να μη μας αποσπά κάτι την προσοχή”.

Ένταξε το self-care στις προπονήσεις σου
Η ρουτίνα σου πριν και μετά την προπόνηση είναι εξίσου σημαντική με την ίδια την προπόνηση. Προσπάθησε να υιοθετήσεις έναν υγιή τρόπο ζωής, καλές συνήθειες, μια στάση ευγνωμοσύνης και όλα όσα ήδη ξέρεις ότι θα κάνουν τη ζωή σου -πέρα από τη γυμναστική σου- πιο ποιοτική. Όπως λέει και η Ηλιάνα, “Τείνουμε να παρατάμε την προσπάθεια γιατί δεν βλέπουμε το αποτέλεσμα που προσδοκούμε. Αν αφιερώσουμε λίγο χρόνο να τα κάνουμε μια φορά όλα σωστά: Προπόνηση, διατροφή, ξεκούραση, ενυδάτωση, με μαθηματική ακρίβεια έχουμε κερδίσει το στοίχημα και μια σχέση ζωής με αυτή τη ‘ρουτίνα’.”

Βρες τους πραγματικούς σου fitness στόχους ακολουθώντας τις συμβουλές της Ηλιάνας:
1| Ξεκίνησε με το να ανακαλύψεις τι είδους προπόνηση σε ευχαριστεί. Πειραματίσου, δοκίμασε, συνδύασε. Από όσα υπάρχουν εκεί έξω, σίγουρα κάτι ταιριάζει σε εσένα.

2| Πάρε σοβαρά τις προσωπικές σου ανάγκες: Ενδυνάμωση, κινητικότητα, ευλυγισία, πνευματική συγκέντρωση. Χαλάρωση, έλεγχος του στρες, αδυνάτισμα. Ακόμα και συνδυασμός όλων αυτών.

3| Έχε στο μυαλό σου ότι η σχέση μας με την προπόνηση είναι σχέση σχεδόν ερωτική. Δε γίνεται πάντα με όρεξη και δεν είναι πάντα ευχάριστη. Κάποιες φορές εύχεσαι να τελειώσει. Όταν τελειώσει όμως έχεις μάθει κάτι για εσένα. Έχεις δει ένα όριό σου που δεν ήξερες. Και αυτός είναι ίσως ο βασικότερος fitness στόχος που αξίζει να θέσεις.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ