Πώς κρατιέται το σεξουαλικό πάθος ζωντανό στις μακροχρόνιες σχέσεις

553

Μια ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο Chapman μόλις δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με τα επίπεδα της σεξουαλικής ικανοποίησης στις μακροχρόνιες σχέσεις. Ο σκοπός των ερευνητών ήταν να εντοπίσουν τους παράγοντες που συμβάλλουν στη διατήρηση του σεξουαλικού πάθους και, εν τέλει, στη διατήρηση μιας ικανοποιητικής και μακροχρόνιας σεξουαλικής ζωής.

Ιδού τα επιστημονικά συμπεράσματα:

Κάνε πιο συχνά σεξ -και διάβαζε κάνα σχετικό βιβλίο
Βρέθηκε ότι τα επίπεδα της σεξουαλικής ικανοποίησης και της διατήρησης του πάθους ήταν υψηλότερες στα άτομα που είχαν πιο συχνές σεξουαλικές επαφές, έκαναν στοματικό σεξ, είχαν καλύτερους οργασμούς, ενσωμάτωναν μεγαλύτερη ποικιλία μέσα στη σεξουαλική πράξη, έδιναν χρόνο στην δημιουργία της κατάλληλης διάθεσης και είχαν αποτελεσματική σεξουαλική επικοινωνία. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν τα μισά από τα ικανοποιημένα αλλά και τα ανικανοποίητα ζευγάρια που είχαν πιο συχνές επαφές, διάβαζαν βιβλία αυτοβοήθειας σχετικά με τη σεξουαλική ικανοποίηση, καθώς και άρθρα περιοδικών. Αυτό όμως που διαχώριζε τα ικανοποιημένα ζευγάρια ήταν το γεγονός ότι δοκίμαζαν κάποιες από τις ιδέες που διάβαζαν.

> Οι ερευνητές, για να μελετήσουν τη διαφορά των επιπέδων σεξουαλικής ικανοποίησης στο πέρασμα του χρόνου, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν τη σεξουαλική τους ικανοποίηση κατά τους πρώτους 6 μήνες της σχέσης του καθώς και τη σεξουαλική ικανοποίηση στην τρέχουσα φάση. Η συντριπτική πλειοψηφία, το 83%, ανέφερε ότι ήταν ικανοποιημένο από τη σεξουαλική δραστηριότητα τους 6 πρώτους μήνες της σχέσης. Μόνο όμως οι μισοί από αυτούς, το 43% των ανδρών και το 55% των γυναικών, ανέφεραν ικανοποιημένοι από την παρούσα σεξουαλική δραστηριότητα, ενώ οι υπόλοιποι ένιωθαν είτε ουδέτεροι (το 16% των ανδρών και το 18% των γυναικών, είτε ανικανοποίητοι (το 41% των ανδρών και το 37% των γυναικών).

Γίνε πιο οικείος και περισσότερο δημιουργικός
Μια άλλη ομάδα ερωτήσεων διερεύνησε εάν οι συμμετέχοντες πίστευαν ότι το σεξουαλικό τους πάθος ήταν το ίδιο, μικρότερο ή μεγαλύτερο στην παρούσα φάση σε σχέση με την αρχική φάση της σχέσης. Ενώ στα ευρήματα αναδεικνύεται η σημασία της ποικιλίας των πρακτικών για τη σεξουαλική ικανοποίηση, η διερεύνηση συγκεκριμένων πρακτικών, όπως είναι το κοινό ντους, τα ελκυστικά εσώρουχα ή η χρήση σεξουαλικών παιχνιδιών, απουσιάζει.

> Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι οι σεξουαλικά ικανοποιημένοι άνδρες και γυναίκες υιοθετούσαν συμπεριφορές που ήταν ενδεικτικές μεγαλύτερης οικειότητας, όπως είναι το αγκάλιασμα, το απαλό και βαθύ φιλί, το γέλιο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας, η ενσωμάτωση περισσότερων και διαφορετικών πρακτικών στη σεξουαλική πράξη (όπου συμπεριλαμβάνονται η δοκιμή νέων στάσεων, η εκδραμάτιση των φαντασιώσεων και η διαμόρφωση ενός ρομαντικού περιβάλλοντος με κεριά και μουσική), καθώς και η ερωτική επικοινωνία του ζευγαριού τόσο κατά τη διάρκεια της πράξης όσο και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Βρήκαν επίσης ότι τα άτομα που ήταν ικανοποιημένα από τη σεξουαλική τους ζωή, έκαναν στοματικό σεξ και είχαν πιο συχνά οργασμούς.

Ξεπέρασε τα ταμπού και αναζωπύρωσε το πάθος
Τα συμπεράσματα των επιστημόνων δείχνουν ότι η σεξουαλική ικανοποίηση σε μακροχρόνιες σχέσεις κατακτάται μέσα από συγκεκριμένες τεχνικές. Συγκεκριμένα, τα πιο σημαντικά ευρήματα της έρευνας έδειξαν:

> Τα άτομα που είναι ικανοποιημένα από τη σεξουαλική τους ζωή είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ότι η τελευταία τους σεξουαλική επαφή ήταν παθιασμένη, τρυφερή ή παιχνιδιάρικη. Ενώ σχεδόν οι μισές ανικανοποίητες γυναίκες δήλωσαν ότι έκαναν σεξ για χάρη του συντρόφου τους, οι ανικανοποίητοι άνδρες που δήλωσαν το ίδιο έφταναν μόλις στο 13%. Πίεση από το σύντροφο για σεξουαλική επαφή δήλωσε μόνο το 2-3%.

 

> Σχεδόν οι μισοί από τους ανικανοποίητους, 49% των ανδρών και 45% των γυναικών, ανέφεραν ότι η τελευταία τους επαφή είχε διάρκεια μεγαλύτερη από 30 λεπτά ενώ στους ικανοποιημένους τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 26% και 19%.

> Οι ικανοποιημένοι ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν τη δοκιμή μιας νέας στάσης, τη χρήση ελκυστικών εσωρούχων, το κοινό ντους, την επικοινωνία σχετικά με τις πρακτικές και τις φαντασιώσεις τους, τη δοκιμή του μασάζ, τη ρομαντική απόδραση, τη δοκιμή ερεθισμού του πρωκτού, το προγραμματισμό ενός ρομαντικού ραντεβού με σκοπό τη σεξουαλική πράξη, ή την από κοινού χρήση ενός σεξουαλικού παιχνιδιού.

> Το να νιώθει κανείς επιθυμητός από το σύντροφό του βρέθηκε να είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες. Το 59% των ανδρών και το 42% των γυναικών ανέφεραν ότι νιώθουν λιγότερο επιθυμητοί στην παρούσα φάση σε σύγκριση με την αρχή της σχέσης. Αντιθέτως τα 2/3 των ανδρών και σχεδόν οι μισές γυναίκες ανέφεραν ότι νιώθουν την ίδια ή περισσότερη επιθυμία για τον/την σύντροφο τώρα σε σύγκριση με την αρχή της σχέσης.

> Οι περισσότεροι και από τα δυο φύλα ανέφεραν ότι η συναισθηματική εγγύτητα ήταν μεγαλύτερη τώρα παρά στην αρχή της σχέσης. Έτσι ένιωθαν όμως λιγότερο από τα μισά άτομα που είχαν δηλώσει μη ικανοποιημένα από τη σεξουαλική τους ζωή. Οι ερευνητές τόνισαν πόσο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι το 1/3 των ζευγαριών καταφέρνει να διατηρήσει το πάθος ζωντανό ακόμα και μετά από μια ή δυο δεκαετίες. Αυτό δεν συμβαίνει όμως αν κανείς αφήσει τη σχέση στον αυτόματο πιλότο. Χρειάζονται συνειδητές προσπάθειες έτσι ώστε να αποφευχθεί η ρουτίνα της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Info

> Οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 38.747 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που ήταν παντρεμένα ή συζούσαν για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο The Journal of Sexual Research. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 40 έτη για τις γυναίκες και τα 46 για τους άνδρες.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ