Πώς να διδάξω στο παιδί μου την έννοια της σεξουαλικής συναίνεσης;

658

Ως γονείς είστε πάντα το παράδειγμα προς μίμηση για το παιδί σας, ακόμα κι όταν εκείνο έχει φτάσει πλέον στην εφηβεία και οδεύει προς την ενηλικίωση! Η συμπεριφορά που βλέπει στο σπίτι ανάμεσα στους γονείς του είναι εκείνη που θα αναζητήσει να μιμηθεί αργότερα και ως ενήλικας -ή και νωρίτερα φυσικά- όταν ξεκινήσει τη σεξουαλική του ζωή. Όσο δύσκολη κι αν είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού, οι γονείς είναι οι πρώτοι που οφείλουν να μιλήσουν, να… εκπαιδεύσουν το παιδί τους και φυσικά να τονίσουν την έννοια της σεξουαλικής συναίνεσης!

Τι θέματα πρέπει να θίξετε
Σαφώς και πρέπει να μιλήσετε στο παιδί σας για τα ζητήματα της αντισύλληψης, των ΣΜΝ, της επίσκεψης σε γυναικολόγο, αν είναι κορίτσι, της χρήσης του προφυλακτικού, αν είναι αγόρι… Ωστόσο, αυτό που πρέπει να τονίσετε πέρα και πάνω απ’ όλα είναι ο αυτοσεβασμός. Βάλτε τον έφηβό σας να σκεφτεί τι εκείνος πραγματικά θέλει, τι είναι σεξουαλικότητα για αυτόν και ποια είναι τα δικά του όρια.

Έχει δικαίωμα να πει ¨όχι»
Η σεξουαλικότητα πρέπει να είναι κάτι το ευχάριστο! Αν μια φωνή μέσα τού λέει ότι αισθάνεται άβολα και άσχημα για κάτι, τότε πρέπει να πει «όχι», να μην προχωρήσει σε κάτι που δεν τον ευχαριστεί! Το παιδί σας έχει το δικαίωμα να πει «όχι». Και ο άλλος άνθρωπος απέναντι που τον αγαπάει θα πρέπει να σεβαστεί την απόφασή του.

Έχει υποχρέωση να σεβαστεί το «όχι»
Από την άλλη, το παιδί σας πρέπει να σεβαστεί το «όχι» του άλλου. Κανείς δεν πρέπει να πιέζεται να έρθει σε σεξουαλική επαφή με τον άλλο αν δεν το επιθυμεί. Το σεξ δεν είναι απόδειξη αγάπης άλλωστε!

Προσοχή στα λόγια σας μπροστά τους
Όσο και αν δεν το δείχνουν, η γνώμη τους για εκείνους μετράει ακόμα και στη φάση της εφηβείας. Οπότε πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί για το πώς μιλάτε για σχέσεις ή για γεγονότα που συμβαίνουν γύρω σας για να μην τους δώσετε λάθος μηνύματα!

Εκφράσεις του τύπου: «Ήθελε να της επιτεθούν με τον τρόπο που είχε ντυθεί», «Αυτή τον σαγήνευσε και μετά δεν ήθελε κιόλας» είναι απαγορευτικές.

Επίσης προσέξτε τον τρόπο που μιλάτε για τους άντρες και τις γυναίκες μήπως αναπαράγετε στερεότυπα και «νομιμοποιείτε» χωρίς να το καταλαβαίνετε βίαιες συμπεριφορές.

Επωφεληθείτε από την επικαιρότητα!
Η επικαιρότητα δυστυχώς είναι γεμάτη παραδείγματα με βίαιες συμπεριφορές… Χρησιμοποιήστε τη για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Για παράδειγμα συζητήστε με το παιδί σας τη δολοφονία της Ειρήνης Τοπαλούδη: «εσύ τι πιστεύεις γι’ αυτό; Πώς θα μπορούσες να πεις όχι»;

Επίσης κανένας γονέας δεν πιστεύει ότι το παιδί του μπορεί να γίνει βιαστής, αλλά δυστυχώς όλοι οι βιαστές είναι παιδιά ενός πατέρα και μιας μητέρας. Οπότε προσπαθήστε να μεταδώσετε στο παιδί σας όλες τις αρχές που θα το εμποδίσουν να γίνει βιαστής…

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ