Μήλα και ντομάτες στον αγώνα της αντιγήρανσης

582

Τα μήλα και οι πράσινες ντομάτες, φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα στον αγώνα της αντιγήρανσης.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με δύο φυσικές ενώσεις, ενώ ανακάλυπταν μια πρωτεΐνη που προκαλεί μυϊκή αδυναμία και απώλεια κατά τη διάρκεια της γήρανσης. Ταυτόχρονα, ουσία που βρέθηκε στα μήλα και τις πράσινες ντομάτες, φαίνεται να απενεργοποιεί την επικίνδυνη πρωτεΐνη που επηρεάζει τους γερασμένους μύες.

Έτσι, μελετήθηκε κατά πόσο είναι δυνατόν το ουρσολικό οξύ και η tomatidine μπορεί να είναι αποτελεσματικά στην αναστολή της κυριότερη αιτία της αδυναμίας και ατροφίας των μυών, τη γήρανση. Τα ευρήματα δείχνουν πως η πρωτεΐνη που ονομάζεται ATF4 μεταβάλλει την έκφραση του γονιδίου στους σκελετικούς μύες, προκαλώντας μείωση της μυϊκής πρωτεϊνικής σύνθεσης, της δύναμης και της μάζας. Επίσης, η ίδια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε πως το ουρσολικό οξύ και η tomatodine είναι ουσίες ικανές να εμποδίσουν την οξεία μυϊκή εξασθένηση που προκαλείται από την πείνα και την αδράνεια. Το ουρσολικό οξύ, βρίσκεται στη φλούδα μήλου, και η tomatidine, προέρχεται από τις πράσινες ντομάτες.

«Το ουρσολικό οξύ και η tomatidine φαίνεται να έχουν πολλές δυνατότητες ως εργαλεία για την αντιμετώπιση της μυϊκής αδυναμίας και ατροφίας κατά τη γήρανση του οργανισμού», δήλωσε ο Κρίστοφερ Άνταμς, καθηγητής παθολογίας και κύριος συντάκτης της μελέτης. «Θα μπορούσε να είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε το ουρσολικό οξύ και τη tomatidine ως εργαλεία για να βρεθεί η αιτία της αδυναμίας και ατροφίας των μυών κατά τη γήρανση», πρόσθεσε. Ενώ τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες σχετικά με τη μυϊκή αδυναμία και ατροφία που σχετίζονται με την ηλικία.

Στην τελευταία μελέτη, η ομάδα του Άνταμς, χρησιμοποίησε ποντίκια και διαπίστωσε ότι ουρσολικό οξύ και η tomatidine κατάφεραν να δουλέψουν στον αγώνα της αντιγήρανσης και να μειώσουν δραματικά τη μυϊκή αδυναμία και ατροφία που σχετίζονται την ηλικία. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι και οι δύο ουσίες αύξησαν τη μυϊκή μάζα κατά 10 τοις εκατό, ενώ η μυϊκή ποιότητα ή η αντοχή ήταν αυξημένη κατά 30 τοις εκατό.

«Μειώνοντας τη δραστηριότητας της πρωτεΐνης, το ουρσολικό οξύ της πρωτεΐνης και η tomatidine, επιτρέπουν στους σκελετικούς μύες να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού», επεσήμανε ο Άνταμς σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Biological Chemistry.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ