Ζήτα, για να λάβεις!

517

Γράφει η Δήμητρα Καρατώλου

Η σοφή αυτή προτροπή επαναλαμβάνεται με παρόμοιο τρόπο σε διαφορετικές θρησκευτικές και φιλοσοφικές προσεγγίσεις. Αν δεν εκφράσεις με σαφήνεια το αίτημά σου, πώς περιμένεις να υλοποιηθεί; Είναι σαν να γράφεις σε μια αγγελία εργασίας αναζητείται προσωπικό, χωρίς καμία διευκρίνιση γα προσόντα, δεξιότητες, εμπειρία, αντικείμενο της θέσης… Η ασάφεια γεννά ασάφεια και η αδυναμία διεκδίκησης στασιμότητα και αυτοματαίωση.

Γιατί στους άλλους έρχονται τα πράγματα εύκολα και σε μένα όχι;

Μεγάλη κουβέντα αυτή και σίγουρα δεν χωρά επιφανειακή ανάλυση. Όμως πολύ συχνά τα πράγματα έρχονται, όταν τα ζητάμε με αυτοπεποίθηση και διαύγεια.

Τι σημαίνει για σένα η λέξη «ζητάω»; Κράτα με το ρολόι 1 λεπτό και γράψε ό,τι και όσα σου έρθουν στο νου. Μετά παρατήρησε… όσα έγραψες δηλώνουν θετική ή αρνητική στάση; Μήπως αποκαλύπτουν μια αμφιθυμία ως προς το θέμα;

«Πρέπει να στηρίζεσαι πάντα στις δικές σου δυνάμεις!»

«Όταν ζητάς, είναι σαν να ζητιανεύεις…»

«Μην ζητάς από τους άλλους, τους φέρνεις σε δύσκολη θέση…»

«Περίμενε τους άλλους να σου δώσουν!»

Πεποιθήσεις συχνές που άθελά μας πήραμε κατά το μεγάλωμά μας. Πεποιθήσεις που τορπιλίζουν εν τη γενέσει της τη διεκδικητικότητα. Γιατί είναι απόλυτες και περιορίζουν την καθημερινή ευελιξία στη συμπεριφορά μας και στη διάδρασή μας με τους άλλους ανθρώπους.  Τα εργαλεία του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP) έχω δει ως coach να κάνουν θαύματα στο να αντιλαμβανόμαστε τα φίλτρα στη σκέψη και στη συμπεριφορά μας και να αποσύρουμε όσα μας κρατάνε πίσω, δημιουργώντας νέες ενδυναμωτικές πεποιθήσεις.

Ναι, να πατάω στις δυνάμεις μου και να αντλώ δύναμη από την αυτάρκειά μου, αλλά μήπως το παρακάνω και εξαντλούμαι;

Όπως ζητάω έτσι και μου ζητούν. Η ζωή θέλει αμοιβαιότητα, ένα δούναι και λαβείν, σε διαφορετικό χρόνο και τόπο πολλές φορές. Δεν υπάρχουμε στο κενό. Ανταλλάσσουμε απόψεις, συμπεριφορές, βοήθεια, αγάπη, σύμπνοια… και αυτό είναι το υπέροχο της ύπαρξης. Σεβασμός για όσα θέλω, σεβασμός για όσα θέλεις. Δικαιούμαι να σου ζητήσω, δικαιούσαι να μου πεις και όχι. Και ως ενήλικοι επιλέγουμε κάθε απάντηση.

Οι σχέσεις σε όλους τους τομείς γίνονται πιο ουσιαστικές, ήρεμες και χαρούμενες, όταν εκφράζουμε αυτό που θέλουμε. Τότε άλλωστε είμαστε αληθινοί. Τότε συντονιζόμαστε με αυτά που μας δυναμώνουν και όχι με τους φόβους που μας ξεστρατίζουν… από τους στόχους, από τις επιθυμίες, από τους σωστούς ανθρώπους δίπλα μας, από τον εαυτό μας, από το σκοπό της ζωής μας. Ζητώ σημαίνει συντονίζομαι με όσα θέλω! Συντονίζομαι με όσα θέλω σημαίνει ζω!

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ