Τα υγιεινά οφέλη του ύπνου

640

Το πόσο πολύ ή λίγο κοιμάσαι μπορεί να επηρεάσει τα πάντα – από τη διάθεση μέχρι τα κιλά σου

«Ο ύπνος είναι μία απαραίτητη ανάγκη, όπως το φαγητό και η αναπνοή» τονίζει η Ana C. Krieger, MD, ιατρική διευθύντρια στο Κέντρο Ιατρικής Ύπνου και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Weill Cornell Medical College. «Όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να στερούνται περισσότερο από μερικές νύχτες ύπνου, μπορεί να υπάρξουν σημαντικές επιπλοκές» προειδοποιεί η γιατρός.

Μάθε λοιπόν για τις σούπερ ιδιότητες του ύπνου και θέσε τις σωστές βάσεις για όνειρα γλυκά από σήμερα κιόλας.

Ενισχύει τη μνήμη

Θεωρείται ότι ο συνδυασμός τόσο του REM (γρήγορη κίνηση των ματιών), όσο και του SWS (ύπνος βραδέων κυμάτων) παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και την ενοποίηση των πληροφοριών που έχεις πάρει τη διάρκεια της ημέρας.

Κρατάει το βάρος σου υπό έλεγχο

Οι δύο ορμόνες που σχετίζονται με την όρεξη, η λεπτίνη και η γκρελίνη, μπορεί να υπαγορεύσουν το πόσο πεινασμένη είσαι.Κι όταν σου λείπει ύπνος, η παραγωγή τους μεταβάλλεται, με αποτέλεσμα να ζητούν καύσιμα για ενέργεια.

Βοηθά την καρδιά σου

Ο επαρκής ύπνος έχει συνδεθεί με τη μείωση της φλεγμονής, της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Αν και το πώς δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, η Krieger υποστηρίζει ότι το πιθανότερο είναι να υπάρχει σύνδεση με το περίπλοκο ορμονικό σύστημα κι ως εκ τούτου να βοηθά στην καρδιαγγειακή υγεία.

Σε κάνει πιο χαρούμενη

Έρευνα έχει δείξει ότι η έλλειψη ύπνου αυξάνει το άγχος και επιδεινώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Αντιθέτως όμως, ο επαρκής ύπνος μειώνει το στρες και διατηρεί τη διάθεση υπό έλεγχο. Ωστόσο, η υπερβολή μπορεί να σου κάνει κακό.

Η Krieger σημειώνει ότι μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν πράγματι επωφεληθεί από το να μην κοιμούνται τόσο πολύ γιατί η υπερβολή μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην διάθεσή τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ