Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο ή PMS, γιατί μας… τρελαίνει και πως αντιμετωπίζεται;

819

Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο ή PMS είναι το όνομα που δίνεται σε μια συλλογή από σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν κατά τις δύο εβδομάδες πριν από την  περίοδό σας. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως καλυτερεύουν μόλις ξεκινά η περίοδος και συχνά εξαφανίζονται από το τέλος της περιόδου σας.

Σχεδόν όλες οι γυναίκες έχουν κάποια συμπτώματα προεμμηνορροϊκά.Τα συμπτώματα της κάθε γυναίκας είναι διαφορετικά, αλλά τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • εναλλαγές της διάθεσης
  • αίσθημα κατάθλιψης, ευερεθιστότητας ή οτι είστε ευέξαπτες
  • αίσθημα άγχους ή συναισθηματικής αναστάτωσης
  • κούραση ή προβλήματα ύπνου
  • πονοκεφάλους
  • αλλαγές στην όρεξη και επιθυμίες για τροφές
  • αδεξιότητα, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε αύξηση των ατυχημάτων
  • κατακράτηση υγρών και τυμπανισμός
  • αλλαγές στο δέρμα ή τα μαλλιά
  • ευαισθησία στους μαστούς.

Οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν όλα αυτά τα συμπτώματα, μόνο ορισμένες από αυτές. Μερικές φορές τα συμπτώματα είναι τα ίδια κάθε μήνα και μερικές φορές είναι διαφορετικά. Τα συμπτώματα σχηματίζουν ένα μοτίβο με την πάροδο του χρόνου.

5-10% των γυναικών έχουν έντονη αλλαγή στη καθημερινή τους ζωή από το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, το οποίο συνήθως βελτιώνεται μετά την εμμηνόπαυση.

Η ακριβής αιτία του PMS δεν είναι γνωστή. Ένας ή περισσότεροι παράγοντες μπορεί να εμπλέκονται, συμπεριλαμβανομένων:

– Αλλαγές στα επίπεδα ορμονών

Τα επίπεδα των γυναικείων οιστρογόνων ορμονών και της προγεστερόνης κατά τη διάρκεια  του φυσιολογικού εμμηνορροϊκού κύκλου της γυναίκας ποικίλλουν (ο χρόνος από την πρώτη ημέρα της περιόδου σας έως την ημέρα πριν από την επόμενη περίοδο). Τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου είναι πιθανό να σχετίζονται με την κυκλική διακύμανση των ορμονών αυτών.  Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν μεθόδους ορμονικής αντισύλληψης επηρεάζονται λιγότερο από PMS.

– Βάρος και την άσκηση

Η έρευνα έχει δείξει ότι η πιθανότητα του PMS είναι αυξημένος σε γυναίκες που είναι παχύσαρκες – με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 30 – και σε γυναίκες που κάνουν λίγη άσκηση.  Μια υπέρβαση κατανάλωσης τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι (πατατάκια, έτοιμων φαγητών και fast food), αλκοόλ (πάνω από 14 μονάδες την εβδομάδα) και ροφημάτων με καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας.

– Στρες

Μερικές γυναίκες διαπιστώνουν ότι το PMS τους είναι χειρότερο όταν αισθάνονται στρες.

Η αντιμετώπιση γίνεται με τους εξής παρακάτω τρόπους

Αλλαγή στον τρόπο ζωής σας

Στην πρώτη περίπτωση μπορείτε να πάρετε κάποια θετικά μέτρα για να προσπαθήσει και να βελτιώσει τα συμπτώματά σας με:

  • κάνοντας περισσότερη άσκηση
  • με υγιεινή ισορροπημένη διατροφή – μείωση της ζάχαρης, στο αλάτι, την καφεΐνη και το αλκοόλ και την αύξηση των φρούτων και λαχανικών.  Φάτε wholefoods (ψωμί ολικής αλέσεως, τα δημητριακά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, μακαρόνια ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και τους σπόρους).   Φάτε άπαχο κρέας, ψάρι και κοτόπουλο.
  • εξεύρεση τρόπων για να μειώσετε το στρες
  • μιλάτε με τον σύντροφό σας ή κάποιους άλλους που εμπιστεύεστε.

Ψυχολογική υποστήριξη και θεραπεία

Μιλώντας για την κατάστασή σας μπορεί να βοηθήσει. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε νέους τρόπους διαχείρισης για μερικά από τα συμπτώματά σας και να βοηθήσει να μειώσει τις επιπτώσεις τους στην καθημερινή σας ζωή .

Η φαρμακευτική αγωγή

Υπάρχουν μια σειρά από φάρμακα για PMS, συμπεριλαμβανομένων:

Αντικαταθλιπτικά

  • Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αντικαταθλιπτικών.  Δύο τύποι έχουν αποδειχθεί για να βοηθήσουν τα συμπτώματα του PMS σε ορισμένες γυναίκες.  Αυτά είναι SSRIs (εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης) και SNRIs (σεροτονίνης-νορεπινεφρίνης αναστολείς επαναπρόσληψης). Όπως όλα τα φάρμακα, τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να έχει παρενέργειες. Συχνές παρενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία (αδιαθεσία), αϋπνία (δυσκολία στον ύπνο) και χαμηλή λίμπιντο (που δεν ενδιαφέρονται για σεξ).
  • Τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να λαμβάνονται συνεχώς, ή κάθε μέρα επί δύο εβδομάδες πριν την περίοδό σας και κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Όταν θέλετε να σταματήσετε τη λήψη αντικαταθλιπτικών, είναι σημαντικό να το κάνετε σταδιακά.  Το σώμα σας μπορεί να συνηθίσει σε αυτά τα φάρμακα, έτσι εάν σταματήσετε να τα παίρνετε ξαφνικά μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης, όπως πονοκεφάλους.

 Από του στόματος αντισύλληψη – το συνδυασμένο χάπι

  • Μερικές γυναίκες βρίσκουν τη χρήση του σε συνδυασμό χάπι βοηθάει με PMS. Οι νεότερες μορφές των αντισυλληπτικών χαπιών έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα συμπτώματα PMS.

Επιθέματα και εμφυτεύματα

  • Χρησιμοποιώντας τα οιστρογόνα μόνο επιθέματα ορμόνη ή εμφυτεύματα μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματά σας.
  • Εκτός αν έχετε υποβληθεί σε υστερεκτομή (αφαίρεση της μήτρας σας) αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιείται με χαμηλή δόση της προγεστερόνης ορμονών για τουλάχιστον 10 ημέρες κάθε μήνα.  Αυτό μπορεί να είναι σε μορφή δισκίων ή προγεστερόνης με τη χρήση της απελευθέρωσης προγεσταγόνου ενδομήτριο σύστημα (IUS), γνωστό ως Mirena ®.   Mirena είναι επίσης ένα πολύ αποτελεσματικό αντισυλληπτικό.
  • Μπαλώματα ορμόνη οιστρογόνο ή εμφυτεύματα δεν λειτουργούν ως αντισυλληπτικά.
  • Είναι σημαντικό να μην μείνετε έγκυος ενώ χρησιμοποιείτε μπαλώματα ή εμφυτεύματα, έτσι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αντισύλληψη επίσης.

Δαναζόλη

  • Δαναζόλη έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα συμπτώματα PMS.  Οι παρενέργειες μπορεί να είναι μόνιμη (αποτελέσματα αρρενοποίησης, όπως η βραχνάδα της φωνής και διεύρυνση της κλειτορίδας), έτσι ώστε μόνο μερικές γυναίκες θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε.  Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούν αντισύλληψη, ενώ χρησιμοποιείτε Δαναζόλη.

GnRH (γοναδοτροπίνη-απελευθερώνοντας ορμόνης) ανάλογα

  • GnRH αναλόγων είναι ενέσεις (μηνιαία ή τριμηνιαία), η οποία πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο από γυναίκες με σοβαρή PMS και όταν όλες οι άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει.
  • Τα φάρμακα δρουν αναστέλλοντας την παραγωγή των φυσικών οιστρογόνων και της προγεστερόνης και να προκαλέσει μια προσωρινή εμμηνόπαυση, οπότε δεν θα έχετε ωορρηξία και δεν θα έχει οποιεσδήποτε περιόδους.
  • Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο GnRH αναλόγων μόνο για διάστημα έως έξι μήνες.  Εάν χρησιμοποιούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που θα πρέπει να συμβουλεύονται να λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) για τη μείωση των επιπλοκών της εμμηνόπαυσης, όπως η οστεοπόρωση (λέπτυνση των οστών).
  • Θα πρέπει να έχουν πυκνότητα των οστών σάρωση κάθε χρόνο για να ελέγξει για την οστεοπόρωση, αν χρησιμοποιείτε τα ανάλογα της GnRH για περισσότερο από δύο χρόνια.

Η προγεστερόνη ή προγεσταγόνο

  • Λαμβάνοντας φυσικής προγεστερόνης ή συνθετικές ορμόνες προγεστερόνη δεν βελτιώνει τα συμπτώματα PMS.

Μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις μήνες για να νιώσετε τα οφέλη από νεότερες θεραπείες, και γι ‘αυτό είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί σύμπτωμα ημερολόγιό σας πριν και κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Συμπληρωματική θεραπεία

Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές ή συμπληρωματικές θεραπείες για PMS. Πολλές γυναίκες βρίσκουν αυτά τα χρήσιμα, αν και υπάρχουν λίγα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι αποτελεσματική. Υπάρχει, επίσης, λίγες ενδείξεις ότι δεν κάνουν κακό.

  • Ρωτήστε το γιατρό σας για συμβουλές πριν από τη χρήση συμπληρωματικών θεραπειών.
  • Ενημερώστε το γιατρό σας εάν χρησιμοποιείτε κάποιο φάρμακο ή συμπλήρωμα.  Αυτό είναι επειδή μερικοί συμπληρωματικές θεραπείες μπορεί να αντιδράσει με άλλα φάρμακα.  Για παράδειγμα, υπερικό μπορεί να κάνει κάποιες ορμονικές μέθοδοι αντισύλληψης (όπως το χάπι) λιγότερο αποτελεσματική.

Μερικές συμπληρωματικές θεραπείες βοηθούν μόνο ένα ή δύο συμπτώματα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D, μαγνήσιο ή Agnus castus (ένα βότανο γνωστό ως Chasteberry) μπορεί να είναι χρήσιμη.  Το έλαιο νυχτολούλουδου μπορεί να μειώσει την ευαισθησία στο στήθος. Μερικές γυναίκες λένε ότι βρίσκουν χρήσιμο βιταμίνη Β6.

Χειρουργική

Αφαίρεση των ωοθηκών σας, μερικές φορές σε συνδυασμό με την αφαίρεση της μήτρας (υστερεκτομή), έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζεται την εμμηνόπαυση και μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα PMS.

  • Αυτή είναι μια σημαντική λειτουργία και ο γιατρός σας θα σας προτείνει μόνο εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα και όλες οι άλλες θεραπείες έχουν αποτύχει.
  • Αν είστε κάτω των 50 ετών είναι πιθανό να παρουσιάσουν συμπτώματα της εμμηνόπαυσης (εξάψεις, ξηρό δέρμα) και θα είναι περισσότερο σε κίνδυνο της οστεοπόρωσης μετά την επέμβαση. Λαμβάνοντας HRT μέχρι την ηλικία των 50 ετών μπορεί να βοηθήσει τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης και την προστασία των οστών σας.
  • Αν σκέφτεστε αυτή την επιλογή, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνω την χρήση GnRH αναλόγων και θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για τρεις έως έξι μήνες.  GnRH αναλόγων έχουν παρόμοια επίδραση στις ορμόνες σας έχουν αφαιρεθεί οι ωοθήκες σας και θα σας δώσει μια ιδέα για το πώς θα νιώσετε μετά την εγχείρηση.   Με τη βελτίωση των συμπτωμάτων σας, ως εκ τούτου, θα σας δώσει την ευκαιρία να δουν εάν θα ωφεληθούν από τη χειρουργική επέμβαση.  Θα είναι επίσης σε θέση να δούμε αν παίρνουν HRT μετά την επέμβαση θα σας ταιριάζει.

Προχωρώντας προς τα εμπρός

PMS είναι κοινή και πολλές γυναίκες επηρεάζονται από τα συμπτώματά της. Η θεραπεία, πληροφορίες και υποστήριξη είναι διαθέσιμα για να σας δώσει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται τα συμπτώματά σας και να προχωρήσουμε με τη ζωή σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ