Μεσημεριανός ύπνος: Είναι όντως αναγκαίος;

658

Παρόλο που τα εργασιακά ωράρια δεν τον επιτρέπουν, ο μεσημεριανός ύπνος σε ανανεώνει και σου δίνει άλλη ενέργεια. Προσπάθησε, λοιπόν, να μην τον στερείσαι και να τον απολαμβάνεις όποτε σου δίνεται η ευκαιρία έστω τα Σαββατοκύριακα.

Βέβαια, η “σιέστα”, για να είναι πραγματικά βοηθητική, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τη μισή ώρα και πρέπει να γίνεται όχι σε κρεβάτι, αλλά σε αναπαυτική πολυθρόνα ή καναπέ προκειμένου ο ύπνος να μην είναι βαθύς. Αν ο ύπνος το μεσημέρι είναι βαθύς, τότε παρεμποδίζεται ο ύπνος μας το βράδυ.

1. Θα ζήσεις περισσότερο

Έχεις έναν πολύ σοβαρό λόγο να βρεις χρόνο για να κοιμάσαι το μεσημέρι. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η συνήθεια αυτή μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερα χρόνια. Σύμφωνα με τις έρευνες όσοι κοιμούνται από  20 έως 45 λεπτά το μεσημέρι μπορεί να επιμηκύνουν τη διάρκεια της ζωή τους έως και 2 χρόνια παραπάνω σε σχέση με εκείνους που κοιμούνται μόνο τη νύχτα.

2. Βελτιώνει τη μνήμη

Ένας σύντομος ύπνος διάρκειας μιας ώρας μετά το μεσημεριανό φαγητό βοηθάει τα παιδιά ηλικίας 3-5 ετών να συγκρατούν όσα έμαθαν στο νηπιαγωγείο.

Επιστήμονες από το Πανεπιστημίο της Μασαχουσέτης, μελετώντας 40 παιδιά, διαπίστωσαν ότι τα οφέλη του μεσημεριανού ύπνου όσον αφορά στην τόνωση της μνήμης των παιδιών ήταν εμφανή μέχρι και την επόμενη μέρα.

3. Βοηθάει την καρδιά

Κάνει καλό στην καρδιά αφού λειτουργεί ως ασπίδα για την κουρασμένη καρδιά προλαμβάνοντας επικίνδυνα εμφράγματα.

Από μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Allegheny College στην Πενσιλβάνια προέκυψε ότι ένας μεσημεριανός ύπνος ακόμη και 45 λεπτών μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης μετά από ένα στρεσογόνο συμβάν.

4. Βοηθάει στο αδυνάτισμα

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο ύπνος μπορεί να αποτελεί το «κλειδί» για το αδυνάτισμα. Επειδή όμως οι περισσότεροι δεν έχουμε τη δυνατότητα να κοιμηθούμε τις ώρες που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να αδυνατίσουμε (δηλαδή τουλάχιστον 8), μπορούμε να αναπληρώσουμε τις ώρες που χρειαζόμαστε με το μεσημεριανό ύπνο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Λαβάλ στο πλαίσιο μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο “Sleep” και στην οποία συμμετείχαν 276 ενήλικες από 21 έως 64 ετών, διαπίστωσαν ότι όσοι κοιμούνται 8 ώρες την ημέρα είναι πιο δύσκολο να αποκτήσουν περιττά κιλά. Από την άλλη πλευρά όμως εκείνοι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα είναι πιθανό να αυξήσουν το βάρους τους και μέσα σε 5 χρόνια μπορεί να πάρουν μέχρι και 5 κιλά.

5. Σε χαλαρώνει…

Αναδιοργανώνει τον εγκέφαλο και ενισχύει τη δημιουργικότητα με αποτέλεσμα να σου δίνει άλλον αέρα και άλλη όρεξη για να συνεχίσεις το απόγευμα τη δουλειά σου…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ